Sugalvojau išeiti iš darbo. Kas toliau?

2022-04-25

Per pasaulį ritasi „Didžiojo pasitraukimo“ (ang. great resignation) banga. Kitaip tariant, po to, kai didelė dalis žmonių metus ar du praleido dirbdami iš namų, sugrįžti į biurus jie nenori. Statistika tai tik patvirtina. „Microsoft“ rengiamas darbuotojų tendencijų indeksas teigia, kad net 52 proc. darbuotojų iki 41 metų artimiausiu metu planuoja keisti darbą. Jei jūs esate vienas iš jų – dalijamės keletu patarimų, kaip išeiti iš darbo, kad vėliau buvusią darbovietę prisimintumėte su malonumu.

Pradėkite nuo vadovo

Išeiti iš darbo – svarbus sprendimas. Tokia žinia norisi pasidalinti su pačiais artimiausiais kolegomis. Tačiau karjeros specialistai pataria susilaikyti nuo ankstyvo naujienos atskleidimo.

Sutarkite su vadovu surengti susitikimą: gyvai, internetu ar telefonu. Žinia apie tai, kad išeinate iš darbo niekad neturėtų atkeliauti elektroniniu laišku ar, žinute. Atvirai pasikalbėti su vadovu yra svarbu ne tik organizacijai, kuri sužinos, kur galėtų tobulėti, bet ir jums, nes būsite tikri, kad išsakėte tai, kas jums svarbu ir išėję iš darbo  nesinešiosite nuoskaudų. 

Po pokalbio su vadovu galite nuspręsti, kaip elgtis su informacija apie būsimą darbo vietą. Jei išeinate pas tiesioginius konkurentus, pirmiausia gerai peržiūrėkite savo darbo sutartį, kuri gali riboti tokius pasikeitimus vienokiu ar kitokiu būdu. Kada vadovui ir kolegoms pasakyti, kur išeinate, galite nuspręsti patys. Dažniausiai, tie, kurie turi gerus santykius su savo komanda, šios informacijos neslepia, tačiau jei santykiai prastesni, geriau pasilaikyti būsimos darbovietės pavadinimą sau iki paskutinės darbo dienos. Būkite nusiteikę, kad kolegos ar net vadovas gali imti dalintis prieštaringa informacija apie būsimą darbovietę, taip keldami jums abejonę ar net siekdami pakeisti nuomonę. Todėl visą išgirstą informaciją reikėtų vertinti atsargiai.

Apgalvokite, ką sakysite

Kalbėti trumpai ir aiškiai, ko gero, protingiausias sprendimas. Prisiminkite, kad neprivalote savo vadovui aiškinti priežasčių ar papasakoti, kur išeinate. Natūralu, kad šio susitikimo laukimas jums kels stresą, todėl galite savo esminius teiginius ir užsirašyti. 

Karjeros specialistų manymu, pranešimas apie išėjimą iš darbo turi būti aiškus ir gali atrodyti maždaug taip: „Pirmiausia, noriu padėkoti už galimybę per paskutinius X metų dirbti šioje įmonėje ir mokytis daugybės man naujų dalykų. Tačiau aš nusprendžiau keisti savo darbo vietą ir palikti organizaciją. Mano paskutinė darbo diena turėtų būti X. Aš galiu pradėti kolegoms ir partneriams pranešti apie šį pokytį, nebent tai norėtumėte padaryti jūs.“ 

Svarbu suprasti, kad pokalbis su vadovu – tai dialogas, todėl pasiruoškite ne tik pasakyti priežastis, kodėl išeinate (jei norite), bet ir sulaukti atsakomojo pasiūlymo, nes vadovas čia pat gali jūsų paklausti, kas galėtų jus sulaikyti. 

Nenustokite būti puikus darbuotojas

Paskutinės savaitės senoje darbovietėje labai dažnai virsta tiesiog laiko leidimu nedarant nieko naudingo. Tačiau netapkite našta kolegoms ir pasirūpinkite, kad visos užduotys būtų perduotos laiku ir nuosekliai. Tam galite parengti ir sąrašą darbų bei stebėti jų progresą. Tai svarbu ne tik norint išlaikyti gerą vardą, bet ir tam, kad jūsų kolegos galėtų sklandžiai tęsti darbus. 

Įvertinkite ir savo santykius su kolegomis. Pasikalbėkite su tais, su kuriais norite tęsti ir puoselėti santykius, įvertinkite, kaip toliau galėtumėte tęsti savo bendravimą. Jei esate vadovas, parodykite paramą savo komandai, pasidalinkite savo žiniomis, kad komanda nesijaustų „palikta likimo valiai“. 

Išeinant būtų protinga nesidalinti neigiamais komentarais apie darbdavį. Geriau išlikite mandagūs ir pozityvūs, nes negalite žinoti, kada gali tekti vėl dirbti su esamu darbdaviu. 

Priminkite apie save

Pradėję dirbti naujoje vietoje, galite dar kartą parašyti savo buvusiam vadovui su padėka už bendrą darbą ar tiesiog priminti, kad kilus neaiškumams dėl jūsų perduotų darbų, esate pasiekiamas.

Padėkas bei savo naujus kontaktus galite išsiųsti ir buvusiems klientams ar partneriams (jei tai leidžia jūsų įsipareigojimai buvusiam darbdaviui). Tai ne tik reikš, kad vertinate patirtį ankstesnėje darbovietėje, bet ir galimai padės užmegzti naujus ryšius.

Prisiminkite, kad išėjimas iš darbo daro įtaką ir jūsų reputacijai, todėl geras įspūdis kuriamas ne tik pirmą, bet ir paskutinę darbo dieną. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.