Atsinaujinanti energetika traukia bankų ir investuotojų dėmesį

2023-03-10


Atsinaujinanti energetika pritraukia vis daugiau investuotojų dėmesio – 2022 m. į ją pasaulyje buvo investuota apie 1 trln. JAV dol. Lietuvoje investicijos į šią energetiką taip pat nesustoja augti.

Pernai rudenį „Swedbank“ suteikta 21,3 mln. Eur dydžio paskola „Modus Remote Solar Fund I“ rodo, kad atsinaujinančios energetikos projektai gali užsitikrinti finansavimą. Gautos lėšos skiriamos keliems saulės elektrinių parkams įsigyti. Bendra finansuojamų saulės elektrinių parkų galia turėtų sudaryti 36 MW, šie parkai šiuo metu vystomi Kauno, Šiaulių, Ukmergės ir Elektrėnų rajonuose.

Fondas „Modus Remote Solar Fund I“, kurį valdo „Modus Asset Management“, yra uždaras informuotiesiems investuotojams skirtas saulės energetikos investicinis fondas.

Pasiruošęs finansuoti atsinaujinančią energetiką

„Tai iki šiol yra vienas iš didžiausių „Swedbank“ finansuotų saulės elektrinių parkų sandorių. Tokie atsinaujinančios energetikos projektai yra perspektyvūs ir naudingi visoms juose dalyvaujančioms pusėms“, – pažymi Arnoldas Gaudiešius, „Swedbank“ Stambių verslo klientų departamento direktorius. „Swedbank“ tikisi, kad Lietuvoje ir toliau bus sudaromos palankios sąlygos sparčiai vėjo ir saulės energetikos plėtrai, o verslas bei gyventojai naudosis šiomis atsiveriančiomis galimybėmis. Bankas savo ruožtu pasirengęs šiai plėtrai suteikti finansavimą.

Traukia investuotojus

Povilas Pečiulis, „Modus Asset Management“ vadovas, pažymi, kad atsinaujinanti energetika šiuo metu itin traukia investuotojų dėmesį.

„Paskutinį dešimtmetį matėme atsinaujinančios energetikos pakilimą, kuris prasidėjo nuo Europos Sąjungos priimto sprendimo iki 2050 m. tapti neutraliu klimatui žemynu – pažymi P. Pečiulis. – Didžiausią lūžį atsinaujinančios energetikos sektoriuje išvydome tada, kai jis tapo ekonomiškai patrauklus – galintis konkuruoti su iškastiniu kuru.“ Nuo tada finansinio sektoriaus dalyvių dėmesys atsinaujinančios energijos sprendimams tapo savaime suprantamas. 2022 m. pasaulinės investicijos į švaresnę energiją pirmą kartą viršijo 1 trln. USD. Bankai ir investiciniai fondai į tai investavo milijardus ir tokiu būdu prisidėjo prie bendro atsinaujinančios energetikos sektoriaus vystymosi.

Didina atsparumą

„Swedbank“ Stambių verslo klientų departamento direktoriaus, pažymi, kad bankas į tokių projektų finansavimą žvelgia iš platesnės perspektyvos.

„Investicijos į atsinaujinančią energetiką yra Lietuvos žaliosios transformacijos pagrindas, jos prisideda prie didesnio šalies energetinio saugumo, leidžia įgyti didesnę energetinę nepriklausomybę, o didėjanti vietinė energijos generacija ilgainiui turėtų padėti mažinti energijos kainas ir gyventojams, ir verslui“, – teigia A. Gaudiešius. Anot „Swedbank“ Stambių verslo klientų departamento direktoriaus, atsinaujinančių energetikos projektų finansavimas didina ekonomikos atsparumą ir jos konkurencingumą, o tai sukuria pagrindą tolesnei ekonomikos plėtrai.

Pradeda stigti infrastruktūros

Tolesnei atsinaujinančios energetikos plėtrai svarbi aiški ir ilgalaikė jos reguliacinė aplinka.

„Svarbu suprasti, kad investuojama dešimčiai ar dvidešimčiai metų, todėl dažni reguliaciniai pokyčiai mažina investuotojų susidomėjimą. Bendra padėtis kapitalo rinkose ateityje taip pat gali tapti vienu iš iššūkių, nes augančios palūkanos mažina investicijų į atsinaujinančią energetiką grąžą“, – atkreipia dėmesį „Modus Asset Management“ vadovas. Dar viena kliūtis sparčiai šio sektoriaus plėtrai – elektros perdavimo infrastruktūra.

„Infrastruktūros klausimas nėra unikalus – visoje Europoje pradeda trūkti tinklų galios, kad prie jų galima būtų prijungti visus vystomus atsinaujinančios energetikos projektus“, – pažymi P. Pečiulius. Norint pagerinti padėtį, reikia didelių investicijų į elektros perdavimo tinklus, jų išmanumą.

Ateities tendencijos

Elektros gamyba iš saulės ir vėjo energijos tapo konkurencinga – šie šaltiniai dabar yra žaliosios energijos pagrindas. Statomi vis didesni, galingesni saulės ir vėjo jėgainių parkai. Anot P. Pečiulio, šiuo metu didėja susidomėjimas elektros akumuliavimo sprendimais bei hibridiniais saulės ir vėjo parkais. Tokie projektai padeda užtikrinti stabilesnį elektros generavimą. Kita sritis, į kurią krypsta investicijos – žaliojo vandenilio gamyba.

„Matome, kad investicijos Europoje sparčiai auga – didėjančių investicijų apimtis skaičiuojame ir Lietuvoje. Norint, kad šios tendencijos išliktų, reikia aiškios ir stabilios reguliacinės aplinkos“, – akcentuoja P. Pečiulis.

A. Gaudiešius pažymi, jog „Swedbank“ siekia padidinti tvaraus finansavimo dalį savo portfelyje, todėl atsinaujinančios energetikos projektų finansavimas bankui ir ateityje bus itin svarbus. Tai savo ruožtu prisideda ir prie strateginio tikslo tapti klimatui neutraliu banku, ir prie Lietuvos Nacionalinės klimato kaitos valdymo darbotvarkės įgyvendinimo.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.