Dėmesys tvariam ūkininkavimui užtikrino palankesnes lizingo sąlygas

2023-03-24


Praėjusiais metais šalies ūkininkams „Swedbank“ suteikto finansavimo suma, palyginti su ankstesniais metais, išliko stabili. Ūkininkai skolinosi apyvartinėms lėšoms, naujai technikai įsigyti, žemės plotų įsigijimui, o aktyviausiai buvo investuota į skirtingos ratinės technikos įsigijimą. Šio turto įsigijimo finansavimas sudarė daugiau nei pusę viso ūkininkų finansavimo apimčių, rodo „Swedbank“ duomenys.
 
Aktyvumas investuojant į ratinės įrangos įsigijimą pastebimas ir šįmet, o tai iliustruoja ūkininko Tautvydo Kropio, kuris kartu su šeimos nariais Varėnos rajone valdo 600 ha dydžio ūkį, priimtas sprendimas įsigyti naują traktorių. 2023 m. pradžioje T. Kropis pasirašė 184 tūkst. eurų vertės ratinės technikos finansavimo sutartį su „Swedbank“. Pridėjęs nuosavus 33 tūkst. eurų, jis iš bendrovės „Baltic Agro Machinery“ įsigijo universalų traktorių „CLAAS AXION 870-800“.
 
„Žemės ūkyje situacija yra sudėtinga, kadangi grūdų supirkimo kainos pasaulinėje rinkoje svyruoja ir dažnai keičiasi dėl ekonominių ir geopolitinių veiksnių. Dėl to tie, kurie dirba žemės ūkyje, šiandien turi atidžiai planuoti ir priimti strateginius sprendimus, kiek ir kokios technikos reikia įsigyti, norint dirbti tvariai“, – teigia T. Kropis.
 
T. Kropio valdomas šeimos ūkis iš viso turi 4 traktorius, vieną kombainą, 3 priekabas, sėjamąją, 2 skutikus, purkštuvą, kratytuvą ir krautuvą. Ūkininko teigimu, traktorius yra pagrindinė ir svarbiausia darbo priemonė, kuri visą šią žemės ūkio techniką tempia į laukus ir dirba be sustojimo. Planuojama, kad naujausias pirkinys laukuose pradės darbuotis balandžio mėnesį.

Norėjo dirbti našiau jau šiandien

Pasak T. Kropio, Varėnos rajone įsikūręs šeimos ūkis per metus išaugina apie 1 tūkst. tonų grūdų, taip pat ūkyje laikoma 200 galvijų. Pagrindiniai žemės ūkio pasėliai – rugiai, kviečiai, rapsas, avižos, grikiai.
 
„Kiekvienais metais tenka svarstyti, kokių kultūrų auginti daugiau, o kokių mažiau. Pavyzdžiui, pernai grikių kainos buvo pakilusios ir jų trūko, šiemet atvirkščiai – grikiai yra pigesni, o konkurencija didelė“, – aiškina T. Kropis.
 
Ūkininkas pripažįsta, kad jų šeimos sprendimas kurti tvarų ūkį pasiteisino – tai sudarė galimybę pasinaudoti „Swedbank“ teikiamomis geresnėmis finansavimo sąlygomis. Jo šeimos ūkis naudoja modernias bearimines technologijas, stebi į aplinką leidžiamo CO2 kiekį, naudoja netaršias trąšas. Šios priemonės kainuoja daugiau, palyginti su tradiciniais ūkininkavimo būdais, tačiau suteikia naujų galimybių.
 
„Nors aplinkybės rinkoje nėra palankios, o tarpbankinės palūkanos auga, tačiau bankas įžvelgė mūsų ūkio perspektyvą, pateikė patrauklų lizingo pasiūlymą, o mes priėmėme sprendimą, kad galime leisti sau mokėti lizingo įmokas ir dirbti efektyviau jau šiandien“, – teigia ūkininkas. Pasak T. Kropio, po kelerių metų numatytas dar vienas didelis šeimos ūkio pirkinys – nauja sėjamoji.

Išaugęs technikos finansavimas

„Swedbank“ yra pasirašęs bendradarbiavimo sutartį su žemės ūkio ir statybų technikos prekybos bendrove „Baltic Agro Machinery“ ir yra pagrindinis įmonės parduodamos technikos finansuotojas. Bankas teikia išskirtines finansavimo sąlygas tokių prekės ženklų, kaip „Kverneland“, „Amazone“ ir „KUHN“ žemės ūkio technikai. Bankas taip pat siūlo palankesnes finansavimo sąlygas tvarumo keliu nusprendusiems žengti ūkiams.
 
„Žemės ūkio sektorius daro didelę įtaką ekosistemai, yra trečioje vietoje pagal ŠESD emisijas Lietuvoje, todėl naujos kartos finansavimo sprendimai prisideda prie bendrų Lietuvos tikslų mažinti įtaką klimato kaitai, taip pat padeda ūkininkams įsigyti jiems reikalingos technikos patrauklesnėmis sąlygomis“, – teigia R. Verkauskaitė-Kazanskienė, „Swedbank“ verslo klientų ir rinkodaros skyriaus vadovė.
 
Ūkininkus, kurie nori pasirinkti su tvarumu susietą finansavimą, „Swedbank“ nukreipia į „eAgronom“ platformą. Ši platforma suteikia galimybę įgyti tvaraus ūkininkavimo sertifikatą ir stebėti įvairius tvarumo rodiklius savo ūkyje. Norėdami vystyti tvarų ūkį ūkininkai įsipareigoja kontroliuoti CO2 emisijas, taikyti dirvožemio ardymą mažinančius tvarkymo metodus, kuo tiksliau parinkti tręšimui bei apsaugai naudojamų produktų kiekį.
 
Startuolis „eAgronom“ ūkių pažangai stebėti pasitelkia palydovines nuotraukas, telematikos sprendimus, kurie yra integruojami į žemės ūkio techniką ir ūkio valdymo sistemų programinę įrangą. Taip renkami duomenys, formuojamos ataskaitos, sekamas progresas ir suteikiamas Tvaraus ūkio sertifikatas.
 
„Kaip minėjo ūkininkas T. Kropis, šiandien ūkininkai yra linkę atidžiai planuoti ir priimti sprendimus planuojant įsigijimus. Tad džiaugiuosi, kad turime vis daugiau galimybių pasiūlyti ūkininkams palankesnių finansavimo sąlygų. Ir tas faktas, kad kas antras praėjusiais metais finansuotas ūkininkas yra naujai mūsų finansuotas ūkininkas, tik patvirtina turimų sąlygų aktualumą ir priimtinumą,“ – teigia R. Verkauskaitė-Kazanskienė, „Swedbank“ verslo klientų ir rinkodaros skyriaus vadovė.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.