„Swedbank“ ir „Ignitis grupė“ susitarė dėl 300 mln. eurų finansavimo

2023-03-09


„Swedbank“ su energetikos bendrove „Ignitis grupė“ susitarė dėl bendro 300 mln. eurų sieksiančio finansavimo. 220 mln. eurų numatyta skirti antrinės grupės įmonės „Vilniaus kogeneracinė jėgainė“ sostinėje vystomam kogeneracinės jėgainės projektui užbaigti. Likusi iki 80 mln. eurų finansavimo dalis bus panaudota „Ignitis grupės“ apyvartinio kapitalo poreikiams.
 
„Džiaugiuosi tokiu reikšmingu pasiekimu mūsų sėkmingame bendradarbiavime su „Ignitis grupe“. Sklandi šios Grupės veikla ir vykdomi projektai daro teigiamą įtaką visai Lietuvos ekonomikai, mūsų šalies verslams ir gyventojams. Sparti energetikos sektoriaus transformacija padidins Lietuvos energinį atsparumą ir priartins prie emisijų ribojimo tikslų. Tam įgyvendinti reikalingos didelės apimties investicijos, dėl kurių finansavimo susitarėme su „Ignitis grupe“ − tokiu būdu prisidėsime prie būtinų energetikos sektoriaus pokyčių“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Inga Skisaker.
 

Nuotrauka


 
Iš suteiktos 220 mln. eurų paskolos 85 mln. eurų bus panaudota „Vilniaus kogeneracinės jėgainės“ biomasės bloko statyboms užbaigti, o likę 135 mln. eurų – refinansuoti Europos investicinio banko suteiktą paskolą VKJ, kurią perima Grupė.
 
„Džiugu, kad „Swedbank“ pasitiki Grupe ir išlieka vienu patikimiausių mūsų partnerių, kuris pernai, suteikdamas 300 mln. eurų kredito linijų limitą, prisidėjo prie energetikoje kilusios krizės suvaldymo, o šiemet finansuos vieną iš didžiausių mūsų projektų. Tai ilgo ir nuoseklaus mūsų ir „Swedbank“ komandų bendro darbo ir pozityvios partnerystės rezultatas“, – teigia Grupės finansų vadovas Jonas Rimavičius.
 

nuotrauka


 
Šiuo metu „Vilniaus kogeneracinės jėgainės“ biomasės bloke įgyvendinami įrenginių šaltieji bandymai ir intensyviai ruošiamasi karštiesiems įrenginių bandymams, o komercinės veiklos pradžia numatoma 2023 m. III ketv. VKJ bus viena moderniausių tokio tipo kogeneracinių jėgainių visoje Europoje.
 
Jėgainėje energija nuo 2021 m. kovo mėn. gaminama iš komunalinių atliekų, o įgyvendinus jėgainės biomasės dalies projektą energija bus gaminama ir iš biomasės. Atliekų jėgainė per metus sutvarko ir energija paverčia apie 160 tūkst. tonų komunalinių atliekų, o biomasės jėgainėje bus panaudojama apie 500 tūkst. tonų biomasės.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.