Rugsėjis finansų rinkose: pasaulio akcijų rinkų eurais krytis ir atidėti palūkanų mažinimo lūkesčiai

2023-10-09

Rugsėjis finansų rinkose prasidėjo laukimu, o mėnesio viduryje, po centrinių bankų pinigų politikos posėdžių, nuotaikos pakrypo neigiama linkme. Pasaulio akcijų rinkos eurais smuko 1,7 proc., o didžiausias išpardavimas vyko JAV akcijų rinkoje (-2,4 proc. eurais). JAV dolerio kursas euro atžvilgiu pakilo 2,5 proc., todėl rezultatas doleriais buvo gerokai prastesnis. Vyriausybės obligacijų pajamingumai ženkliai paaugo: JAV ir Vokietijos 10 metų trukmės obligacijų – atitinkamai 46 ir 37 baziniais punktais.

Europos centrinis bankas (ECB) jau dešimtą kartą iš eilės padidino palūkanas, tačiau tai gali būti dar ne griežtinimo ciklo pabaiga. ECB atstovai prognozuoja, kad iki 2025 m. ekonomikos augimas bus nuosaikesnis, o infliacija 2024 m. susilpnės iki maždaug 3,2 proc., t. y. per ilgai bus per didelė. Panašu, kad rinkų lūkesčiai, susiję su palūkanų mažinimu 2024 m., buvo pernelyg ankstyvi. JAV Federalinio rezervų banko (FED) vadovas Jerome Powellas aiškiai pasakė, kad palūkanų normų didinimo pabaiga jau arti, tačiau, ekonomikai atsigaunant, skolinimosi išlaidos turi būti didesnės ilgesnį laiką. Tai neabejotinai sulaukė atgarsio rinkose ir teko atsisakyti rinkos vertinimo, esą 2024 m. palūkanų normos bus mažinamos 2–3 kartus.

Kadangi darbo rinka stipri ir ekonomikos augimo prognozė nėra neigiama, JAV makroekonominiai duomenys palaiko švelnaus nusileidimo scenarijų. Europoje gamybos sektoriaus PMI duomenys rodo recesijos perspektyvą, o Vokietijos PMI trečią mėnesį iš eilės buvo mažesnis nei 40. Paslaugų sektoriaus PMI Europoje stipresnis, bet vis dar nesiekia 50 ribos.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose rugsėjo mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.