Lietuvos Fintech sektorius 2021-aisiais: investicijų rekordas ir ženkliai išaugęs darbuotojų skaičius

2022-04-01

Praėjusiais metais brandžios plėtros etapą pasiekęs Lietuvos Fintech sektorius užfiksavo keletą naujų pasiekimų. Tarp jų – rekordinis investicijų skaičius ir beveik 50 proc. padidėjęs darbuotojų skaičius. Šiuos duomenis atskleidė kasmetinė apžvalga „The Fintech Landscape in Lithuania“.

2021 metų apžvalgoje pristatomi naujausi Fintech sektoriaus duomenys, rinkos dalyvių sėkmės istorijos ir lūkesčiai, fiksuojamos ateities gairės. Apžvalga sudaroma remiantis šios srities bendrovių apklausos duomenimis bei oficialia šalies statistika. Kartu su „Investuok Lietuvoje“, apžvalgą rengia Finansų ministerija, asociacijos „Fintech Hub LT“ ir „Fintech Lithuania“ bei finansinių technologijų ir tvarių inovacijų centras „Rockit“, paruošiantis „Fintech Map“.

Suskaičiuota, kad 2021 metų pabaigoje Lietuvoje buvo 265 Fintech bendrovės, arba 35-iomis daugiau nei prieš metus (13 proc. augimas). Nuo 2014 metų šių bendrovių skaičius išaugo beveik penkis kartus. Fintech sektoriuje dirbo 5900 žmonių, arba beveik 50 proc. daugiau nei 2020-aisiais.

Fintech bendrovių apyvarta praėjusiais metais augo 25 proc. iki 500 mln. eurų, palyginti su 399 mln. eurų 2020-aisiais. Pažymėtina, kad Fintech bendrovės itin optimistiškai žvelgia į ateitį – net 40 proc. apklaustųjų šiais metais planuoja didesnį nei 30 proc. pajamų augimą, o beveik kas penkta sako, kad augimas sieks daugiau nei 300 procentų.

Pernai Fintech bendrovės pritraukė rekordinį skaičių investicijų – 65 mln. eurų. Tai sudaro 15 proc. visų šalyje pritrauktų investicijų. Daugiausia buvo investuota į bendroves „TransferGo“ (43 mln. eurų), „Kevin“ (8,5 mln. eurų) ir „Ondato“ (3,6 mln. eurų). Apžvalgos sudarytojai atkreipia dėmesį, kad vidutinis ankstyvos plėtros investicijų dydis praėjusiais metais padidėjo dvigubai, iki 3,5 mln. eurų.

„Praėję metai visame pasaulyje pasižymėjo investicijų į Fintech bendroves gausa ir Lietuva nebuvo išimtis. Po gana banguotų 2020-ųjų šis sektorius Lietuvoje tapo išties solidesniu – išaugo darbuotojų skaičius, pelnas, skiriamas didesnis dėmesys rizikų valdymui. 

Verta pažymėti, kad plėtrą ir gerą Lietuvos vertinimą pasaulyje taip pat lemia konstruktyvus reguliavimo institucijų dėmesys skaidrumui ir atitikčiai. Toks augimas ir branda stiprina Lietuvos Fintech sektorių, tačiau kompanijos išlieka lanksčios. Kuo daugiau veiklos, atsakomybės ir sprendimo priėmimų galios atsiranda įmonėse Lietuvoje, tuo operatyviau jos gali reaguoti į pokyčius ar aktyviai įsitraukti į nacionalines ar tarptautines tendencijas“, – sako „Investuok Lietuvoje“ vadovas Elijus Čivilis.

Elijus Čivilis

Itin vertinama verslui palanki terpė Lietuvoje

Į klausimą, kodėl veiklos vykdymui pasirinko Lietuvą, daugiau kaip 80 proc. apklausoje dalyvavusių bendrovių teigė, kad dėl Fintech sektoriui palankaus reguliavimo ir infrastruktūros. Beveik 40 proc. minėjo tai, kad šalyje yra paprasta vystyti verslą, ketvirtis vardino tokias priežastis kaip tikslinė rinka, kvalifikuotų darbuotojų prieinamumas ir asmeniniai ryšiai.

Palanki Fintech verslui aplinka fiksuojama ir pagal tarptautinius įvertinimus. Lietuva praėjusiais metais užėmė 10 vietą pasauliniame Fintech reitinge. Be to, čia yra viena mažiausių pinigų plovimo rizika – pasaulyje užimame 9 vietą Bazelio instituto sudaromame reitinge. Pagal išduotas licencijas, Lietuva vertinama kaip didžiausia Fintech bendruomenė Europos Sąjungoje.

Tikimasi, kad stiprų postūmį tolimesnei Fintech sektoriaus raidai turės Finansų ministerijos ruošiamos sektoriaus gairės 2022-2027 metams, kuriose bus detalizuotos plėtros kryptys – augimo užtikrinimas, technologijų kūrimo ir naudojimo skatinimas, finansinės įtraukties didinimas bei rizikų valdymo stiprinimas.

Savo ruožtu, apklaustos bendrovės nurodė, kad didžiausias Lietuvos Fintech sektoriaus potencialas yra mokėjimų sritis (64 proc.), skaitmeninė bankininkystė (56 proc.) ir atitikties bei reguliavimo sprendimai (54 proc.).

Rockit Fintech Map

Socialinė atsakomybė ir finansinė įtrauktis – koja kojon

Pasak „Fintech Map 2022“ sudariusio Fintech ir tvarių inovacijų centro „Rockit“ vadovės Linos Žemaitytės-Kirkman, artimiausiais metais Fintech bendrovės ypatingą dėmesį skirs finansinės įtraukties didinimui. Finansinė įtrauktis yra procesai, kuriais siekiama visiems visuomenės nariams užtikrinti prieigą prie reguliuojamų finansinių produktų ir paslaugų bei skatinama jais naudotis.

„Įtrauktis yra glaudžiai susijus su finansiniu švietimu bei vartotojų apsauga ir tokiu būdu Fintech bendrovės prisideda prie tvaraus visuomenės vystymosi. Socialinė atsakomybė yra tikrai giliai įaugusi į visų šiame sektoriuje dirbančių žmonių kraują. Tai itin aktualu šiuo metu – tarp Fintech bendrovių turime daugybę įkvepiančių paramos Ukrainai pavyzdžių“, – sakė L. Žemaitytė-Kirkman.

L. Žemaitytė-Kirkman

Visą Lietuvos Fintech rinkos apžvalgą galima rasti čia, o susipažinti su „Rockit Fintech Map 2021“ galite paspaudę čia.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.