Proveržis lietuvių automobilių parke: 1 iš 5 naujų automobilių – draugiškas aplinkai

2021-03-31

Lietuvių vairuojamų automobilių parkas tampa vis žalesnis – šiomis tendencijomis mūsų šalis išsiskiria ne tik tarp kaimyninių Baltijos šalių, bet ir ES mastu. Praėjusiais metais Lietuvoje hibridiniai automobiliai sudarė 21 proc. visų šalyje registruotų visiškai naujų transporto priemonių, kai ES šalyse ši dalis siekė apie 12 proc. „Swedbank“ duomenimis, lizingu automobiliu įsigyjantys šalies gyventojai elektra varomus ar hibridinius automobilius rinkosi gerokai dažniau už Baltijos šalių kaimynus latvius ir estus.

„Apie naujo automobilio įsigyjamą svarstantys gyventojai vis dažniau išsirenka modelius su hibridine sistema – tokie automobiliai išsiskiria mažesnėmis anglies dvideginio dujų emisijomis bei ilgainiui padeda sumažinti išlaidas degalams ir eksploatacijai. Aplinkai draugiško transporto plėtrą taip pat skatina kasmet auganti tokių modelių pasiūla bei finansinės paskatos vairuotojams, pasirinkusiems netaršius automobilius“, – sako Tomas Pulikas, „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius.

Kaip rodo Europos automobilių gamintojų asociacijos duomenys, 1 iš 8 praėjusiais metais įsigytų naujų automobilių Europos Sąjungoje buvo hibridinis. Tuo metu Lietuvoje, „Regitros“ duomenimis, hibridinę sistemą turėjo kas penktas įregistruotas naujas automobilis. 

„Praėjusieji metai mažai taršiems automobiliams Lietuvoje buvo proveržio metai. Šalyje įregistruotų hibridinių automobilių skaičius per 2020 m., palyginti su ankstesniais metais, išaugo apie 2,5 karto ir siekė daugiau kaip 8 tūkst. vienetų“, − komentuoja T. Pulikas. 

„Swedbank“ lizingo duomenimis, automobilį lizingo būdu įsigyjantys lietuviai gerokai dažniau nei kaimynai latviai ar estai buvo linkę rinktis aplinkai draugiškas lengvąsias transporto priemones. 2020 m. finansavimas ekologiškiems automobiliams įsigyti sudarė beveik 9 proc. visų lizingo sutarčių. Latvijoje ir Estijoje lizingu įsigyjamų aplinkai draugiškų automobilių dalis sudarė, atitinkamai, 4 proc. ir 5 proc. visų lizingo sutarčių.

Pasak „Swedbank“ atstovo, elektra įkraunamų naujų automobilių pardavimai Lietuvoje pernai padidėjo beveik 3 kartus, tačiau jų dalis nuo visų parduotų naujų lengvųjų transporto priemonių kol kas yra mažesnė, lyginant su Europos vidurkiu. 

„Regitros“ duomenimis, pernai elektra varomi automobiliai sudarė apie 1 proc. visų Lietuvoje parduotų automobilių, tuo metu ES vidurkis siekė 10,5 procento. Iš viso Lietuvoje per praėjusius metus įregistruota daugiau nei 450 naujų elektromobilių.

„Susidomėjimas elektromobiliais nuosekliai auga, ir ši tendencija turėtų išlikti ir šiais metais. Nuo praėjusių metų rudens šių automobilių dalis tarp visų „Swedbank“ sudarytų lizingo sutarčių siekė apie 13 proc. Tai lėmė pasirodę nauji elektromobilių modeliai, taikyta valstybės parama ir palankios jų įsigijimo sąlygos“, – komentuoja T. Pulikas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.