Šalies gyventojų aktyvumas biržose − rekordinis

2021-05-18

Lietuvos gyventojai pirmąjį šių metų ketvirtį buvo rekordiškai aktyvūs vertybinių popierių biržose. „Swedbank“ duomenys rodo, kad Vakarų šalių biržose šalies gyventojų sudarytų sandorių suma buvo 107 proc. didesnė nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Dar ryškesnis augimas fiksuotas Baltijos šalių biržose, kur sudarytų sandorių suma didėjo 192 proc.

Kaip pastebi „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas Pavel Ladziato, vis didėjantis Lietuvos gyventojų susidomėjimas investavimu yra akivaizdus.

„Praėjusiais metais gyventojai itin daug taupė, ir šiuo metu pastebime, kad žmonės išmoksta taupyti ne tik kaupdami lėšas indėliuose, bet ir patys aktyviai investuodami. Pirmojo šių metų ketvirčio Lietuvos gyventojų aktyvumas biržose buvo rekordinis − tokių skaičių nesame fiksavę niekada anksčiau“, – sako P. Ladziato.

Pasak jo, išaugusiai prekybai įtakos turėjo didėjantis investuojančių į vertybinius popierius Lietuvos gyventojų skaičius. Tai patvirtina naujų vertybinių popierių sąskaitų statistika − per pirmuosius tris šių metų mėnesius naujų vertybinių popierių sąskaitų „Swedbank“ atidaryta 58 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

Ir mažesni įkainiai, ir nauji žaidėjai

Sumažėję prekybos vertybiniais popieriais įkainiai buvo kita svari priežastis, paskatinusi gyventojus taupyti investuojant. Praėjusiais metais „Swedbank“ suteikė galimybę visiems privatiems klientams nemokamai prekiauti Baltijos šalių biržose, o nuo praėjusio rugsėjo atpigo ir prekyba pagrindinėse Vakarų šalių biržose.

P. Ladziato atkreipia dėmesį, kad Baltijos šalių vertybinių popierių biržoje pirmąjį šių metų ketvirtį daugiausia sandorių buvo sudaryta su „Ignitis grupės“ akcijomis − iš viso beveik 10 tūkst. sandorių, kurių vertė siekė 24,5 mln. eurų. Taip pat fiksuota aktyvi prekyba „Šiaulių banko“ ir „Telia Lietuva“ akcijomis.

„Baltijos šalių biržoje matome Lietuvos investuotojų pasitikėjimą vietinėmis bendrovėmis. Praėjusių metų pabaigoje įvykęs „Ignitis grupės“ atėjimas paskatino gyventojus aktyviau domėtis finansų rinkomis. Tuo metu Vakarų šalių biržose investuotojai dažniausiai rinkosi automobilių pramonės, technologijų kompanijų akcijas“, – komentuoja P. Ladziato.

Auga susidomėjimas investiciniais fondais

„Fondų pasiūloje šiemet atsirado daugiau pasirinkimo, kai gyventojams buvo pristatyti 16 naujų „Swedbank Robur“ investicinių fondų. Jie privatiems klientams gali būti patrauklūs, nes investuojant nėra taikomi jokie įsigijimo, saugojimo ar pardavimo mokesčiai“, – teigia P. Ladziato.

Anot „Swedbank” atstovo, paprastai šios priežastys itin svarbios pradedantiesiems investuotojams, kurie investavimo srityje žengia pirmuosius žingsnius ir stengiasi išbandyti įvairias investavimo priemones. 

„Swedbank“ duomenimis, gyventojai šių metų sausio-kovo mėn. įsigijo 173 proc. daugiau „Swedbank“ grupės valdomų fondų vienetų nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. 

Privatūs klientai dažniausiai investavo į „Swedbank Robur Access Edge Global“, „Swedbank Robur Technology“ ir „Swedbank Robur Access Edge Emerging Markets“ fondus. 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.