Paskola saulės elektrinei. Ką svarbiausia žinoti norint sutaupyti?

2023-09-14


„Kai nusprendėme įsirengti saulės elektrinę, neturėjome pakankamai santaupų, tačiau ir laukti nenorėjome, todėl pradėjome domėtis paskolos galimybėmis. Gavę pasiūlymą supratome, kad net ir su paskola įsirengus saulės elektrinę pavyks sutaupyti“, – sako Rasa Kaikarienė, ilgametė „Swedbank“ klientė. Ji ant namo stogo įsirengė 6,15 kW galios saulės elektrinių bendrovės „Saulės grąža“ saulės elektrinę.

„Namuose neturime dujų įvado – elektros energiją naudojame viskam: ir maisto gaminimui, ir būsto šildymui, ir kitoms bendrosioms reikmėms. Todėl natūralu, kad išlaidos už elektrą sudarė reikšmingą sumą. Mums su vyru beveik 60 metų, todėl nuolat pasikalbėdavome apie būdus, kaip sulaukę pensinio amžiaus galėtumėm sutaupyti. Elektros kainoms svyruojant nusprendėme, jog saulės elektrinė gali padėti sumažinti augančias išlaidas elektros energijai“, – pasakoja R. Kaikarienė.

Anot moters, svarstyti apie paskolą paskatino poreikis kuo greičiau pradėti taupyti išlaidas elektros energijai. „Kai nusprendėme įsirengti saulės elektrinę, neturėjome tam pakankamai pinigų. Todėl išeitis – pasiimti paskolą mums atrodė patraukli. Juolab, ir sąlygos tam palankios – pasiėmus paskolą saulės elektrinei taikomos fiksuotos palūkanos. Gavę paskolą įsirengėme ne tik saulės elektrinę, bet ir įsigijome šilumos siurblį oras-oras, kurį naudosime šaltuoju sezonu – namo šildymui“, – sako R. Kaikarienė.

Pirmiausia – pasirinkti rangovus

Pirmasis žingsnis, siekiant įsirengti saulės elektrinę – pasirinkti rangovus. Tai yra nuspręsti, kur įsigysite saulės elektrinę bei sužinoti, kokios sumos jums prireiks. O, kad tai padaryti būtų lengviau, pirmiausia rekomenduojame pasikonsultuoti su pardavėju.

Tiek norint pasiimti paskolą, tiek jau renkantis saulės elektrinę labai svarbu apie poreikius pasikalbėti ir su banku, ir su elektrinių rangovais. Šiuo metu rinka siūlo daugybę saulės elektrinių bendrovių. Todėl apsispręsti ir pasirinkti teisingai – gali būti sudėtinga, sako R. Kaikarienė.

„Ieškodami rangovų saulės elektrinei įsirengti užtrukome, nes norėjome viską detaliai išsiaiškinti. Pirmiausias darbas mums patiems buvo paskaičiuoti, kokios galios elektrinės mums iš tiesų reikia. Peržiūrėjome sąskaitas, kiek elektros energijos suvartojame kiekvieną mėnesį, naudojomės specialia skaičiuokle, konsultavomės su specialistais. Visgi saulės elektrinė – didelė investicija, norėjome pasirinkti teisingai, – pasakoja šiaulietė, įsirengusi bendrovės „Saulės grąža“ saulės elektrinę.

Antrasis etapas – paskola

Sekantis žingsnis po rangovo pasirinkimo bei reikalingos paskolos sumos išsiaiškinimo – paskolos paraiškos pateikimas interneto banke. Tada galite susipažinti su jums siūlomomis paskolos sutarties sąlygomis ir, jei jums jos priimtinos, per 14 dienų sudaryti sutartį interneto banke. O pasiskolinti galite net nuo 3 iki 20 tūkst. eurų. Taip pat šios paskolos atveju nereikia pradinio įnašo. Na, o į savo sąskaitą gavę lėšas – beliks atsiskaityti su saulės elektrinės rangovu.

Ilgametė „Swedbank“ klientė teigia, jog šis procesas – paprastas ir greitas. „Kai pasirinkome rangovus, visi kiti žingsniai buvo nesudėtingi ir greiti: pateikę paskolos paraišką ir sudarę sutartį su banku, operatyviai gavome paskolą, tada įsigijome elektrinę, o jau po dviejų savaičių ji buvo sumontuota ant mūsų namo stogo. Taigi, nuo pirminės minties įsirengti saulės elektrinę iki jos pilno įrengimo užtrukome vos kelias savaites“, – džiaugiasi R. Kaikarienė.

Svarstantiems pataria nedvejoti

Vis dar galvojantiems apie saulės elektrinės įsigijimą su paskola, R. Kaikarienė pataria nedvejoti. Mat saulės generuojamą energiją Kaikarių šeima vartoja nuo šių metų gegužės mėn., tačiau jau džiaugiasi sumažėjusiomis išlaidomis ir planuoja paskolą grąžinti anksčiau numatyto laiko.

„Privačiuose namuose gyvenantys ir saulės elektrines įsirengę gyventojai gali labai efektyviai sutaupyti. Juolab, elektros kainos svyruoja ir dažnai ištuština tiek jaunų šeimų, tiek pensinio amžiaus žmonių pinigines. Paskola gali padėti elektros energiją gaminti patiems ir sutaupyti greičiau. Nors mes paskolą paėmėme penkeriems metams, tikėtina, jog ją pavyks sumokėti anksčiau. Sutaupome, kai elektros energiją gaminamės patys, todėl išlaidas paskirstome“, – sako R. Kaikarienė.

Primename, kad paskola skirta nutolusiai ir nuosavai saulės elektrinei įrengti ant jūsų namo stogo arba jūsų žemės sklype. Paskolos fiksuotos metinės palūkanos yra mažesnės nei kitų vartojimo paskolų – tik 4,9 proc. O grąžinimo terminas yra net iki 10 metų.

Tipinis pavyzdys:

Jei imtumėte 8 tūkst. eurų vartojimo kreditą, kai sutarties trukmė (ir kredito grąžinimo terminas) – 7 metai, taikant 4,9 proc. metinę fiksuotų palūkanų normą, mokant banko nustatytą minimalų kasdienių paslaugų mokestį (1 euras per mėnesį), 47,5 eurų sutarties administravimo mokestį, mėnesio įmokas 113,3 eurų mokant anuiteto metodu, bendra vartojimo kredito kainos metinė norma būtų 5,28 proc., o bendra vartojimo kredito gavėjo mokama suma būtų 9 564,23 eurai.

Palūkanos nustatytos su nuolaida, kuri gali būti panaikinta ir nustatyta 15 proc. metinė fiksuotų palūkanų norma, jei paskola nebus panaudota pagal paskirtį, o tai gali lemti didesnę bendrą kredito kainą ir jos metinę normą.


Daugiau informacijos: https://www.saulesgraza.lt/saules-elektrines-finansavimas
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.