Kaip užsitikrinti ramybę gyvenant nuomojamame būste?

Apie nuosavus namus pasvajoja visi, tačiau ne visi išgali juos įsigyti. Tuomet vienintele išeitimi tampa būsto nuoma. Šiandien nuomos pasiūlymų – apstu, todėl tikrai rasite iš ko pasirinkti. Tačiau nuomojamuose namuose šeimininku nebūsi, todėl svarbu žinoti, kas galėtų padėti išvengti nemalonių siurprizų ir sumažinti tikimybę netikėtai atsidurti gatvėje.

Pasirašykite sutartį. Lietuvoje, priešingai nei daugelyje pasaulio valstybių, vis dar nepopuliaru pasirašyti nuomos sutartis. Nuomotojai jų kratosi siekdami išvengti mokesčių, o nuomininkai visada suinteresuoti mokėti kuo mažiau. Tačiau nepasirašę sutarties tampate beteisiais: būsto savininkas bet kada gali pareikalauti, jog išsikraustytumėte, ar pareikšti, jog ateinantį mėnesį už nuomą mokėsite, pavyzdžiui, 30 eurų daugiau. Norint išvengti panašių situacijų, būtina sudaryti nuomos sutartį, kurioje numatykite nuomos mokesčio dydį, aplinkybes, kuriomis jis gali būti didinimas, įspėjimo apie iškeldinimą terminus ir kitas svarbiausias sąlygas.

Apsidrauskite. Nekilnojamo turto nuomos sutarties pasirašymas pas notarą nėra privalomas. Tačiau sutarties, kaip ir bet kokio kito dokumento, patvirtinimas garantuoja, kad bus atsižvelgta tiek į nuomotojo, tiek į nuomininko interesus. Be to, tvirtindamas sutartį notaras patikrina duomenis apie būstą valstybės registrų duomenų bazėse, tad nuomininkas gali būti garantuotas, jog jį dominantis būstas nėra įkeistas ar areštuotas ir niekas staiga nepareikalaus išsikelti.

Pasirašykite priėmimo – perdavimo aktą. Niekas nenori būti nepelnytai išvadintas vagimi, apkaltintas nuomojamame bute esančių daiktų ar įrangos sugadinimu. To išvengsite kartu su nuomos sutartimi pasirašydami priėmimo – perdavimo aktą. Akte išvardinkite ir aprašykite ne tik bute esančius baldus, daiktus ar prietaisus, bet ir defektus, pavyzdžiui, įskilusias plyteles vonioje arba sulūžusią durų rankeną. Tuo pačiu neužmirškite užfiksuoti ir komunalinių paslaugų skaitiklių parodymų. Tai padarius bus aišku, nuo kada atsakomybė už komunalinių mokesčių mokėjimą teko jums, todėl nereikės mokėti svetimų skolų.

Sutartyje aiškiai apibrėžkite mokėjimų tvarką. Skolų ir ginčų su nuomojamo būsto šeimininkais išvengsite sutartyje aiškiai apibrėžę nuomos mokesčių mokėjimo tvarką. Nuspręskite, ar komunalinius mokate savarankiškai, ar pervedate kartu su nuomos mokesčiu šeimininkams, iki kurios dienos ir į kurią sąskaitą turi būti pervesti pinigai ir pan.

Susitarkite dėl nuomojamo būsto remonto sąlygų. Įsivaizduokite, jog jums gyvenant nuomojamame bute, nuo sienų pradeda byrėti tinkas, tačiau savininkas nesutinka nei remontuoti būsto, nei mokėti už remontą. Kad šios nemalonios situacijos išvengtumėte, sutartyje aptarkite buto atnaujinimo, trūkstamų baldų įsigijimo ar patirtų remonto išlaidų, pavyzdžiui, sugedus vandens maišytuvui, kompensavimo sąlygas. Tai nereiškia, kad viską daryti ir už viską mokėti turi šeimininkai. Pasistenkite rasti abiem pusėms priimtiną variantą. Pavyzdžiui, jei miegamojo lovą perkate jūs, ateinančius penkis mėnesius galite mokėti 50 eurų mažesnį nuomos mokestį ar pan.

Sužinokite komunalinių paslaugų mokesčių dydį. Jei to dar nepadarėte rinkdamiesi butą, prieš pasirašydami sutartį paprašykite nuomotojo parodyti mokesčių už komunalines paslaugas atsiskaitymų sąskaitas ar išrašus. Gali būti, jog nedidelis nuomos mokestis slepia milžiniškas buto eksploatavimo išlaidas. Savo būsimą biudžetą, gyvenant nuomojamame bute, susimodeliuoti galėsite peržiūrėję gruodžio – vasario mėnesių komunalinių paslaugų atsiskaitymus, kadangi būtent šiais mėnesiais mokesčiai dėl gyvenamųjų patalpų šildymo būna didžiausi.  

Susipažinkite su paslaugų teikėjais. Nepamirškite išsiaiškinti, kokios paslaugų teikimo sutartys (pavyzdžiui, interneto) pasirašytos nuomojamo būsto adresu. Jeigu yra sutarčių, galiojančių buvusių nuomininkų vardu, informuokite paslaugų tiekėją, jog buvę klientai šiuo adresu nebegyvena, o jūs už paslaugas pagal sutartį ant kurios nėra jūsų parašo neketinate mokėti. Be to, neskubėkite pratęsti sutarčių su lig šiol buvusiais paslaugų teikėjais. Juk gali būti, jog nuo to laiko, kai buvo pasirašyta galiojanti sutartis, rinkoje atsirado kur kas patrauklesnių pasiūlymų, kurie geriau atitinka jūsų poreikius. 

Pasirūpinkite saugumu. Draudimo bendrovių tyrimai rodo, jog lietuviai namus laiko svarbiausiu turtu. Siekdami šį turtą apsaugoti, pasiteiraukite šeimininkų, kiek iš viso yra buto raktų kopijų ir kas jas turi. Jei vienas raktų rinkinys vis dar likęs pas buvusius nuomininkus, tikrai turite pagrindo nerimauti. Todėl visais atvejais geriausias sprendimas susitarti su šeimininkais ir pakeisti bent vieną spyną. Rankose laikydami naujus raktus jausitės saugesni ir žinosite, kad bent jau buvę nuomininkai į butą laisvai patekti negalės.

Nesidrovėkite klausinėti. Kuo geriau pažinsite savo gyvenamąją aplinką – tuo lengviau ir greičiau prisitaikysite naujoje vietoje ir efektyviau valdysite namų ūkio išlaidas. Išsiaiškinkite šildymo sistemos parametrus, komunalinių paslaugų tarifus, paliktų naudoti prietaisų savybes. Jei už elektrą mokama dviejų laiko zonų tarifu, jums, siekiant sutaupyti, gali tekti keisti įpročius ir lyginti ar skalbti vėlai vakare. Taip pat susipažinkite su kaimynais. Jie ne tik gali padėti į ketvirtą aukštą užnešti sofą ar prižiūrėti butą atostogų metu, bet ir suteikti daug naudingos informacijos apie jūsų naują gyvenamąją vietą.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.