17 Darnaus vystymosi tikslų: ką apie juos žinote?

17 Darnaus vystymosi tikslų atspindi 17 tvarumo sričių ir didžiausių pasaulinių iššūkių – nuo skurdo, lygių galimybių iki klimato kaitos ar taikos užtikrinimo pasaulyje. Paruošėme jums 17 testų, kurie supažindins su kiekviena iš šių sričių. Spręskite testus, sužinokite daugiau apie tvarumo iššūkius ir atraskite, kaip patys galite prisidėti prie jų sprendimo.

1


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – panaikinti skurdą visose valstybėse, užtikrinti socialinę apsaugą labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms. Skurdas yra visoms šalims, tarp jų ir Lietuvai, aktuali tema. 1,56 Eur - daugiau nei 9 proc. pasaulio gyventojų tai – suma už kurią reikia pragyventi visą dieną.


Kokį tvarų žingsnį kiekvienas galime žengti jau šiandien? Pastebėkime. Galbūt pagalbos reikia kaimynui, bičiuliui ar pažįstamam. Savanoriaukime. Dovanokime savo laiką ir dėmesį. Dalinkimės.  2


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – panaikinti badą, stabdyti maisto švaistymą, skatinti sveikesnę mitybą bei mažiau teršiantį žemės ūkį. Beveik trečdalis viso pasaulyje pagaminto maisto yra prarandama arba išmetama, o tai turi skaudžių socialinių ir aplinkosauginių padarinių. Lietuvoje kiekvienas žmogus per metus išmeta apie 60 kg maisto.

  3


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – užtikrinti visų amžiaus grupių fizinę ir psichinę sveikatą, skatinti sveiką gyvenseną, stabdyti ligų plitimą. Jungtinės tautos pripažįsta, kad sveikatos srityje pasaulyje yra teigiamų pokyčių, tačiau kai kurios jų vis dar reikalauja didesnio dėmesio. Kasdien patiriamas stresas, nerimas neigiamai veikia mūsų fizinę ir psichologinę sveikatą, todėl turime ja rūpintis labiau.

 

4


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – užtikrinti visiems prieinamą kokybišką švietimą ir skatinti visą gyvenimą trunkantį mokymąsi. Mokymasis visą gyvenimą – asmeninio tobulėjimo ir gerovės pagrindas. Tai svarbiausias UNESCO švietimo ir mokymosi principas, kviečiantis atrasti galimybes, plėsti akiratį ir prisitaikyti prie besikeičiančios aplinkos bei naujų technologijų.

  5


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – užtikrinti lyčių balansą politiniame, ekonominiame ir socialiniame gyvenime, paskatinti moteris lyderystei, stabdyti diskriminaciją. Lyčių nelygybės problema yra kompleksinė ir apima daug socialinių bei ekonominių sričių. Šiuo darnaus vystymosi tikslu siekiama panaikinti visų formų lyčių nelygybę pasaulio šalyse iki 2030 m. Nors Europa, tarp jų ir Lietuva, yra ženkliai pažengusios į priekį, tačiau vis dar gajūs stereotipai, moterys uždirba mažiau, jų dalyvavimas viešojoje erdvėje taip pat girdimas bei matomas rečiau.

  6


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – užtikrinti švaraus ir kokybiško geriamojo vandens prieinamumą, higieniškas sanitarines sąlygas. Net trečdalis pasaulio gyventojų neturi galimybės pasiekti švarų vandenį. Tik 3 proc. viso vandens Žemėje yra gėlas ir ne visas jis tinkamas gerti. Šie skaičiai rodo, koks milžiniškas iššūkis laukia pasaulio, užtikrinant vandens prieinamumą ir sanitariją visiems. Lietuvoje turime išskirtines sąlygas ir galime džiaugtis itin švariu vandeniu, kuris išgaunamas iš giluminių šaltinių. 

  7


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – užtikrinti prieigą prie švarios, aplinkai draugiškos atsinaujinančios energijos. Energijos gamyboje pasaulyje vis dar dominuoja iškastinis kuras – anglis, nafta, dujos. Todėl net 75 proc. Europos Sąjungoje išmetamo CO2 kiekio susidaro gaminant ir naudojant energiją. Galime pasidžiaugti, kad pastaruoju metu vis daugiau dėmesio skiriama atsinaujinančiai energetikai. Lietuvoje 25 proc. suvartojamos energijos yra iš atsinaujinančių išteklių, tačiau turime puikias sąlygas šį skaičių padidinti. 

  8


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – skatinti tvarų ekonominį augimą, verslumą, darbo vietų kūrimą ir darbuotojų gerovę. Smulkusis verslas – ekonomikos augimo pagrindas. Tai puikiai iliustruoja Lietuvos pavyzdys, kur mažos ir vidutinės įmonės sukuria apie 76 proc. darbo vietų. Ekspertai sako, kad būtina skatinti žmonių kūrybiškumą, verslumą ir aktyviai remti mažų bei vidutinių įmonių augimą. Ar žinojote, kad Lietuvoje veikia daugiau nei 80 000 mažų ir vidutinių įmonių? 

  9


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – skatinti pramonės pažangą ir inovacijas, naujų tvarių technologijų plėtrą, mažinti skaitmeninę atskirtį. Turbūt daugelis sutiktų, kad inovacijos yra būtinos ekonominiam augimui ir gerovei. Tačiau kaip inovatyvumą paskatinti? Tarp priemonių, kurias vardija ekspertai, rasime rekomendacijas modernizuoti infrastruktūrą, naujais įrenginiais aprūpinti pramonės sektorius, kad jie taptų tvaresni, gerinti išteklių naudojimo veiksmingumą, plėtoti mokslinius tyrimus ir t.t. Kalbant paprastai, darnaus vystymosi variklis yra tvarios idėjos, inovacijos ir bendradarbiavimas. 

  10


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – sumažinti visų formų socialinę ir finansinę nelygybę, užtikrinti vienodas galimybes dalyvauti darbo rinkoje, politiniame ir visuomeniniame gyvenime. Visi esame skirtingi, bet tuo pačiu esame vertingi ir lygūs. Nepriklausomai nuo lyties, tautybės, religijos ar amžiaus, privalome turėti vienodas galimybes siekti savo svajonių ir tikslų.

  11


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – kurti saugius, modernius ir tvarius miestus, kuriuose būtų gera gyventi visiems. Darnius miestus kuria žmonės. Žmonėms turi būti patogu juose gyventi. Išvystyta viešojo transporto sistema padeda ne tik pasiekti savo kelionės tikslą, bet ir skatina bendruomeniškumą, žaliosios energijos naudojimą, aplinkai draugišką keliavimą ir atliekų mažinimą.

  12


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – skatinti atsakingą vartojimą ir gamybą, tvarų gyvenimo būdą, diegti žiedinės ekonomikos sprendimus, mažinti atliekų kiekius. Gamindami ir vartodami sunaudojame daugybę išteklių ir paliekame neigiamą pėdsaką mūsų planetoje. „Global footprint network“ duomenimis, vidutinis Lietuvos gyventojo ekologinis pėdsakas siekia apie 5,8 ha. Vadinasi, kiekvienas mūsų sunaudojame resursų ir teršiame aplinką dvigubai daugiau nei turėtume. 

  13


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – imtis skubių veiksmų kovai su klimato kaita, užkirsti kelią ekstremaliems klimato reiškiniams ir pasiruošti jų padariniams. Klimato krizė skamba kaip fantastinis scenarijus? Deja, ji yra reali. Jau dabar susiduriame su ekstremaliais orų reiškiniais: netikėtais temperatūrų pokyčiais, gaisrais, audromis ar potvyniais.

Koks bus ateities klimatas globaliu ar Lietuvos mastu didžiąja dalimi priklausys nuo to, kaip vystysis Pasaulis: kiek šiltnamio efektą skatinančių dujų bus išmetama į atmosferą, koks bus žmonių skaičius Pasaulyje, kaip keisis miškų plotai, koks vyraus naudojamos energijos tipas ir pan. Svarbiausia, kokių priemonių imsimės sumažinti šiltnamio dujų emisiją į atmosferą. Pamatykite, kodėl svarbu imtis skubių kovos su klimato kaita veiksmų čia ir dabar.

14


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – saugoti vandenynų ir jūrų švarą, saugoti gyvybę po vandeniu, skatinti atsakingą laivybą ir žvejybą. Viename kilometre Lietuvos Baltijos jūros pakrantės randama 1670 vnt. šiukšlių. Įvairių atliekų aptinkama ir mūsų upių bei ežerų vandenyse. Dėl taršos, klimato kaitos kyla vandens temperatūra, keičiasi cheminė sudėtis ir žūsta vandens gyvūnija.

  15


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – saugoti gamtos išteklius, užkirsti kelią miškų naikinimui, stabdyti gyvūnų nykimą, saugoti bioįvairovę. Kasmet pasaulyje dėl žmogaus veiklos sunaikinama apie 10 milijonų hektarų miškų ploto. 2019 m. išleistame JT pranešime mokslininkai perspėjo, kad milijonui gyvūnų visame pasaulyje gresia išnykimas. Kai kurie tyrėjai net mano, kad esame ant šešto masinio išnykimo Žemės istorijoje slenksčio.

  16


Šio Darnaus vystymosi tikslo esmė – užtikrinti taiką, teisingumą, kovoti su korupcija, kurti skaidrias ir stiprias institucijas. Taika, teisingumas ir efektyvios, atskaitingos bei įtraukiančios institucijos – darnaus vystymosi pagrindas. Veikdami kartu kaip bendruomenė, reaguodami, stebėdami ir rodydami pavyzdį kitiems, įgalinsime institucijas veikti skaidriai bei auginti pasitikėjimą vieni kitais.

  17

Šio tikslo esmė – užtikrinti įvairių sektorių ir valstybių bendradarbiavimą siekiant visų Darnaus vystymosi tikslų įgyvendinimo. Partnerystės padeda pasiekti daugiau, nes drauge mes stipresni ir galime kurti tvarius pokyčius.

 

Po tvarų žingsnį – visų labui.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.