Profesionalai: į svajonių karjerą – bandymų keliu

„Norint atrasti savo svajonių darbo link vedantį karjeros kelią, reikia nusistatyti kriterijus, suderinti juos su lūkesčiais ir mokytis iš visų savo bandymų”, – tokį patarimą jaunuoliams turi „Uber“ operacijų ir logistikos Lietuvoje vadovas Vytautas Černiauskas. Jis „Swedbank“ Finansų instituto organizuotoje konferencijoje „Kas vairuos tavo gyvenimą?“ drauge su kitais profesionalais dalijosi patirtimi ir diskutavo apie samdomo bei savarankiško darbo skirtumus.

Vertingos visos patirtys

Pasakodamas apie savo karjeros etapus ir jų metu išmoktas pamokas, V. Černiauskas atskleidė, kad naujo darbo iššūkio nusprendė siekti sukaupęs tarptautinę studijų ir darbo patirtį Lietuvoje, Švedijoje, Rusijoje ir Ispanijoje.

„Po penkerių metų darbo Stokholme ir baigtų verslo administravimo magistrantūros studijų Madride manęs neapleido mintis „o kas toliau?“. Visa mano įgyta patirtis suteikė naujų idėjų. Susidėliojau aiškų būsimam darbui keliamų reikalavimų sąrašą – norėjau veiklos, kurioje galėčiau sparčiai tobulėti, kuriame būtų iššūkių ir tarptautiškumo elemento“, – pasakojo „Uber“ atstovas ir patarė dvejonių dėl profesinio pasirinkimo kamuojamus moksleivius pasirinkti savo kriterijus būsimai veiklai.

Svarbu rodyti iniciatyvą

Ar siekiant svajonių karjeros svarbu paties žmogaus iniciatyvumas? „Uber“ operacijų ir logistikos Lietuvoje vadovas atkreipė dėmesį, kad siekiant užsibrėžtų tikslų, vien teorinių pasvarstymų tikrai neužtenka.

„Labai svarbu būti iniciatyviam. Ieškodamas mano lūkesčius bei patirtį atitinkančio darbo ir sužinojęs apie „Uber“ atėjimą  į Taliną, pamaniau, kad galbūt su laiku ši kompanija atsiras ir Vilniuje. Nusiunčiau laišką su informacija apie save, vėliau gavau atlikti analitinį testą bei šešis kartus kalbėjausi su šios kompanijos atstovais. Tad reikia ne tik sėdėti paskendus apsvarstymuose, bet išbandyti dešimt, dvidešimt skirtingų veiklų. Net jeigu to ateityje tiesiogiai nepritaikysite, įgyta patirtis padės suprasti, kur labiau linkstate, kas patinka. Būtent iš tokių bandymų ir klaidų atsiranda įžvalgos ir verslo idėjos“, – patarimais dalijosi V. Černiauskas.

Reikia nebijoti nudegti

V. Černiauskui antrino bei drąsos ieškant savojo kelio moksleiviams linkėjo ir kiti diskusijos dalyviai. Nežinantiems, nuo ko pradėti, verslininkė ir dažus pristatančio prekės ženklo „Foxy Paint“ sumanytoja Neringa Černauskaitė ragino mokytis ne tik iš svetimų klaidų ir patirčių.

„Reikia bandyti patiems. Pavyzdžiui, mano sūnus, kuriam septyniolika metų, su pamokomis derina kurjerio darbą ir dar tris kartus per savaitę po pamokų verda makaronus viename iš sostinės restoranų. Be to, jis groja gitara ir nusprendė išmokti daryti tatuiruotes, todėl lanko saloną, kuriame semiasi dar ir šios veiklos patirties. Jis pats to nori ir supranta, kad jam reikia išbandyti ne vieną veiklą, kad sužinotų, ar jam tikrai tai patinka“, – sakė N. Černauskaitė.

Iššūkiams galima užsigrūdinti

Kuo naudingas išėjimas iš savo komforto zonos, dalijosi ir fotografas, medijų specialistas, lektorius Gytis Dovydaitis. Jis pastebėjo, kad dinamiškumas ir net stresinės patirtys stimuliuoja, todėl jų nereikėtų išsigąsti. Profesinę veiklą jis palygino su literatūros pasauliu, kur taip pat labiausiai „užkabina“ tai, kas sukelia netikėtumą ir nėra lengvai nuspėjama.

„Streso toleravimas ištreniruojamas. Prieš keletą metų ir pats mieliau rinkdavausi komforto zoną, tačiau per įgytas patirtis mano tolerancija stresui padidėjo, anksčiau rūpesčius kėlę dalykai dabar atrodo neverti dėmesio“, – pasakojo medijų specialistas.

Kokia veikla – samdomas darbas ar nuosavas verslas – suteikia daugiau patirčių ir progų išeiti iš komforto zonos? G. Dovydaitis atkreipė dėmesį, kad egzistuoja daugybė dinamiško ir įdomaus samdomo darbo pavyzdžių. Be to, anaiptol ne visiems „svajonių darbo“ sąvoka siejasi su nuolatiniais išbandymais, kurių trokšta jis pats. Pastebima, kad jaunoji, ypač vadinamoji Z karta, yra kur kas labiau nusiteikusi savarankiškos veiklos iššūkiams.

„Teisingų“ kelių – daugiau nei vienas

„Swedbank“ Finansų instituto projektų vadovė Rasa Rambynaitė pastebėjo, kad „svajonių darbo“ sąvoka pernelyg dažnai mistifikuojama, o į profesinių svajonių išsipildymą veda skirtingi keliai.

„Nėra vieno teisingo pasirinkimo, atvedančio į svajonių karjerą. Tai iliustruoja ir savo mėgstamą darbą banke atradusių žmonių pavyzdys. Pavyzdžiui, aš baigiau sociologiją ir nesiejau šio išsilavinimo su savo dabartine veikla banke, o tarp mano kolegų yra įvairiausių kitų specialybių atstovų“, – pasakojo „Swedbank“ atstovė R. Rambynaitė.

„Profesiniame kelyje visiems pasitaiko didesnių ir mažesnių klaidų, tačiau jauniems šią riziką prisiimti yra kur kas lengviau. Vien tai, kad turi siekių ir bandai, jau yra progresas“, – savo patarimus apibendrino „Uber“ atstovas V. Černiauskas.

Konferenciją „Kas vairuos tavo gyvenimą?“ „Swedbank“ Finansų institutas organizavo minėdamas Finansinio švietimo savaitę, kuri kovo 27-31 dienomis vyko ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos ir pasaulio šalyse.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.