„Swedbank“ Lietuvoje 2020 m. pirmojo ketvirčio finansiniai rezultatai

2020-04-23
  • Pasiūlyti sprendimai gyventojams ir verslo įmonėms, siekiant sumažinti Covid-19 poveikį
  • Paskolų portfelio augimas tęsėsi, ketvirčio pabaigoje dėl Covid-19 situacijos fiksuoti augantys atidėjiniai
  • Skirta parama dėl pandemijos labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms
  • Įsitraukimas į valstybės paramos programas verslui

„Swedbank“ Lietuvoje per 2020 m. pirmąjį ketvirtį uždirbo 25 mln. eurų grynojo pelno. Tai yra 23 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį prieš metus, kai grynasis pelnas siekė 33 mln. eurų. Pelno mažėjimui didžiausios įtakos turėjo atidėjiniai ir padidėjusios išlaidos.

Bendrosios „Swedbank“ Lietuvoje pajamos per 2020 metų pirmąjį ketvirtį siekė 62 mln. eurų ir, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, išaugo 4 proc. arba 2 mln. eurų. Pajamų augimui įtakos turėjo išaugusios skolinimo apimtys.

„Swedbank“ Lietuvoje grynosios palūkanų pajamos išaugo 8 proc., palyginus su tuo pačiu laikotarpiu 2019 m., ir siekė 35 mln. eurų. Dėl Covid-19 poveikio klientų aktyvumui grynosios komisinių pajamos beveik neaugo ir sudarė 23 mln. eurų.  

Per tris šių metų mėnesius „Swedbank“ Lietuvoje skolinimo apimtys augo 12 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2019 m., nors antroje kovo mėnesio pusėje paskelbus nacionalinį karantiną pradėjo augti atidėjiniai. Didėjo ir gyventojų, ir verslo klientų finansavimo apimtys, kurios augo, atitinkamai, 14 proc. ir 10 proc. Bendras „Swedbank“ paskolų portfelis 2020 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje siekė 6,1 mlrd. eurų (5,4 mlrd. eurų tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.).

2020 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje atidėjiniai, kurie formavosi dėl pablogėjusių makroekonomikos scenarijų ir papildomų atidėjinių dėl Covid-19 poveikio, sudarė 4 mln. eurų. Bendra „Swedbank“ paskolų portfelio kokybė išlieka gera.

„Swedbank“ indėlių apimtys padidėjo 18 proc., lyginant su 2019 m. pirmuoju ketvirčiu. Indėlių augimas fiksuotas ir privačių klientų, ir verslo įmonių srityse. 2020 m. pirmojo ketvirčio  ketvirčio pabaigoje bendras „Swedbank“ Lietuvoje indėlių portfelis sudarė 9,2 mlrd. eurų (7,8 mlrd. eurų tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.).

Paskolų ir indėlių santykis 2020 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje siekė 67 proc. (70 proc. tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.).

Per tris pirmuosius 2020 m. mėnesius „Swedbank“ Lietuvoje išlaidos išaugo 14 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2019 m., ir sudarė 27 mln. eurų.

Išlaidų ir pajamų santykis siekė 43 proc. (39 proc. tuo pačiu laikotarpiu 2019 m.). 2020 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje bendras kapitalo pakankamumo rodiklis siekė 26 proc.

Už pirmąjį 2020 metų ketvirtį „Swedbank“ Lietuvoje sumokėjo 15 mln. eurų mokesčių.

„Koronaviruso protrūkis turės didžiulį poveikį pasaulio ekonomikai, įskaitant ir Lietuvą, kuri yra viena iš atviriausių pasaulio ekonomikų. „Swedbank“ siūlo konkrečius sprendimus kovoje su iššūkiais, kuriuos dėl Covid-19 patiria gyventojai ir verslo įmonės. Mūsų bankas nedelsdamas suteikė klientams galimybę kreiptis dėl paskolos ir lizingo mokėjimų atidėjimų netaikant jokio papildomo mokesčio. „Swedbank“ taip pat yra įsitraukęs į valstybės verslo paramos programas. Priešingai nei 2008 m., šios krizės priežastys nėra finansinis ar ekonominis disbalansas. Šiandien namų ūkiai ir įmonės turi sukaupusios rekordiškai didelius finansinius rezervus“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje vadovė Dovilė Grigienė.

Verslo plėtra

„Swedbank“ palaiko klientus šiuo sudėtingu ir neapibrėžtu metu, teikdamas bankininkystės paslaugas fiziniais ir skaitmeniniais kanalais.

Klientų palaikymui skirtos priemonės apima, pavyzdžiui, būsto paskolų įmokų atidėjimą iki 12 mėnesių laikotarpiui ir vartojimo finansavimo ir lizingo įmokų atidėjimą iki 6 mėnesių. Verslo klientams taip pat siūlomas iki 6 mėnesių paskolos įmokų nukėlimo laikotarpis. Paraišką dėl paskolų ir lizingo įmokų atidėjimo galima rasti „Swedbank“ interneto banke.

Siekdamas apsaugoti visuomenę ir apriboti Covid-19 plitimą, „Swedbank“ įgyvendino saugos priemones, įskaitant papildomas stiklo pertvaras banko padaliniuose, dažnesnį patalpų ir bankomatų dezinfekavimą, taip pat apsaugines kaukes ar respiratorius, kuriuos naudoja darbuotojai, tiesiogiai aptarnaujantys klientus. Apsilankymų laiką banko padaliniuose klientai turi rezervuoti iš anksto.

„Swedbank“ Lietuvoje skyrė 100 tūkst. eurų socialinėms iniciatyvoms, susijusioms su koronaviruso krize. Finansinė parama buvo paskirstyta penkioms labdaros organizacijoms, dirbančioms su labiausiai pažeidžiamomis socialinėmis grupėmis. Šios organizacijos yra „Gelbėkit vaikus“, Lietuvos raudonasis kryžius, „Maisto bankas“, „SOS Vaikų kaimas“ ir Maltos ordinas. „Swedbank“ taip pat pakvietė darbuotojus ir klientus aukoti ir padėti tiems, kuriems šiuo metu pagalbos reikia labiausiai.

Pirmąjį 2020 m. ketvirtį „Swedbank“ toliau skyrė daug dėmesio skaitmeninei plėtrai. Buvo pradėtas naudoti naujas „Smart ID“ biometrinio tapatybės patvirtinimo būdas, leidžiantis klientams atnaujinti „Smart ID“ sertifikatus nuotoliniu būdu, išvengiant fizinio apsilankymo banko padaliniuose.

„Swedbank“ prisidėjo pristatant tvarių inovacijų programą „Women for Global Challenges“, kuri yra viena iš pirmųjų inovacijų plėtros programų moterims Lietuvoje, joje dalyvauja 200 įvairių sričių specialistų. „Swedbank“ taip pat tapo iniciatyvos „Futurepreneurs“ partneriu, jos  tikslas suburti jaunus verslininkus, kurie puoselėja verslo idėjas, atitinkančias JT darnaus vystymosi tikslus.

„Swedbank“ Lietuvoje 2020 m. pirmojo ketvirčio rezultatai skelbiami www.swedbank.lt
„Swedbank“ grupės 2020 m. pirmojo ketvirčio rezultatai skelbiami www.swedbank.com
„Swedbank" Lietuvoje 2020 m. antrojo ketvirčio rezultatai bus skelbiami 2020 m. liepos 17 d.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.