Kad būsto pirkimas netaptų paskutinės minutės kelionės paieška

Kad būsto pirkimas netaptų paskutinės minutės kelionės paieška
„Swedbank“ gyventojų finansavimo ekspertas Tomas Pulikas

Pasibaigus vasarai kelionių agentūrų pasiūla mirga nuo paskutinės minutės pasiūlymų pratęsti atostogų sezoną ir keliauti ten, kur dar šilta ir saulėta. Vis dėlto norint, kad viešnagė svečioje šalyje būtų kuo sklandesnė ir suteiktų daugiau malonių įspūdžių, nepakenktų ją tinkamai suplanuoti. Pagrindinius atostogų planavimo principus galima pritaikyti ir įsigyjant būstą. Tad ką daryti, kad būsto pirkimas netaptų panašus į paskutinės minutės atostogų kelionės paieškas?

Kokie jūsų poreikiai ir galimybės?

Atostogų kelionių, kaip ir būstų didžiuosiuose šalies miestuose, pasiūlos šiandien netrūksta. Be to, jei nepavyksta rasti tinkančios kelionės, visada galima ieškoti pigių skrydžių ir pasitelkus interneto galimybes kelionę suorganizuoti pačiam. Panašiai ir su būstu – jei tinkamo varianto rasti nepavyksta, galbūt jūsų svajonių būstas dar planuojamas ar tik pradėtas statyti ir jūs to dar nežinote, tad verta neskubėti.

Ir kelionę, ir būstą išsirinkti gerokai paprasčiau, jei nuo pat pradžių įvertinsite savo ir atsižvelgsite į kitų šeimos narių poreikius. Atostogos su šeima kone visada yra kompromisas. Pavyzdžiui, jūs norite savaitę praleisti ramiame paplūdimyje, jūsų partneriui labiau rūpi aplankyti įdomesnes svečios šalies vietas, o vaikams – aplankyti atrakcionų parkus. Kad atostogos patiktų visiems šeimos nariams, kiekvienas jų metu turėtų nuveikti tai, kas atitiktų jo poreikius.

Būsto įsigijimas – taip pat kompromisas. Tiesa, čia tenka pabandyti derinti ne tik skirtingus šeimos narių poreikius, bet ir atsižvelgti į objektyvias aplinkybes. Tai turimas pradinis įnašas, pageidaujamas paskolos mėnesio įmokos dydis, būsto vieta mieste, patogiam gyvenimui reikalinga infrastruktūra ir panašiai. Iš anksto išsiaiškinę savo šeimos poreikius ir galimybes, gerokai susiaurinsite būsto paieškų ratą ir tiksliai žinosite, kokio būsto jums reikia ieškoti.

Kiek laiko skirti būsto paieškai?

Visada galima rasti paskutinės minutės atostogų pasiūlymų. Bet tokiu atveju greičiausiai reikės būti pasirengus 180 laipsnių pokyčiui. Galbūt norėsite savaitę praleisti nedideliame viešbutyje Ispanijos pietuose prie Viduržemio jūros, tačiau teks pasirinkti poilsį dideliame Egipto viešbučių komplekse. Arba iš pradžių būsite nusitaikę keliauti į Šiaurės Ameriką, bet geriausi pasiūlymai bus tik Azijos kryptimi.

Jei paskutinę minutę suplanuotos atostogos gali tapti smagiu kelių savaičių nuotykiu, tai ekspromtu įsigytas būstas ilgainiui gali virsti problemų šaltiniu, kuris kels nuolatinį nepasitenkinimą. Dėl to tikrai nereikėtų rinktis pačio pirmo būsto varianto, net jei tuo metu atrodo, kad šis būstas atitinka jūsų svajonę.

Būsto pirkėjams rekomenduojame apžiūrėti bent 3–5 skirtingus būsto variantus, o visam įsigijimo procesui numatyti bent 3 mėnesius laiko. Kaip parodė „Swedbank“ užsakymu atlikta apklausa, kas trečias būsto pirkėjas, esant galimybei pakartoti įsigijimo procesą, skirtų daugiau laiko vertindamas skirtingus būsto variantus.

Bus papildomų išlaidų – pasiruoškite

Jeigu bent kartą esate keliavę į užsienio šalį, greičiausiai jums teko patirti išlaidų, apie kurias prieš kelionę nepagalvojote. Galbūt teko papildomai mokėti už ekskursiją į lankytiną objektą, spontaniškai įsigyti neįprastą suvenyrą ar nuspręsti pavakarieniauti ne viešbutyje, o vietos gyventojų rekomenduotame restorane. Numatyti visas galimas išlaidas retai kada pavyksta, todėl norint išvengti nepatogumų, reikėtų pasiruošti ir palikti šiek tiek lėšų atsargai.

Tos pačios taisyklės reikėtų laikytis ir nusprendus įsigyti būstą. „Swedbank“ duomenimis, net 65 proc. apie būsto įsigijimą galvojančių žmonių nuo konkrečių būsto įsigijimo žingsnių stabdo lėšų trūkumas. Jei sukaupėte užtektinai pinigų pradiniam įnašui, to greičiausiai nepakaks norint turėti visavertę gyvenimo kokybę. Didesnioji dalis naujos statybos būstų Lietuvoje parduodami su daline apdaila, todėl į galutinę būsto kainą reikia įtraukti ir jų įrengimo sąnaudas. Kaip rodo naujakurių patirtis, dažnai būsto įrengimas pareikalauja daugiau pinigų negu planuota pradžioje.

Jei nenorite, kad būsto įrengimas virstų varginančiu kelių metų trukmės procesu, nuo pat pradžių turėtumėte sudaryti tikslią įrengimo darbų sąmatą. Be to, rekomenduojama numatyti ir papildomą biudžetą, kuris sudarytų 10–15 proc. visos sąmatos dydžio. Jį galėtumėte panaudoti neplanuotoms išlaidoms ir būstą įsirengti greičiau. O jei viskas klostysis pagal pirminį planą ir papildomų lėšų neprireiks, už jas galėsite įsigyti poilsinę kelionę, kuri tikrai pravers po visų įsikėlimo į naują būstą rūpesčių.

Pasinaudokite interneto įrankiais

Tiek leisdamiesi į kelionę, tiek planuodami būsto įsigijimą išnaudokite interneto suteikiamas galimybes. Abiem atvejais sutaupysite laiko. Pavyzdžiui, prieš vykdami į užsienio šalį iš anksto galite pasidomėti lankytinomis vietomis, kitų turistų rekomendacijomis, kokybiškais vietos restoranais ar siūlomomis atrakcijomis. Nuvykę į kelionės tikslą, iš karto žinosite, ką norite nuveikti ir kur galite praleisti laiką taip, kaip jums labiausiai patiktų.

Pasinaudoję internetu, galite atlikti pirminę būsto paiešką ir įvertinti bendrą situaciją rinkoje. Kai jau būsite galutinai apsisprendę įsigyti būstą, bankų interneto svetainėse rasite pagrindines būsto paskolos išdavimo sąlygas ir pagrindinius proceso etapus. Būsto paskolos skaičiuoklė leis greitai sužinoti, kokio dydžio paskolos galite tikėtis ar apytiksliai kokio dydžio mėnesio įmokas reiktų mokėti. Prisijungę prie savo interneto banko paskyros, galėsite užpildyti paraišką būsto paskolai. Ir jei banko finansavimo pasiūlymas jums tiks, likusius būsto paskolos formalumus galėsite atlikti naudodamiesi interneto banku, įskaitant būsto paskolos sutarties pasirašymą.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.