Kaip taupote pinigus: spontaniškai, racionaliai ar „nuo rytojaus“?

2021-08-25

Nors dauguma šalies gyventojų pritaria, kad taupyti – labai svarbu, tačiau reguliariai tai daro tik kiek daugiau nei 40 proc. lietuvių, rodo „Swedbank“ užsakymu atlikta reprezentatyvi gyventojų apklausa. Yra trys pagrindinės taupančiųjų grupės: spontaniški ir racionalūs taupytojai bei taupyti pradedantys „nuo rytojaus“. Dalijamės šių tipų ryškiausiais bruožais bei patarimais, kaip reikėtų pagerinti savo taupymo įgūdžius. 

Spontaniški taupytojai 

Spontaniški taupytojai dažniausiai taupo iš to, kas lieka mėnesio pabaigoje. Deja, bet iš karto neatsidėjus pinigų taupymui, mėnesio gale retai lieka lėšų, kurias būtų galima pradėti taupyti. Taip pat tokio tipo žmonės sunkiau atsispiria pagundai pasilepinti neplanuotais pirkiniais arba pramogomis. Beje, kai kurie spontaniški taupytojai retkarčiais prisimena savo išsikeltą tikslą ir tuomet atsideda šiek tiek pinigų taupymui.

Jei esate linkę taupyti spontaniškai, pasinaudokite šiais patarimais ir taupymas taps kur kas lengvesne užduotimi: 

  1. Išsikelkite taupymo tikslą ir suplanuokite, kaip jį pasiekti. Pavyzdžiui, daugeliui aktualus tikslas yra finansinis rezervas (jis turėtų sudaryti bent 3 mėn. atlyginimų sumą). Patarimus, kaip jį sukaupti, rasite šiame straipsnyje.
  2. Jei sunku atsispirti spontaniškiems pirkiniams – pinigus „paslėpkite“ nuo savęs. Atsidarykite taupomąją sąskaitą bei nelaikykite namuose grynųjų lengvai pasiekiamoje vietoje. 
  3. Pasinaudokite „Swedbank“ įrankiu „E. taupyklė“. Paskaičiuota, kad per metus tokiu būdu galima sukaupti apie 120 eurų sumą.
  4. Nustatykite automatinius pervedimus mėnesio pradžioje – taip be jokių pastangų į indėlio sąskaitą arba „E. taupyklę“ bus pervesta atitinkama pinigų suma. Įrankis tinkamas ir planuojantiems taupymo procesą, kadangi padės automatizuoti šį įprotį.
spontaniški taupytojai

Racionalūs taupytojai

Šio tipo žmonės taupo sąmoningai, yra apgalvoję savo tikslus, turi planą, kaip jų pasiekti ir jo laikosi. Tai veiksmingas būdas taupyti, tačiau jis reikalauja pastangų atsispirti kasdienėms pagundoms. Tokie žmonės papildomai skiria laiko pajamų ir išlaidų balansui stebėti bei planuoti. Racionaliai taupantys gyventojai dažniausiai naudoja įvairius išlaidų valdymo metodus ir seka biudžetą. Kaip elgiasi racionalūs taupytojai ar ką daryti, norint tokiu tapti:

  1. Galite atsidėti tam tikrą sumą pinigų taupymui vos tik gavę atlyginimą. Jei mėnesio pabaigoje liko nepanaudotų pinigų, juos taip pat galima atidėti taupymui.
  2. Nusistatykite metinį taupymo tikslą ir kryptingai jo siekite. Pasiekę taupymo tikslą anksčiau laiko, likusius mėnesius galite leisti sau „paišlaidauti“ arba viršyti tikslą, jei tai suteiks jums malonumo.
  3. Pasinaudokite mėnesio išlaidų biudžeto planu ir savo pinigus suskirstykite pagal kategorijas, pavyzdžiui, būsto nuoma, komunaliniai mokesčiai, pramogos ir pan. Tam pravers „Mano biudžeto“ įrankis. „Facebook“ grupėje „Pinigai ir reikalai“ galite rasti mėnesio biudžeto bei šeimos biudžeto pavyzdį, kuriuose šios kategorijos yra suskirstytos.
  4. Jei turite sukaupę finansinį rezervą ir pasiekėte savo užsibrėžtus taupymo tikslus, pagalvokite apie pinigų įdarbinimą – investavimą.
racionalūs taupytojai

Taupantieji „nuo rytojaus“

Dažnai netaupantys žmonės sako, kad to nedaro dėl objektyvios priežasties: nepakankamų pajamų ar didelių kasdieninių išlaidų. Taupantieji „nuo rytojaus“ tikisi, kad ateis „geresni“ laikai ir tuomet jie galės pradėti taupyti. Bet dažniau tai lemia subjektyvios priežastys – asmeniniai pasirinkimai, kam leisti pinigus, kokie pirkiniai mums būtini, o be kurių būtų galima išsiversti. 

  1. Jei taupymą vis atidedate į ateitį, pirmiausia pradėkite sekti savo išlaidas: išsiskirkite kategorijas, kuriose būtų lengviausia atsisakyti išlaidų.
  2. Pasinaudokite išlaidų analizės įrankiu „Mano biudžetas“, kurį galima rasti „Swedbank“ interneto banke ir išmaniojoje programėlėje. Jis surūšiuoja visus atsiskaitymus kortele į atitinkamas išlaidų kategorijas ir padeda kur kas lengviau matyti, kam išleidžiate pinigus ir kuriose srityse būtų galima pradėti taupyti pirmiausia. 
  3. Galiausiai – išsikelkite taupymo tikslą. Daugeliui aktualu pradėti nuo jau minėto finansinio rezervo tikslo.
  4. Pasinaudokite „Swedbank“ įrankiu „E. taupyklė“. Paskaičiuota, kad per metus tokiu būdu galima sukaupti apie 120 eurų sumą. Tai bus gera pradžia.
Taupantieji "nuo rytojaus"

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.