Kaip šturmuoti IT darbo rinką: patarimai naujokams

Kaip šturmuoti IT darbo rinką: patarimai naujokams
„Swedbank“ IT padalinio Lietuvoje vadovas Gediminas Misevičius

Lietuvoje IT studijas kasmet baigia virš tūkstančio jaunuolių. Dalis jų dar tebestudijuodami ima dairytis darbo, kuriame galėtų pritaikyti ir tobulinti savo įgūdžius. Be to, pakeisti savo veiklos profilį ir pasukti į IT sritį ryžtasi vis daugiau kitų profesijų atstovų. Nors ši rinka noriai pasitinka naujokus, tačiau norint pelnyti geidžiamo darbdavio dėmesį svarbu išsiskirti iš kitų kandidatų. Kaip tai padaryti, kai dar nespėta sukaupti darbo patirties bagažo?

Pirmasis patarimas neriantiems į darbo bei praktikos IT srityje paieškas – atidžiai susipažinkite su siekiamos specializacijos ar pareigybės aprašymu. Atrodo elementaru? Tačiau darbas IT turi daugybę skirtingų pareigybių, ir iš savo patirties galiu pasakyti, kad įvairiose organizacijose jos gali būti įvardijamos nevienodai. Taigi, nepalikite jokių neatsakytų klausimų ir kylant bent menkiausiai abejonei dėl darbo pobūdžio viską išsiaiškinkite.

Dar studijuojant yra svarbu prisidėti prie įvairių projektų ar veiklų įgyvendinimo ar galbūt netgi patiems bandyti sukurti įdomų sprendimą. Taip ne tik galėsite pritaikyti savo žinias praktikoje, bet ir pamatyti, kokios projekto užduotys jums labiausiai patinka ir kas sekasi geriausiai. Žinoma, tokia patirtis pravers ir darbo pokalbyje – tai bus vienas iš jūsų išskirtinumų.

Išsirinkę savo IT specializacijos sritį ir jus dominančią organizaciją, pasirūpinkite tinkamu savo kandidatūros pristatymu. Patarčiau neapsiriboti šablonišku gyvenimo aprašymu ir išnaudoti tas platformas, kurios leis išsamiau ir patraukliau prisistatyti potencialiam darbdaviui. Užpildykite ar atnaujinkite savo „LinkedIn“ paskyrą – tikėtina, kad būtent čia potencialus darbdavys užsuks išsamiau pasidomėti jūsų sukaupta patirtimi. Taip pat pravers rekomendacijos ir darbų aplankas (portfolio), savo įgyvendintais projektais galite pasidalinti IT programų vystytojų platformose, pavyzdžiui, github.com.

Kadangi esu dalyvavęs atrenkant ne vieną dešimtį IT specialistų, patarčiau vengti šablonų ar savo kompetencijų ir asmeninių savybių pagražinimo. Jų neturėtų būti nei jūsų gyvenimo aprašyme, nei kalbantis darbo interviu metu. Darbdavys tikrai ras būdų patikrinti jūsų IT srities kompetencijas. O pokalbio metu darbdaviui daug svarbiau yra susiformuoti įspūdį apie būsimą naują komandos narį, jo charakterį ir interesus. Pagalvokite apie tai – kuo be savo profesinių įgūdžių galėtumėte praturtinti komandą ar visą organizaciją. Pavyzdžiui, kokie jūsų asmeniniai pomėgiai ar laisvalaikio užsiėmimai leidžia geriausiai spręsti apie jūsų laiko planavimo įgūdžius, kūrybiškumą, atidumą ar kitas darbe bei komandoje praversiančias savybes?

Eidami į darbo pokalbį būtinai pagalvokite, ko iš organizacijos tikitės jūs pats. Požiūris, kad turite bet kokia kaina save „parduoti“, trukdys užmegzti autentišką santykį su pašnekovu. Juk interviu tikslas ne tik įrodyti, kad esate puikus darbuotojas, bet ir sužinoti, ar siūlomas darbas atitiks jūsų lūkesčius. Nepamirškite, kad pokalbio metu galite ir turite užduoti klausimus apie jus dominančią darbo vietą – tai pašnekovui sufleruos, kad esate motyvuotas kandidatas. Kaip ir visiems kandidatams, IT specialistams labai svarbu kuo daugiau sužinoti apie organizacijos vertybes, jos kultūrą. Netgi jei pats darbas įdomus, bet įmonėje bendravimo kultūra jums bus nepriimtina, tikriausiai tame darbe ilgai neužsibūsite.

Išsakyti savo lūkesčius organizacijai svarbu dar ir todėl, kad esant galimybei iš darbdavio galite sulaukti kito – geriau jūsų profilį atitinkančio darbo pasiūlymo. „Swedbank“ IT padalinyje ne kartą esame turėję tokių atvejų, kai praėjus kuriam laikui po įsidarbinimo atsiskleidė naujojo darbuotojo gabumai kitai IT srities specializacijai. Tokiems darbuotojams suteikiamos horizontalios karjeros galimybės: jie gali pereiti dirbti į kitas komandas ar net padalinius. Ilgalaikėje perspektyvoje didesnį profesinį pasitenkinimą kelianti darbo vieta skatina motyvaciją, o organizacijai padeda sumažinti vadinamųjų „darbuotojų-turistų“ – tebeieškančių savęs ir dažnai keičiančių darbo vietas – skaičių.

Kuo greičiau išsiaiškinsite labiausiai jums tinkančią IT veiklos kryptį, tuo sparčiau progresuosite profesinėje srityje. Todėl pagrindiniai patarimai visiems, pasiruošusiems šturmuoti IT – būkite smalsūs, iniciatyvūs ir aktyvūs. Pasinaudokite organizacijų teikiamomis karjeros konsultacijomis, dalyvaukite atvirų durų dienose, įsitraukite į įvairias iniciatyvas, pavyzdžiui, „Swedbank“ IT akademijos veiklą, ir išnaudokite kitus būdus pasisemti praktinių žinių. Norintiems eiti į priekį ir aktyviai ieškantiems karjeros galimybių dažniausiai atitenka geriausi pasiūlymai.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.