Kiek pinigų šįmet jau uždirbo savo pensijai kaupiantis gyventojas?

Kiek pinigų šįmet jau uždirbo savo pensijai kaupiantis gyventojas?
Tadas Gudaitis, „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius
2023-12-04

Jei pastarąjį mėnesį domėjotės savo II pensijų pakopos fondo rezultatais, turėjote pamatyti teigiamą grąžą nuo metų pradžios. Per vienuolika  2023 m. mėnesių šalyje veikiančių II pakopos pensijų fondų grąža siekė 11,37 proc. Kaip pensijų fondų rezultatai atrodo ilgalaikėje perspektyvoje ir nuo ko priklausys tolesnė jų grąža?

5 eurai uždirbo 2 eurus grąžos

„Swedbank“ antros pakopos pensijų fondų dalyvių sukaupto turto vertė šį lapkritį viršijo 2,6 mlrd. eurų. Fondų investicinė grąža nuo 2023 m. sudarė daugiau nei 248 mln. eurų. Bendra fondų jų dalyviams uždirbta nauda per visą jų veiklos laikotarpį nuo 2004 m. siekė daugiau nei 40 proc. ir pinigine išraiška sudarė beveik 828 mln. eurų.

Jei šias sumas išskaidytume visiems šiuo metu kaupiantiesiems „Swedbank“ pensijų fonduose, gautume, kad vienas žmogus šiuo metu savo pensijai turi vidutiniškai sukaupęs apie 4,7 tūkst. eurų. 

Žvelgiant į visą fondų veiklos laikotarpį, gautume, kad per visą jų veiklos laikotarpį palaipsniui įmokėti 5 eurai atnešė 2 eurus grąžos, kurią uždirbo į finansų rinkų priemones reguliariai nukreipiamos lėšos.

Kartais kaupiantieji, išvydę minusinę savo pensijų fondo grąžą per tam tikrą laikotarpį, skuba daryti išvadą, kad pensijų valdytojai prarado jų pinigus. Dauguma dabartinių pensijų fondų dalyvių kaupti lėšas savo pensijai pradėjo prieš 10 metų ar seniau, tikėtina, kad absoliučios daugumos dirbančiųjų, kurie lėšas kaupia ilgesnį laikotarpį investicinė grąža yra teigiama.

Ko siekia investicijų valdytojai?

Nuspėti, kas vyks finansų rinkose trumpuoju laikotarpiu yra labai sudėtinga, kadangi rinkas veikia daugybė veiksnių. Visa tai gerai iliustruoja ir pastarieji metai. Nors 2023-ųjų pradžioje netrūko finansų rinkas drebinančių įvykių, įskaitant kelių bankų bankrotus JAV ir Europoje, įtampa galiausiai atslūgo. Įmonėms pradėjus skelbti pirmojo pusmečio rezultatus, daugeliu atvejų jie viršijo lūkesčius. Tai palankiai paveikė akcijų kainas ir daugelio pensijų fondų, kurie didžiąją lėšų dalį investuoja į akcijas, kainas.

Kita vertus, panašu, kad centrinių bankų palūkanų kėlimo ciklas pasiekia piką, jos jau yra pakilusios į aukštesnį lygį nei tikėtasi anksčiau. Tai, savo ruožtu, neigiamai veikė obligacijų kainas. Nepaisant to, išaugęs obligacijų pajamingumas suteikia daugiau vilčių iš šios turto klasės uždirbti daugiau ateityje.

Fondų valdytojai stengiasi įvertinti šias tendencijas ir priimti tokius sprendimus, kurie esamoje situacijoje būtų palankūs kaupiantiesiems. Pavyzdžiui, pastaruosius kelerius metus buvome padidinę JAV rinkai tenkančią investicijų dalį, kuri iš tiesų parodė vieną geriausių rezultatų tarp išsivysčiusių rinkų. Šiuo metu daugiau nei įprastai lėšų esame nukreipę į saugesnes priemones – trumpo laikotarpio obligacijas.

Daug dėmesio skiriame ir tvarioms investicijoms, kurios ilgainiui mažina įvairias rizikas ir prisideda prie visuomenei aktualių tikslų aplinkosaugos ir kitose srityse. Per pastaruosius keletą metų nemažą dalį lėšų nukreipėme į atsinaujinančios energetikos projektus Baltijos šalyse vystančias įmones. Į miškų plėtrą esame nukreipę apie 25 mln. eurų investicijų. Taip tikimės ne tik padidinti grąžą, bet ir kartu prisidėti prie anglies dvideginio mažinimo.

Įvertinus tiesiogines pensijų fondų investicijas, taip pat – ir netiesiogines (per investicinius fondus), spalį daugiausia investuota į tokias  įmones kaip  „Microsoft“, „Tesla“, „Home Depot“, „Adobe“, „Nvidia“, „Ignitis grupė“, „Alphabet A“. Kiekvieną mėnesį fondų ataskaitas su jų investicijų kryptimis ir rezultatais skelbiame viešai.

Valdytojų tikslas yra uždirbti teigiamą grąžą ilgalaikėje kelių dešimtmečių perspektyvoje. Tai palengvina ir dabartinė pensijų fondų sistema, paremta gyvenimo ciklo fondais. Jie sukurti taip, kad pirmaisiais kaupimo dešimtmečiais siektų optimalios grąžos, o artėjant pensiniam amžiui siektų išsaugoti sukauptą turtą. 

Rezultatus lemia ir kantrybė

Be aktyvių pensijų fondų valdytojų pastangų ir gyvenimo ciklo fondų, pensijų kaupimo sistema turi ir daugiau aspektų, kurie padeda siekti kuo geresnio rezultato kaupiančiajam. Reikėtų paminėti santykinai mažus valdymo mokesčius, reguliarų įmokų pervedimą ir valstybės paskatą.

Šių priemonių visuma per ilgą laikotarpį daugeliui kaupiančiųjų leis sukaupti reikšmingą sumą savo pensijai
Tačiau investuojant ir norint pasiekti rezultatų reikia kantrybės. Šis aspektas į kaupimo pensijų fonduose sąlygas neįtrauktas, bet yra ne ką mažiau svarbesnis už tinkamai parinktą investavimo strategiją ir reguliariai skiriamas lėšas. Pensijų fondų grąža yra ilgalaikis kaupimo procesas ir reiktų atsižvelgti ne į trumpalaikius pasvyravimus, o į ilgalaikę perspektyvą.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.