Justina investuoja: metai nuo investavimo pradžios ir pirmos parduotos akcijos

Justina investuoja: metai nuo investavimo pradžios ir pirmos parduotos akcijos
Justina Bagdanavičiūtė, „Swedbank“ finansinio raštingumo srities vadovė
2024-07-01

Per pastaruosius metus investavimas tapo mano reguliariu įpročiu, ir šiandieną jau galiu apžvelgti bei apibendrinti visus metus mano investiciniame portfelyje.

Nepaisant rinkų svyravimų ir kol kas ne itin sėkmingų mano krepšelyje esančių įmonių akcijų rezultatų, per metus sukurtas portfelis sugeneravo virš 5 proc. grąžą. Augimo zonoje mano investicijų krepšelį palaikė „Swedbank Robur“ fondai. 

Ir nors per visus metus turimų įmonių akcijų augimo vidurkis buvo neigiamas, svarbu nepamiršti, kad investavimas – ilgalaikis procesas ir dažniausiai reikia atsispirti trumpalaikiams rinkos svyravimams. Kita svarbi dedamoji – išmokėta dividendų grąža, kuri taip pat gali daryti reikšmingą įtaką bendrai portfelio grąžai. Dividendus man generavo dviejų portfelyje esančių įmonių – „Ignitis grupės“ ir „Enefit Green“ akcijos. „Ignitis grupės“ išmokėtų dividendų grąža sudarė maždaug 5 proc. nuo investuotos sumos, „Enefit Green“ – beveik 3 proc.

Krepšelio augimą ir mano optimizmą palaikė fondai

Per pastaruosius metus ne kartą minėjau, kad turimi investicinių „Swedbank Robur“ fondų vienetai ne tik patys laikosi, bet ir bendrą mano portfelio rezultatą išlaiko žalioje augimo zonoje. Tai tik patvirtina auksinę investavimo taisyklę – diversifikuoti rizikas išskaidant krepšelį į skirtingus instrumentus, sektorius ir regionus.

Tarp didžiausią grąžą man šįmet generavusių fondų rikiuojasi „Swedbank Robur Technology“ (+21,3 proc.), „Swedbank Savings Fund 60“ (+16,34 proc.) ir „Swedbank Robur Access Edge Global C“ (+16,08 proc.). 

Prie fondų sėkmės daug prisidėjo jų valdymo strategijos. Štai, pavyzdžiui, „Swedbank Robur Technology“ fondo valdytojai itin daug dėmesio skiria įmonių, į kurias investuoja, atrankai, o pastaruoju metu pirmenybę teikė puslaidininkių ir interneto bendrovėms, kurios sėkmingai įdarbino dirbtinį intelektą.

Tuo metu indeksą sekantis akcijų fondas „Access Edge Global C“ valdomas atsižvelgiant į tvarumo veiksnius, ir ši strategija suteikia fondui pranašumo. Štai, pavyzdžiui, gegužę fondo rezultatai buvo geresni nei lyginamojo indekso. Fondo valdytojo teigimu, tam daugiausiai įtakos turėjo būtent fondo tvarumo kriterijai. 

Daugiau apie „Swedbank Robur“ fondus ir jų rezultatus rasite čia.

„Novaturo“ rezultatai padiktavo sprendimą atsisveikinti

Daugiausia įtampos ir dvejonių per visus investavimo metus sukūrė mano portfelyje esančių „Auga group“ ir „Novaturo“ akcijos. „Auga group“ akcijų kaina nebuvo linkusi augti – šiandieną jos akcijų grąža mano krepšelyje rodo neigiamą -21 proc. rezultatą. Tuo metu „Novaturo“ akcijų vertė mano krepšelyje kritusi beveik trečdaliu (-31 proc.).

Analitikų teigimu, pablogėjusi konkurencinė aplinka – į rinką atėję nauji žaidėjai ir sustiprėjęs pagrindinis konkurentas „Tez Tour“ – „Novaturui“ žada nelengvą kovą dėl geresnių rezultatų. Peržvelgusi įmonės finansinius rezultatus bei susipažinusi su ateities perspektyvomis, kurias nagrinėja analitikai, nusprendžiau turimas „Novaturo“ akcijas parduoti. Už parduotas akcijas gavau 33,90 eurų, tai – 15,75 euro mažiau nei 2023 m. rugsėjį, kada už 15 „Novaturo“ akcijų mokėjau 49,65 eurus. Tačiau už parduotas akcijas gautus pinigus planuoju toliau investuoti ir savo nuostolį ilgainiui paversti uždarbiu.

Dvejonių turiu ir dėl „Auga group“. Tačiau nors investuotas turtas į įmonės akcijas nepateisina lūkesčių, dar tikiuosi, kad įmonė sugebės pademonstruoti gerus rezultatus. Mano viltį palaiko tai, kad įmonė vysto emisijas mažinančias žemės ūkio technologijas, kurių aktualumas vis labiau didėja. Tiesa, įmonės akcijų kainos pokyčius stebiu akyliau. 

Praėjusį mėnesį įsigijau įmonės „Enefit Green“ akcijų, nes atsinaujinanti energetika yra dar vienas perspektyvus sektorius Europos žaliojo kurso ir vis didėjančio globalaus susirūpinimo klimato kaita kontekste. Dėl tos pačios priežasties imponuoja ir „Ignitis grupės“ akcijos, nors jų vertė mano krepšelyje ir yra kiek sumažėjusi.

Nuo pat įsigijimo praėjusių metų lapkritį įmonės „Madara cosmetics“ akcijų vertė beveik visą laiką krito. Tačiau ši investicija nebuvo strateginė, investavau į įmonės akcijas, nes žinau prekės ženklą, naudoju jo produkciją ir tikiu jo sėkme, net jei tai nebus išskirtinis proveržis. 

Nusprendžiau nemažinti rizikos

Primenu, kad kiekvieną mėnesį periodiniu pavedimu mano 50 eurų nukeliauja į „Corporate Bond Europe“ fondą, ir 50 eurų – į „Access Egde Global C“ fondą. Tuo metu galvodama apie tai, kur šį mėnesį investuoti dar 100 eurų, vėl grįžtu prie bazinių investavimo tiesų.

Jaunesniame amžiuje pradėjus investavimo kelionę, kuomet laiko išlyginti rinkų svyravimus prieš akis yra dar daug, galima prisiimti kiek didesnę riziką ir kiek daugiau investuoti į akcijas, mažiau – į fiksuoto pajamingumo priemones. Laikui bėgant balansas turėtų krypti į priešingą pusę.

Taigi, nors ne visos mano krepšelyje esančios įmonių akcijos šiandieną pateisina lūkesčius, nusprendžiu nemažinti savo investicinio portfelio rizikos ir parduotas „Novaturo“ akcijas pakeisti kitomis. Peržvelgus Baltijos šalių biržą dairausi stabilios, patikimos ir perspektyvios įmonės, kol galiausiai nusprendžiu papildomai įsigyti „Ignitis group“ akcijų. Rekomendaciją pirkti įmonės akcijas išlaikė ir „Swedbank“ analitikai savo parengtoje įmonės apžvalgoje.

Šiuo metu jų kaina kiek sumažėjusi, tad, galima sakyti, įsigyju įmonės akcijų su nuolaida. Be to, „Ignitis grupė“ yra įsipareigojus mokėti dividendus, tad renkuosi vertės investavimą, kur tikiuosi grąžos ir iš akcijų, ir iš dividendų. 

Apibendrinusi investavimo metus kviečiu drauge tęsti šią kelionę, o jei prie jos prisijungėte tik dabar, visą ją rasite čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.