Nuo 2025 m. įteisinta investicinė sąskaita: kas žinoma šiandien ir ką svarbu žinoti investuojantiems gyventojams?

2024-07-05

Seimui priėmus Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pataisas, nuo 2025 m. sausio 1 d. įteisinama nauja priemonė – investicinė sąskaita. Jos tikslas – paskatinti šalies gyventojus investuoti į įvairias finansų rinkų priemones. Ką šie pakeitimai reiškia esamiems ir būsimiems investuotojams?

Paprastesnis deklaravimas

Investicinė sąskaita – tai sąskaita skirta finansinių priemonių operacijų apskaitymui. Šioje sąskaitoje esančias lėšas bus galima naudoti tik investicijoms į finansinius produktus: akcijas, obligacijas, fondus, Vyriausybės taupymo lakštus ir pan.

Pats pagrindinis investicinės sąskaitos privalumas – paprastesnis apmokestinimas ir, kad per investicinę sąskaitą gautoms pajamoms priskiriamos pajamos nebus apmokestinamos tol, kol jos bus reinvestuojamos, t. y. kol lėšos nebus išimamos iš investicinės sąskaitos kitiems tikslams. Aktyviau prekiaujantiems finansinėmis priemonėmis ši sąskaita suteiks lankstumo norint pirkti ir parduoti turimas investicijas reaguojant į rinkos pokyčius. Investicinė sąskaita leis susumuoti iš įvairių investavimo operacijų gautą rezultatą, t. y. pelnas ir nuostoliai bus sumuojami, su galimybe juos perkelti kitiems metams.

Išlieka 15 proc. tarifas

Iš investicinės sąskaitos gauta nereinvestuojamas kapitalo prieaugis bus apmokestinamas tokiu pačiu gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifu kaip ir šiuo metu – 15 proc.

Tik per metus viršijus 120 vidutinių darbo užmokesčių arba daugiau kaip 250 tūkst. eurų. ribą būtų taikomas aukštesnis 20 proc. GPM tarifas.

Investicinei sąskaitai nebus taikoma GPM lengvata, pagal kurią  realizuotam pelnui iš vertybinių popierių pardavimo taikoma 500 eurų neapmokestinama suma per metus. Minėta lengvata gyventojai vis dar galės pasinaudoti naudojantis esamu vertybinių popierių sąskaitos rėžimu. Gyventojai galės pasirinkti kokiu būdu investuoti ar per investicinę sąskaitą ar kaip ir prieš tai per vertybinių popierių sąskaitą. Pastarajam variantui apmokestinimo ir lengvatų tvarka nesikeičia.

Dividendai nepriskiriami per investicinę sąskaitą gautoms pajamoms ir jų apmokestinimo tvarka po investicinės sąskaitos įvedimo nesikeičia.

Galima turėti kelias sąskaitas

Investicinių sąskaitų skaičius nėra ribojamas.

Per investicinę sąskaitą galimų investuoti lėšų suma neribojama, taip sudarant galimybes gyventojams investuoti turimas sukauptas didesnes lėšų sumas.

Galima priskirti paveldėtas investicijas

Įvertinus tai, kad investicinę sąskaitą turintis gyventojas akcijas ar kitus finansinius produktus gali paveldėti arba gauti dovanų, jie galės būti laikomi įgytais per investicinę sąskaitą.

Gyventojas tiesiog apie tai turės informuoti Valstybinę mokesčių inspekciją ir iš tokių produktų gautas pajamas priskirti investicinei sąskaitai.

Investicinė sąskaita turės būti deklaruojama VMI nustatyta tvarka, o detalesnį apmokestinimo išaiškinimą mokesčių administratorius turi pateikti iki metų pabaigos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.