Pinigų plovimas

Pinigų plovimas - tai nusikalstamu būdu įgytų pinigų ar turto legalizavimas. Proceso esmė - įteisinti nusikalstamu būdu įgytus pinigus ar kitą turtą arba nuslėpti jų kilmę.

Remiantis Lietuvos Respublikos Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymu, pinigų plovimas - tai:

  1. turto teisinės padėties pakeitimas arba turto perdavimas, žinant, kad šis turtas yra gautas iš nusikalstamos veikos arba dalyvaujant tokioje veikoje, siekiant nuslėpti arba užmaskuoti neteisėtą turto kilmę arba siekiant padėti bet kokiam nusikalstamoje veikoje dalyvaujančiam asmeniui išvengti teisinių šios veikos pasekmių;
  2. turto tikrojo pobūdžio, tikrosios kilmės, šaltinio, vietos, disponavimo, judėjimo, nuosavybės teisių arba su nuosavybe susijusių teisių nuslėpimas arba užmaskavimas, žinant, kad šis turtas yra gautas iš nusikalstamos veikos arba dalyvaujant tokioje veikoje;
  3. turto įgijimas, valdymas ar naudojimas, įgijimo (perdavimo) metu žinant, kad šis turtas gautas iš nusikalstamos veikos arba dalyvaujant tokioje veikoje;
  4. rengimasis, pasikėsinimas padaryti, bendrininkavimas darant bet kurią iš šios dalies 1-3 punktuose nurodytų veikų.

Pinigų plovimas gali vykti naudojantis įvairiomis finansinių operacijų schemomis, tačiau paprastai procesas vyksta trimis etapais:

  1. Pinigų įnešimas. Asmuo, siekiantis „išplauti" pinigus, pirmiausiai juos sąlyginai nedidelėmis sumomis įnešą į oficialią finansinę instituciją (pavyzdžiui, indėlio forma banke). Tai pats rizikingiausias etapas, nes pastovus nemažų sumų įnešimas į finansų instituciją gali sukelti įtarimus darbuotojams, kurie apie bet kokius kilusius įtarimus privalo pranešti atitinkamoms institucijoms.
  2. Pinigų išskaidymas. Šis etapas apima pinigų pervedimus naudojantis kuo įvairesnėmis priemonėmis, kad būtų kuo sunkiau atsekti pirminį pinigų šaltinį. Šiame etape gali būti vykdomi pavedimai tarp to paties asmens sąskaitų skirtinguose bankuose, pervedimai į kito asmens sąskaitas toje pačioje ar kitoje šalyje, pinigų įnešimai ir išgryninimai, valiutos keitimai ir pan.
  3. Pinigų įliejimas į apyvartą (integravimas). Šiame etape pinigai, jau legalia forma, yra įliejami į ekonomiką. Paprastai, atsiskaitant su verslo įmonėmis už tikras ar tariamas prekes, paslaugas, įsigyjant turtą ir pan. Dažnai pinigai pervedami į tam tikros įmonės, su kuria susijęs pinigų plovėjas, sąskaitą. Vėliau pinigai išimami iš verslo, pavyzdžiui, nusiperkant iš „pinigų plovėjo" didelės vertės turtą arba įsigyjant bevertį turtą, tačiau nurodant didelę jo vertę.

Kadangi pinigų plovimas yra įgavęs tarptautinį mastą ir yra pagrindinis nusikalstamos bei teroristinės veiklos finansavimo šaltinis, su šia problema nuolat kovoja ne tik vietinės, bet ir tarptautinės teisėsaugos institucijos.

schema


 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.