Rugpjūtis finansų rinkose: investuotojai ieškojo naujų galimybių

2024-09-09

Po mėnesio pradžioje įvykusio išsipardavimo, rugpjūtį akcijų rinkos atsigavo. „MSCI World“ indekso grąža eurais rugpjūtį buvo 0,4 proc., nuo metų pradžios – 17,3 proc. Vyriausybės obligacijų grąža siekė 0,3 proc., įmonių obligacijų – 0,3 proc., o didelio pajamingumo obligacijų eurais – 0,9 proc. Aukso kainos eurais pakilo 0,9 proc., o per šiuos metus – 21,5 proc. 

Investicijų rotacija

Kadangi liepos pabaigoje ir rugpjūčio pradžioje rinkose vėl įsivyravo nestabilumas, prasidėjo tam tikra investicijų rotacija. Vadinamųjų „nuostabiojo septyneto“ bendrovių akcijų rezultatai buvo prastesni nei platesnių rinkų, todėl investuotojai ieškojo naujų galimybių. 

Rugsėjį laukia palūkanų karpymo

JAV vartotojų kainų indeksas (VKI) iš lėto mažėja. Sprendžiant iš FED vadovo Jerome H. Powello pasisakymų, kito FED posėdžio metu, kuris įvyks rugsėjo 18 d., palūkanų normų mažinimas 25 baziniais punktais laikomas sutartu. Tikimasi, kad ECB rugsėjo 12 d. posėdyje taip pat sumažins palūkanų normas. 

Geopolitinė įtampa

Finansų rinkos reaguoja į nenumatytus įvykius. Geopolitinė padėtis jau kurį laiką yra nestabili. Karas Ukrainoje, kuris išsiplėtė į Rusijos teritoriją, besitęsiantis konfliktas Artimuosiuose Rytuose laukiant Irano atsako ir įtampa dėl Kinijos – visa tai galimi svarbių ir įtaką finansų rinkoms galinčių turėti naujienų šaltiniai. 

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose rugpjūčio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.