„Swedbank“ Lietuvoje 2021 m. pirmojo ketvirčio finansiniai rezultatai

2021-04-27
  • Nepaisant pandemijos, augo gyventojų paskolų portfelis, ypač būsto finansavimo apimtys 
  • Toliau augo gyventojų ir verslo įmonių indėlių portfeliai 
  • Pristatyti „Swedbank“ Robur fondai, išplėtę investavimo galimybių pasiūlą 
  • Buvo surengta didžiausia nuotolinė pamoka „Mokonomika“ 

Bendrosios „Swedbank“ Lietuvoje pajamos per 2021 metų pirmąjį ketvirtį siekė 55 mln. eurų ir, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, sumažėjo 12 proc. arba 7 mln. eurų. 

„Swedbank“ Lietuvoje grynosios palūkanų pajamos traukėsi 24 proc., palyginus su tuo pačiu laikotarpiu 2020 m., ir sudarė 27 mln. eurų. Grynosios komisinių pajamos beveik nesikeitė ir siekė 22 mln. eurų.  

Per tris šių metų mėnesius „Swedbank“ Lietuvoje skolinimo apimtys nepasikeitė. Gyventojų finansavimo apimtys didėjo 8 proc., o verslo klientų finansavimas traukėsi 14 proc. Bendras „Swedbank“ paskolų portfelis 2021 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje siekė 6,1 mlrd. eurų.

2021 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje atidėjiniai sudarė 3 mln. eurų, tuo pačiu laikotarpiu prieš metus atidėjinių suma siekė 4 mln. eurų. Bendra „Swedbank“ paskolų portfelio kokybė išlieka gera.

„Swedbank“ indėlių apimtys išaugo 35 proc., lyginant su 2020 m. pirmuoju ketvirčiu. Indėlių augimas fiksuotas ir privačių klientų, ir verslo įmonių srityse. 2021 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje bendras „Swedbank“ Lietuvoje indėlių portfelis sudarė 12,4 mlrd. eurų (9,2 mlrd. eurų tuo pačiu laikotarpiu 2020 m.). 

Paskolų ir indėlių santykis 2021 m. pirmojo ketvirčio pabaigoje siekė 49 proc. (67 proc. tuo pačiu laikotarpiu 2020 m.). 

Per tris pirmuosius 2021 m. mėnesius „Swedbank“ Lietuvoje išlaidos išaugo 12 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2020 m., ir sudarė 30 mln. eurų. Išlaidų ir pajamų santykis siekė 55 proc. (43 proc. tuo pačiu laikotarpiu 2020 m.). 

Už pirmąjį 2021 metų ketvirtį „Swedbank“ Lietuvoje sumokėjo 18 mln. eurų mokesčių. 

„Swedbank“ Lietuvoje per 2021 m. pirmąjį ketvirtį uždirbo 17 mln. eurų grynojo pelno. Tai yra 30 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį prieš metus, kai grynasis pelnas siekė 25 mln. eurų. Pelno mažėjimui didžiausios įtakos turėjo mažėjusios pajamos ir padidėjusios išlaidos. 

„Nepaisant pandemijos ir antrojo karantino šalyje, gyventojų lūkesčiai per pirmąjį šių metų ketvirtį pagerėjo. Mes fiksavome išaugusią būsto paskolų paklausą ir gyventojų finansavimo apimtys augo. Namų ūkių indėlių apimtims pasiekus rekordines aukštumas, artimiausiu metu tai bus svarbus lėšų šaltinis gyventojų vartojimui ir investicijoms. Verslo srityje, nepaisant karantino apribojimų, eksportas toliau klestėjo, mažmeninė prekyba patyrė nedidelį nuosmukį, nedarbas šalyje šiek tiek sumažėjo, o atlyginimai toliau sparčiai augo. Matydami sukauptus įmonių finansinius rezervus ir gerėjančius verslo lūkesčius, tikimės, kad šiemet investicijos atsigaus“, − sakė Remy Salters, laikinai einantis „Swedbank“ Lietuvoje vadovo pareigas.

Verslo plėtra 

Pirmąjį 2021 m. ketvirtį augantis COVID-19 susirgimų skaičius šalyje ir su tuo susiję apribojimai didžiausios neigiamos įtakos turėjo paslaugų ir mažmeninės prekybos įmonėms. „Swedbank“ Lietuvoje ir toliau padėjo klientams, siūlydamas įmokų atidėjimo ir paskolų restruktūrizavimo sprendimus. Visgi paraiškų srautas dėl naujos ar papildomos paramos buvo labai mažas. 

„Swedbank“ sėkmingai Baltijos šalyse pristatė „Robur“ fondus, ir šiuo metu banko klientai turi galimybę investuoti į 16 įvairių „Robur“ fondų. 

Antrus metus iš eilės „Swedbank“ buvo pripažintas bankų sektoriaus lyderiu pagal „Sustainable Brand Index 2021“ - didžiausią Europoje nepriklausomą prekių ženklų tvarumo tyrimą. Šis tyrimas matuoja, kokios įtakos tvarumo veikla turi prekių ženklams, jų komunikacijai ir verslo plėtrai. 

„Swedbank“ inicijavo ir surengė didžiausią nuotolinę internetinę pamoką „Mokonomika“. Renginio tikslas buvo suteikti mokiniams galimybę aptarti finansinį raštingumą, ekonomiką, kūrybiškumą ir tvarumą. 

„Swedbank“ grupė įsteigė naują „Swedbank“ AB dukterinę įmonę „Swedbank Baltics AS“. Ši holdingo bendrovė bus dabartinių dukterinių bankų Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje savininkė. Naujos teisinės struktūros įvedimo tikslas yra sustiprinti „Swedbank“ valdymą Baltijos šalyse. Tikimasi, kad gavus leidimą, naujoji holdingo bendrovė pradės veikti trečiąjį 2021 m. ketvirtį.

„Swedbank“ Lietuvoje 2021 m. pirmojo ketvirčio rezultatai skelbiami: www.swedbank.lt 
„Swedbank“ grupės 2021 m. pirmojo ketvirčio rezultatai skelbiami: www.swedbank.com
„Swedbank" Lietuvoje 2021 m. antrojo ketvirčio rezultatai bus skelbiami 2021 m. liepos 16 d.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.