Akcijų rinkų prognozė 2023-iesiems

Akcijų rinkų prognozė 2023-iesiems
Nerijus Mačiulis, „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas
2023-01-13

Per 2022 m. pasaulio akcijų indeksas „MSCI World“ prarado daugiau kaip 17 proc. savo vertės – toks pokytis gali atrodyti dramatiškas, tačiau vertėtų neužmiršti, kad prieš tai trejus metus iš eilės indekso metinis augimas sudarė apie 20 proc. Akcijų kainų korekciją lėmė pakilusios bazinės palūkanų normos ir, atitinkamai, diskonto norma, kuri sugrąžino daugelio akcijų ir kitų turto klasių kainas arčiau jų fundamentalios vertės.
 
Nepaisant to, prasidėjus 2023 m. vis dar tikimasi, kad įmonių laukia geri finansiniai rezultatai, ypač JAV rinkoje. Pagrindą šiam lūkesčiui iki šiol suteikė toliau augusi ekonomika, stiprūs darbo rinkos duomenys ir vartotojų atsparumas. Stojantis daugelio ekonomikų augimas ar net galimas nuosmukis lems smarkų įvairių sektorių įmonių pelningumo mažėjimą.
 
Prastėjantys įmonių rezultatai šįmet greičiausiai taps dar vienu inkaru finansų rinkų dalyviams, kas atitinkamai paveiks akcijų kainas, tačiau, sulaukus šio lūžio momento, jau bus galima pradėti žvalgytis spartesnio ir tolygesnio atsigavimo ženklų.
 
Tikėtina, kad daugelio šalių nekilnojamojo turto (NT) rinkos toliau „raudonuos“, o 2022 m. prasidėjusi įvairių „kriptoaktyvų“ agonija šiai turto klasei gali būti paskutinė. Sudėtingi metai laukia ir besivystančių rinkų, kurių priešakyje yra Kinija. Čia geopolitinės rizikos, staigūs pandemijos valdymo pokyčiai, kurių tikrąjį poveikį šiuo metu sunku įvertinti, ir besitęsianti NT krizė slėgs Kinijos ekonominį potencialą bei jos finansų rinkas.
 
Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiais, vertės akcijos su stabiliu dividendų pajamingumu išliks patrauklesnės nei augimo akcijos, pavyzdžiui, technologijų srities įmonių, kurios dažnai žada tik pelną tolimoje ateityje. Nepaisant augimo akcijų didžiulio vertės kritimo per 2022 m., jos dugno dar greičiausiai nepasiekė.
 
Kita vertus, per praėjusius metus Europos regiono akcijos dėl Rusijos karo Ukrainoje, energijos kainų šoko ir kitų priežasčių patyrė didesnį smūgį nei JAV rinka. Todėl yra pakankamai pagrindo tam, kad šįmet daugelis Europos akcijų rinkų parodys geresnius rezultatus, palyginti su JAV. Pavyzdžiui, per praėjusius metus ypač „nukraujavo“ Švedijos akcijų rinka, kurioje smarkiai pakilo bazinės palūkanų normos – šioje rinkoje bus galima ieškoti patrauklių pirkinių su palyginti žemu kainos ir vertės santykiu.
 
Šiuo metu viena saugiausių ir patraukliausių investicijų yra vidutinės ir ilgos trukmės vyriausybių obligacijos, kurių pajamingumas tapo artimas įmonių dividendų pajamingumui, o tolesniam obligacijų kainų kritimui liko mažai erdvės. Lietuvos 10 metų trukmės obligacijos yra daug patrauklesnės nei Italijos, o JAV ilgalaikės obligacijos turbūt išliks geresnė investicija nei Vokietijos vyriausybės skolos vertybiniai popieriai.
 
2023-ieji įvairiais atžvilgiais turėtų būti geresni nei praėjusieji, bet spartaus akcijų rinkų atsigavimo per juos galime dar neišvysti.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.