„Swedbank“ suteikė 75 mln. eurų finansavimą „Achemos grupės“ vėjo elektrinių projektui

2024-04-04

„Swedbank“ pasirašė susitarimą su koncernu „Achemos grupė“ dėl 75 mln. eurų siekiančio finansavimo. Šios lėšos bus panaudotos nuosavam 264 MW galios vėjo elektrinių parkui išvystyti, kuriame pagaminta elektra bus panaudota grupės poreikiams.

„Achemos grupė“ yra viena iš pramonės ir eksporto lyderių Lietuvoje, kuri viena pirmųjų šalyje pradėjo vystyti atsinaujinančios energetikos projektus. Džiaugiamės matydami, kad grupė sėkmingą savo veiklą vis labiau sieja su atsinaujinančiais šaltiniais, o šis didelės apimties projektas leis jai gerokai sumažinti jos veiklos emisijas, pagerinti tvarumo profilį ir taip užtikrinti konkurencingumą tarptautinėse rinkose ilgalaikėje perspektyvoje“, – sako „Swedbank“ Lietuvoje valdybos narys ir  Verslo klientų tarnybos vadovas Ignas Mačeika.

Pasak I. Mačeikos, su tvarumu susijusių investicijų poreikis tik didės, o „Swedbank“ kaip vienas didžiausių verslo finansuotojų rinkoje yra pasirengęs toliau padėti visiems verslo klientams žengti tvarumo keliu.

„Renerga“ yra atsinaujinančios energetikos pradininkė Lietuvoje. Pagėgių vėjo parkas – svarbus mūsų stiprių tradicijų ir įsipareigojimų investuoti į atsinaujinančią energetiką tęsinys. Tikime, kad šis projektas leis žengti tvirtą žingsnį į priekį siekiant tiek mūsų grupės atsinaujinančios energetikos, tiek Lietuvos tvarumo tikslų“, – sako Lidija Lubienė, koncerno „Achemos grupė” valdybos pirmininkė.

„Achemos grupės“ vėjo elektrinių parkas vystomas Pagėgių rajone, jo metu turėtų būti pastatyta iš viso 40 vėjo elektrinių. Skaičiuojama, kad per metus jos turėtų pagaminti apie 602 GWh elektros energijos. Numatoma vėjo elektrinių parko veiklos pradžia – 2026 m. trečiasis ketvirtis. Bendra investicijų suma į šį projektą siekia apie 460 mln. eurų.

Šiuo metu „Achema“ taip pat nagrinėja galimybes vystyti žaliojo vandenilio gamybos projektą, kuriam būtų naudojama ir šiame parke pagaminta elektros energija. Svarstoma, kad vandenilis  galėtų iš dalies pakeisti gamtines dujas ir taip gerokai sumažinti gamybinio proceso anglies dvideginio emisijas.

„Atsinaujinantys energijos šaltiniai ir žaliasis vandenilis yra viena iš realiausių alternatyvų iškastiniam kurui pramonėje. Aktyviai investuodama į atsinaujinančios energetikos plėtrą „Achema“ kaip viena didžiausių pramonės įmonių Lietuvoje prisideda prie reikšmingo emisijų mažinimo visos šalies mastu ir energetinio atsparumo didinimo“, – sako „Swedbank“ Verslo klientų tarnybos vyresnysis projektų vadovas Aidas Paulauskas.

Šiuo metu „Achema“ yra didžiausia gamtinių dujų vartotoja Lietuvoje. Bendrovė savo produkciją eksportuoja į kelias dešimtis užsienio rinkų, o pagrindinės jos eksporto kryptys yra Prancūzija, Jungtinė Karalystė, Belgija, Vokietija, Lenkija ir Skandinavijos šalys. Bendrovė yra didžiausias darbdavys Jonavos rajone – įmonėje dirba beveik 1200 darbuotojų.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.