Investavimo naujienos | 2023 pirmoji liepos pusė

Investavimo naujienos | 2023 pirmoji liepos pusė
Tautvydas Marčiulaitis, Nepriklausomas finansų ekonomistas


Rizikingi aktyvai per pirmą šių metų pusmetį pasirodė itin gerai. Didžiausių pasaulio įmonių akcijų indeksai fiksavo dviženklius pelnus, o gyventojai galėjo pajusti teigiamus pensijų fondų rezultatus. Ypač gerai pasirodė technologijų sektoriaus įmonės.
 
Svarbiausios gyventojams ir verslams šešių mėnesių EURIBOR palūkanos liepos viduryje išliko stabilios ir siekia beveik – 3.945 proc.
 
Pirmosios liepos savaitės centriniuose bankuose buvo ramios. Darbo rinka Vakarų pasaulyje išlieka stipri, atlyginimai auga, o vartojimo infliacija nežymiai mažėja.
 
Kaip rodo liepos pradžioje paviešintos paskutinio JAV centrinio banko valdybos posėdžio minutės, vis daugiau valdybos narių pasisako už nuosaikesnę monetarinę politiką. 
 
Rinkos dalyviai tikimybę, kad liepos 26 dieną palūkanos JAV didės 25 baziniais punktais, vertina 93 proc. Tai turėtų būti paskutinis palūkanų didinimas šiemet.
 
Euro zonoje taip pat tikimasi dar vieno palūkanų normų didinimo 25 punktais. Įvertinus makroekonomines tendencijas, dalis ekonomistų tokį sprendimą vadina klaida. Visgi, Europos centrinio banko vadovybė atsako, jog nenori sustoti per anksti ir leisti infliacijos lūkesčiams atsigauti.
 
Nepaisant skirtingų požiūrių, ekonomikos duomenys kol kas neleidžia teigti, kad palūkanų normos daro reikšmingai neigiamą įtaką verslams ar gyventojams. Brangstančių pinigų įtaką vis dar atsveria per praėjusį ekonomikos augimo ciklą sukauptos santaupos. Tikroji situacija atsiskleis tik santaupoms sumažėjus.
 
Žaliavų kainos išlieka stabiliai žemos. Dujų megavatvalandė Europoje kainuoja 30 eurų, o WTI rūšies naftos kaina laikosi apie 70 JAV dolerių už barelį.
 
Elektros kaina Nord Pool biržoje mūsų regione stabilizavosi ir yra įkainota 100 eurų už megavatvalandę. Pigios žaliavos išlieka pagrindine vartojimo infliacijos mažėjimo priežastimi.
 
Liepos 25-26 dieną vyks JAV centrinio banko valdybos posėdis, o liepos 27 dieną susitiks Europos centrinio banko valdyba. Per šiuos susitikimus bus sprendžiama dėl palūkanų normų pokyčių.
 
Liepos mėnesį įmonės pradeda skelbti antrojo ketvirčio ir pirmojo pusmečio finansinius rezultatus. Jie parodys, ar geri makroekonominiai duomenys atsispindi įmonių veikloje ir vartotojų elgsenoje. 
 
Jei verslų finansiniai rezultatai bus blogesni nei tikėtasi, į viešąją erdvę gali sugrįžti recesijos naratyvas. Tai bent trumpam laikui galėtų lemti optimistinių nuotaikų pabaigą akcijų rinkose.
 
Nuo liepos vidurio investuotojų dėmesys kryps į veiklos ir finansinius rezultatus skelbsiančias didžiausias JAV įmonės. Pirmieji savo rezultatus skelbs bankai, o mėnesio pabaigoje sulauksime ir technologijų įmonių pranešimų.

Kviečiame žiūrėti naujausią INVESTAVIMO AKADEMIJOS laidą, kurioje kalbama apie investavimą į akcijas.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.