Investavimo naujienos | 2023 antroji birželio pusė

Investavimo naujienos | 2023 antroji birželio pusė
Tautvydas Marčiulaitis, Nepriklausomas finansų ekonomistas
2023-07-04


Aktualiausi skaičiai

Pastarosios kelios savaitės apmalšino investuotojų optimizmą. Akcijų rinkose kainų augimas apstojo, investuotojai fiksavo pelnus. Nors nuo metų pradžios akcijų kainų augimas visame pasaulyje tikrai solidus, trumpuoju laikotarpiu galime sulaukti lengvos korekcijos.

Svarbiausios gyventojams ir verslams šešių mėnesių Euribor palūkanos birželio pabaigoje pasiekė 3,915 proc. 

Svarbiausi įvykiai

Birželį finansų pasaulyje daug dėmesio sulaukė labiausiai kontraversiška turto klasė: kriptovaliutos. JAV finansų rinkų priežiūros institucija, mėnesio pradžioje pradėjusi teisinius procesus prieš dvi didžiausias kripto keityklas, iš esmės paskelbė karą kripto pasauliui. Tačiau, priešingai nei tikėtasi, didžiausios klasikinės finansų institucijos ne tik nenusigręžė nuo kriptovaliutų, bet suskubo skelbti savo kripto projektus.

Trys ypatingai dideli JAV brokeriai įkūrė naują kripto keityklą, didžiausias pasaulyje fondų valdytojas „BlackRock“ registravo visiems prieinamą „Bitcoin“ fondą, vis daugiau depozitoriumų kalba apie planus priimti saugoti kripto turtą.

Finansų įstaigos spaudžia JAV valdžią įgyvendinti kripto reguliaciją. Europoje jau patvirtina kripto reguliuojanti direktyva ir Azijos atvirumas blokų grandinių inovacijoms reiškia, kad JAV finansų sektorius pradeda atsilikti nuo likusio pasaulio. To šis toleruoti neplanuoja: JAV kaip finansų centro vaidmuo stipriai susijęs su galimybe būti inovacijų priešakyje. Tad laukia įdomios politinės kovos.

Makroekonominiai duomenys toliau koreguoja investuotojų lūkesčius dėl palūkanų normų pokyčių šiais ir kitais metais. Tiek Anglijos, tiek Australijos centriniai bankai per paskutinius susirinkimus buvo netikėtai agresyvūs ir elgėsi griežčiau, nei tikėtasi. Tad investuotojai pradeda projektuoti panašų elgesį tiek JAV, tiek Europos centriniams bankams.

Nors žaliavų kainos toliau laikosi šių metų žemumose, dujų MW Europoje kainuoja apie 30 eurų, o WTI naftos kaina laikosi žemiau 70 USD/bbl, tolimesnius infliacijos lūkesčius skatina stipri darbo rinka. Nesitikima, kad infliacija bus ypatingai aukšta, kaip pernai. Bet linkstama manyti, kad vartojimo kainų augimas dar kurį laiką bus didesnis, nei norėtų centriniai bankai. Tad ir palūkanos pradėti kristi gali vėliau, nei kitų metų pirmąjį pusmetį.

Vilties, kad centrinių bankų užsidegimas vis dėlto atvės teikia mažėjanti infliacija. Daugelyje Europos valstybių jau kelis mėnesius iš eilės stebime vartojimo infliacijos mažėjimą, kuris įgauna pagreitį. Belieka tikėtis, kad pesimistiškiausios prognozės dėl palūkanų normų augimo nepasitvirtins ir jau šią vasarą bus fiksuoti palūkanų pikai.

Kviečiame žiūrėti naujausią INVESTAVIMO AKADEMIJOS laidą, kurioje kalbama apie periodinį investavimą. 

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.