Kur šiemet pasuks akcijų kainos?

Per paskutinius penkerius metus MSCI pasaulio akcijų indekso vertė pakilo daugiau nei 100%. Prie to labiausiai prisidėjo JAV akcijos, kurios šturmuoja naujas istorines aukštumas, ir per minėtą penkerių metų laikotarpį pabrango net 135%, vertinant EUR. Prie grąžos prisidėjo ir EUR pigimas USD atžvilgiu, tačiau net ir eliminavus valiutos poveikį, JAV akcijų grąža per paskutinius metus išlieka įspūdinga ir siekia 91%. Ekonominių ir politinių krizių krečiama Europa taip pat sugebėjo paaugti kone 67%. Kiek kuklesni buvo besivystančių rinkų rezultatai (31%), kurioms neigiamą poveikį padarė atpigusios žaliavos. Fiksuojant tokius svaiginančius akcijų vertės augimus kyla natūralus klausimas – ar tai tvaru ir ko galime tikėtis ateityje?

„Laikomės nuomonės, kad akcijų kainų augimo tendencijos išsilaikys ir 2017 metais. Pagrindinės to prielaidos būtų spartesnis pasaulio ekonomikos augimas bei didesnė infliacija. Įdomu tai, kad pastaraisiais mėnesiais stebime tendenciją, kuomet rinkos dalyviai ekonomikos augimo lūkesčius vis dažniau peržiūri didėjimo linkme. Tai visai priešinga situacija ankstesniems metams, kuomet faktinis augimas būdavo mažesnis už prognozes, o ateities prognozės būdavo peržiūrimos mažėjimo linkme“, – komentuoja Vaidas Paukštys, „Swedbank investicijų valdymas“ fondų valdytojas.

Pasak V. Paukščio, akcijų brangimą taip pat turėtų toliau palaikyti žemos palūkanų normos. Tai buvo vienas iš pagrindinių faktorių, nulėmusių akcijų brangimą pastaraisiais metais. Tačiau net ir pabrangus akcijoms, jų vertinimai atrodo daug patraukliau nei obligacijų. Akcijų dividendinis pelningumas pagrindinėse rinkose daugeliu atvejų viršija 10 metų obligacijų pajamingumus arba yra artimas jų lygiui. Žvelgiant į ilgalaikę istoriją, akcijų dividendinis pelningumas už obligacijų pajamingumą būdavo mažesnis 1-2%, tačiau situacija kardinaliai pasikeitė, kada centriniai bankai pradėjo antrinėje rinkoje supirkinėti valstybines bei įmonių obligacijas.

Akcijų pranašumas prieš obligacijas taip pat išryškėja infliacijos augimo aplinkoje. Didėjant infliacijos lūkesčiams, neišvengiamai turėtų didėti ir obligacijų palūkanos, kas reikštų obligacijų kainų mažėjimą, nes investuotojai sieks kompensuoti pinigų nuvertėjimą. Tuo tarpu akcijų kainos šiuo atveju gali išlošti dėl didėjančių įmonės pardavimų ir pelnų. Tai, kad didėsiančias kainas įmonės lengvai galės perleisti vartotojams, rodo keli rodikliai: po ilgos pertraukos didėjantys gamintojų kainų indeksai bei pozityvūs pramonės ir paslaugų sektorių lūkesčiai.

„Šiuo metu prognozuojama, kad įmonių pelnai tiek JAV, tiek Europoje bei Japonijoje augs dviženkliais skaičiais, o agreguotas pasaulio įmonių pelnas akcijai per 2017 m. turėtų pakilti net 10.9%. Palyginimui, 2015 m. buvo fiksuotas pelnų smukimas -0.5%, o 2016 m. išankstiniais skaičiavimais augimas gali siekti +0.9%. Šiuo metu įmonės pradėjo skelbti 2016 ketvirtojo ketvirčio rezultatus ir jie nuteikia optimistiškai – fiksuojamas ne tik spartesnis pelnų augimas, tačiau įmonės pradėjo viršyti ir pardavimų prognozes. Būtent gerėjantys įmonių rezultatai turėtų būti vienas iš kertinių faktorių, nulemsiančių jų brangimą 2017 m.“, – teigia „Swedbank investicijų valdymas“ fondų valdytojas.

Nepaisant gerų naujienų, pasaulio akcijų kainų augimus gali apriboti gana aukšti santykiniai jų vertinimai. Pelno ir kainos (P/E) kainos ir buhalterinės vertė (P/BV) santykiniai rodikliai šiuo metu yra aukštesni už istorinius vidurkius.

Pasak V. Paukščio, rinkoje egzistuoja nemažai rizikų, kurios lengvai gali pakenkti dabartiniams lūkesčiams. Visų pirma, tai politinis neapibrėžtumas JAV dėl užsienio prekybos bei artėjantys svarbūs rinkimai Prancūzijoje ir Vokietijoje, kurie gali atsakyti, kuriuo keliu toliau eis Europa – integracijos ar skaldymosi.

Visgi daugiau rizikų yra įskaičiuota į Europos akcijas, kurių grąža smarkiai atsiliko nuo JAV akcijų rinkų, ir dėl lėto Europos atsigavimo įmonių pelnų augimas taip pat buvo daug lėtesnis nei JAV. Kita vertus, šiuo metu Europos ekonominiai rodikliai nėra prasti, ir tik politinis neapibrėžtumas neleidžia smarkiau brangti šio regiono akcijoms.

„Nepaisant minėtų rizikų, manome, kad dėl gerėjančių įmonių rezultatų bei geros ekonominės aplinkos akcijų kainos turi potencialo toliau kilti. Todėl pensijų fonduose šiuo metu padidinome investicijas į akcijas. Didesnę dalį nukreipėme į JAV akcijų rinką, kur tikimės tvaresnio įmonių pelnų augimo. Tai turėtų leisti uždirbti papildomą grąžą pensijų fondų dalyviams 2017 m.“, – reziumuoja „Swedbank investicijų valdymas“ fondų valdytojas Vaidas Paukštys.

Šiuo metu iš penkių „Swedbank“ pensijų fondų mažiausia akcijų dalis yra fonde „Pensija 2“ (25.5%), o didžiausia dalis – fonde „Pensija 5“ (92.9%).

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.