Rugsėjis finansų rinkose: pagrindinių turto klasių rezultatai – teigiami

2024-10-08

Rugsėjį finansų rinkose visų pagrindinių turto klasių rezultatai buvo teigiami, nepaisant nuostatos, kad pirmasis rudens sezono mėnuo paprastai būna nuostolingas. 

Indeksai kilo aukštyn

„MSCI All Country World“ indeksas per mėnesį paaugo 2,2 % JAV doleriais ir 1,3 % eurais, o besivystantys regionai, ypač ‒ Kinija, išsiskyrė geresniais rezultatais nei išsivysčiusios rinkos. „S&P 500“ indeksas kilo į naujas aukštumas ir rugsėjį pasiekė aukščiausią mėnesio pabaigos vertę. Skolos vertybinių popierių ‒ tiek vyriausybės, tiek bendrovių obligacijų ‒ grąža buvo teigiama. 

Žvilgsnis – į centrinius bankus

Investuotojų dėmesys ir toliau buvo nukreiptas į centrinius bankus ir jų skatinamosios pinigų politikos tempą. Pirmiausia ECB pateisino rinkos lūkesčius ir sumažino indėlių palūkanų normą 25 baziniais punktais. Tada Federalinis rezervų bankas (FED) netikėtai pasiūlė sumažinti palūkanų normą 50 bazinių punktų. Rugsėjo pabaigoje buvo paskelbta apie reikšmingas pinigų ir fiskalinės politikos skatinamąsias priemones Kinijoje, skirtas ekonomikos lėtėjimui neutralizuoti ir  vartojimui bei augimui skatinti. 

Prastesnės makroekonomikos naujienos

Makroekonomikos naujienos, palyginti su lūkesčiais, apskritai buvo prastesnės. JAV darbo rinkos duomenys rodė tam tikrus silpnėjimo požymius, todėl FED lengviau apsispręsti dėl tolesnio palūkanų mažinimo. Dabar iki metų pabaigos tikimasi sumažinimo 75 baziniais punktais. Pagrindiniai ekonominio aktyvumo rodikliai – gamybos sektoriaus PMI rodo sulėtėjimą visuose didžiuosiuose regionuose, o paslaugų sektoriaus PMI išlieka 50 zonoje. 

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose rugsėjo mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.