Investavimo naujienos | 2023 rugsėjo pirmoji pusė

Investavimo naujienos | 2023 rugsėjo pirmoji pusė
Tautvydas Marčiulaitis, Nepriklausomas finansų ekonomistas
2023-09-13

Aktualiausi skaičiai

Rugpjūčio paskutinę ir rugsėjo pirmą savaitėmis į akcijų rinkas grįžo optimizmas. Didieji indeksai augo po 3 proc., atstatydami didžiąją dalį rugpjūčio pradžioje patirtų nuostolių. Svarbiausios gyventojams ir verslams šešių mėnesių EURIBOR palūkanos toliau stabiliai laikosi ties 3,95 proc.

Svarbiausi įvykiai

Nepaisant griežtos ir agresyvios centrinių bankų retorikos, finansų rinkų dalyviai nusiteikę teigiamai ir mano, jog centrinių bankų atstovai blefuoja. Investuotojai tikimybę, kad JAV centrinis bankas rugsėjo 20 d. padidins palūkanas, vertina vos 7 proc. Todėl palūkanų didinimas JAV būtų šokas, kuris galėtų sukelti tolimesnį akcijų kainų kritimą.

Pasaulinėse rinkose taip pat daug neapibrėžtumo ateina iš Kinijos. Šalies nekilnojamo turto sektoriaus, kuris sudaro tarp 25 ir 30 proc. valstybės BVP, kolapsas lemia ypač neigiamas gyventojų nuotaikas. Prie neigiamo sentimento prisideda nedarbo lygio augimas – jaunimo nedarbas Kinijoje viršija 20 proc.

Europoje vartotojų pasitikėjimo indeksai prasti. Tačiau makroekonominiai rodikliai stabilūs. Nedarbo lygis euro zonoje rugpjūtį nesikeitė, infliacija taip pat išliko stabili ir siekė 5,3 proc. Labiausiai pigo energetika, o brango maistas, alkoholis ir tabakas. Nors infliacijos stabilumas geriau nei didėjimas, Europos centriniam bankui tokia infliacija yra per aukšta. Tad tikimybė, kad ECB dar bent kartą didins bazines palūkanas, didelė.

Remiantis Eurostat duomenimis, rugpjūtį infliacija Lietuvoje toliau artėjo prie euro zonos vidurkio ir siekė 6,4 proc. Galime pasidžiaugti, kad Lietuva nebėra pirmaujanti valstybė pagal kainų augimą.

Rugpjūčio paskutinę dieną pirmojo pusmečio rezultatus paskelbė įmonė „Auga Group“, tačiau akcijų kaina į juos reikšmingai nesureagavo. Lyginant su tuo pačiu laikotarpiu ankstesniais metais, įmonės pajamos augo 20 proc. ir siekė 40,93 mln. eurų. Tačiau dėl mažėjančių pagrindinės žemės ūkio produkcijos kainų, bendrasis įmonės pelnas buvo mažesnis nei pernai ir siekė 3 mln. 70 tūkst. eurų. Pranešta ir apie tai, kad bendrovė, valdanti vieną didžiausių Europos ekologinių ūkių, atsisako dalies ekologinių plotų. Kita naujiena – baigtas jų sriubų bei konservuotų produktų gamybos padalinio „Grybai LT“ pardavimas, kuris atsispindės trečiojo ketvirčio rezultatuose.

Baltijos šalių akcijų rinkos atspindėjo pasaulines tendencijas. Nuo rugpjūčio pabaigoje fiksuotų žemumų „OMX Baltic Benchmark“ indekso vertė atšoko ir beveik sugrįžo į rugpjūčio pradžioje matytus lygius.

Naftos kaina rugsėjo pradžioje pasiekė 87JAV dol. už barelį. Paskutinį kartą žaliava tiek kainavo praeitų metų lapkritį. Tokie naftos kainos šuoliai suteikia pagrindą lipnios infliacijos lūkesčiams. Nuo metų pradžios naftos kaina augo daugiau nei 13 proc.


Kviečiame žiūrėti naujausią INVESTAVIMO AKADEMIJOS laidą, kurioje kalbama apie subalansuotus fondus:
 

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.