„Swedbank“ suteikė 29 mln. eurų finansavimą bendrovei „Green Genius“, didžioji jo dalis – biodujų jėgainių konversijai į biometano gamybą

2024-04-29

„Swedbank“ suteikė 29 mln. eurų finansavimą atsinaujinančios energetikos bendrovei „Green Genius“, kuri daugiau negu pusę šių lėšų panaudos savo valdomų biodujų jėgainių konversijos projektui. Įgyvendinant šį projektą 7-iose veikiančiose biodujų jėgainėse bus sumontuoti biometano įrenginiai bei pastatyta viena nauja biometano jėgainė.

„Tai didžiausias Baltijos šalyse biodujų jėgainių konversijos projektas, kuris reikšmingai prisidės prie šalies emisijų mažinimo tikslų. Šiose jėgainėse išgaunamas kuras taps žalesne alternatyva importuojamoms dujoms ir taip pat užtikrins didesnį šalies energetikos sektoriaus potencialą. Džiaugiamės dar vienu sėkmingu susitarimu dėl finansavimo su bendrove „Green Genius“, kuris leidžia siekti visai šaliai svarbaus tikslo – klimatui neutralios ekonomikos“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje Valdybos narys, Verslo klientų tarnybos vadovas Ignas Mačeika.

I. Mačeika pažymi, kad šis finansavimas papildo banko žaliųjų paskolų verslui portfelį, kuris šiuo metu sudaro daugiau kaip 579 mln. eurų. Energetikos sektoriaus žalioji transformacija reikalauja reikšmingų finansinių resursų, o „Swedbank“ išlieka vienas pagrindinių atsinaujinančios energetikos projektų finansuotojų šalyje.

„Green Genius“ vadovas Ruslanas Sklepovičius teigia, kad biodujų gamyklų konversija turės dvigubą žaliąjį efektą: jose ne tik bus surenkamos metano dujos išvengiant jų patekimo į atmosferą ir su tuo susijusio šiltnamio efekto, bet ir tolesnis jų panaudojimas sumažins iškastinio kuro poreikį.

„Šis transformacijos projektas, pritaikant biodujų jėgaines biometano gamybai, yra milžiniškas šuolis link Lietuvos įsipareigojimų pereiti prie tvarių ir atsinaujinančių energijos šaltinių. Vietinė biometano gamyba yra kritiškai svarbi, Lietuvai siekiant šalies dekarbonizacijos tikslų, kuriuos įgyvendinti įpareigoja Europos Sąjungos direktyvos. Be to, biometano gamybos infrastruktūra sustiprins Lietuvos vaidmenį regione bei sukurs tvirtą pagrindą ilgalaikiam ir efektyviam transporto sektoriaus žalinimui“, – sako R. Sklepovičius.

Biodujų jėgainių konversiją „Green Genius“ planuoja pradėti dar 2024 m., o pastatyti naują jėgainę, jau veikiančiose biodujų gamyklose įrengti biometano gamybos įrenginius bei įrengti 2 biometano įleidimo į dujų tinklą taškus planuojama 2026-aisiais.

Tai jau antras „Swedbank“ finansavimo sandoris su „Green Genius“. Praėjusią vasarą bankas šiai bendrovei suteikė 92 mln. eurų finansavimą 80 MW galios vėjo elektrinių parko vystymui Jurbarko rajone, kuris elektrą turėtų pradėti gaminti 2025 m. Šiame parke pagaminta žalioji elektra bus tiekiama šalies įmonėms ir leis sumažinti anglies dvideginio emisijas daugiau kaip 130 tūkst. tonų per metus.

Iki 2050 m. siekiantis tapti klimatui neutraliu banku „Swedbank“ aktyviai finansuoja atsinaujinančios energetikos projektus ir kitas į tvarų pokytį orientuotas įmonių inovacijas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.