Vyriausybės vertybiniai popieriai (VVP)

Vyriausybės vertybiniai popieriai pagal trukmę skirstomi į:

  • Vyriausybės obligacijas – kai jų trukmė (laikas, po kurio valstybė išperka obligacijas ir taip sugrąžina gautą paskolą bei sumoka sutartas palūkanas) ilgesnė nei vieneri metai;
  • Taupymo lakštus – tai tik fiziniams asmenims skirtos obligacijos, jų negali įsigyti įmonės, turinčios AB ir UAB statusą;
  • Iždo vekselius – kai jų trukmė trumpesnė nei metai. 

Taigi, įsigyjant VVP ne tik skolinama valstybei, bet ir kaupiama. VVP laikomi mažai rizikinga investicine priemone, tačiau ir jų pelningumas yra kiek mažesnis. 

Pavyzdžiui, 2015 m. spalį Lietuva tarptautinėse finansų rinkose išplatino 1 mlrd. Eur emisiją, už kurią siūlėsi mokėti 2,125% metinių palūkanų. Investuotojai norėjo Lietuvai paskolinti daugiau nei 3 mlrd. Eur.

Lietuvoje iždo vekseliai ir Vyriausybės obligacijos parduodamos Lietuvos banko skelbiamuose aukcionuose, o gyventojai jų gali įsigyti per tarpininkaujančias finansų institucijas. Tuo tarpu taupymo lakštų gyventojai gali įsigyti tiesiog internetu specialiai tam sukurtoje svetainėje www.vtl.lt arba „Lietuvos pašto“skyriuose.

Šaltiniai:

www.vz.lt

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.