Tvariai, taupiai ir kūrybiškai: kaip pasirūpinti Kalėdų dovanomis

2023-11-21

Kalėdų laikotarpiu savo dėmesį artimiesiems ir draugams įprastai išreiškiame dovanodami dovanas. Tačiau kartu su dovanomis bei jų pirkimu ateina ir perteklinis vartojimas, kuris ne tik tuština piniginę, bet ir daro neigiamą poveikį aplinkai. Kaip rodo „Swedbank“ tyrimas, 2 iš 5 gyventojų tvarumą laiko svarbiu kriterijumi perkant Kalėdų dovanas. Tad aptarkime, kaip galime dovanoti tausodami aplinką ir banko sąskaitos likutį.

1. Kokybė svarbiau už kiekybę

Į kokybę reikėtų pažvelgti iš kelių pusių. Apdovanoti visus artimuosius ir draugus mažomis smulkmenomis tik iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti kaip gera mintis. Greičiausiai pirkdami daug nedidelių dovanėlių neturėsime galimybės nupirkti ko nors kokybiškesnio ir ilgalaikiškesnio. Jei tai nebus suvartojama ar kitokia itin praktiška bei visų dovanų gavėjų pomėgius atitinkanti dovana, greičiausiai ji taps dar vienu daiktu draugų namuose, kuris rinks dulkes, o galiausiai bus išmestas. Tokiu būdu patirsime bereikalingų išlaidų, kurios tik didins atliekų kiekį. Tad geriau apdovanoti mažiau žmonių, tačiau apgalvotomis, naudingomis bei kokybiškomis dovanomis.

Pačios dovanos kokybė – taip pat svarbus aspektas. Atsakingai atrinkta ir personalizuota dovana suteikia daugiau laimės nei daugybė mažesnę prasmę žmogui turinčių dovanų. Dovanodami žmogui sentimentus keliančią, ilgaamžę ir kokybišką dovaną, galime prisidėti prie vartojimo mažinimo. 

2. Artimuosius džiugins patirtys

Geriausia dovana nebūtinai turi būti apčiuopiama. Verta pagalvoti, gal mūsų draugui, mėgstančiam filmus, labiau praverstų filmų ir serialų žiūrėjimo prenumerata? O draugui, kurį laiką pasakojančiam, kaip nori pradėti užsiimti keramika, puiki dovana galėtų būti keramikos pamoka?

Dovanodami patirtį galėsime ne tik išvengti daiktų ir jų pakuočių pertekliaus. Jei į padovanotose veiklose galėsime dalyvauti kartu, turėsime progą praleisti daugiau kokybiško laiko su artimaisiais ir draugais. Tokiu atveju dovana turės žymiai didesnę prasmę – patirtis ir prisiminimas ilgai išliks atmintyje.

3. Aplinkai draugiškos dovanos ir pakuotės

Vien Jungtinėje Karalystėje per Kalėdas vidutiniškai sunaudojama virš 360 tūkst. kilometrų dovanų popieriaus. Galima įsivaizduoti, koks kiekis susidaro visame pasaulyje. Norint išvengti perteklinio popieriaus, pakuočių naudojimo, išsaugoti medžius bei vengti gamtos taršos pakuočių mikroplastikais, prasminga panaudoti jau turimus dovanų maišelius. Originalių bei tvarių pakavimo idėjų verta paieškoti ir internete, o taip pat pamąstyti, ar mūsų dovanojamai dovanai įpakavimas apskritai būtinas. 

Apsaugoti gamtą nuo atliekų pertekliaus taip pat galime renkantis perdirbtas dovanas ar pirkdami jas ekologijos bei judėjimo be atliekų (angl. zero waste) idėją palaikančiose parduotuvėse. Sendaikčių turgus – dar viena vieta, kurioje pavyks rasti originalių dovanų bei išvengti perteklinio vartojimo.

4.  Geras darbas – taip pat dovana

Vis dažniau vietoje apsikeitimo dovanomis žmonės renkasi aukoti organizacijoms, kurioms paramos reikia labiausiai. Tad prieš šventes tikrai verta pasikalbėti su artimaisiais – galbūt didesnę prasmę visi matytų aukojant. 

Sutarus aukojamą sumą (ar nusprendus, kad kiekvienas skirs tiek, kad nori bei gali), draugo ar artimojo vardu auką beliks paskirti jo pasirinktai organizacijai. Žinojimas, kad mūsų vardu kažkam skirta auka praskaidrino šventes – taip pat apdovanojantis. Galbūt dėl nesavanaudiško mūsų sprendimo nepriteklių kenčiančios šeimos vaikai pirmą kartą per daugelį metų ant švenčių stalo ras skanėstų.

4. Pagaminkite patys

Vaikystėje, kai po egle svajojome rasti norimą žaislą, senelės ar tetos numegztos kojinės ne kiekvienam atrodė kaip trokštamiausia dovana. Tačiau suaugus imame iš esmės perkainoti dalykus ir dovanos, kurioms mūsų artimieji skiria daug savo laiko ir pastangų, tampa daug brangesnės. 

Tad mūsų pagaminta žvakė, numegztos pirštinės, šalikas ar iškeptas pyragas gali tapti pačia jaukiausia dovana. Tokios dovanos ne tik leidžia suprasti, kaip mums rūpi mūsų artimieji, bet ir tiesiogiai prisidėti prie tvarumo puoselėjimo bei atliekų mažinimo.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.