Justina investuoja: toliau dairomės po Baltijos šalių biržą

2023-08-29
Justina


Mano investavimo eksperimentas tęsiasi jau kiek daugiau nei tris mėnesius, todėl nusprendžiau detaliau įsivertinti, kaip sekasi mano investicijoms nuo pat eksperimento pradžios. Taip pat darsyk apsilankysiu Baltijos šalių akcijų biržoje, kad praplėsčiau savo akcijų portfelį.

Praėjusį kartą investavau į nekilnojamojo turto (NT) fondą „Swedbank Robur Fastighet (Real Estate)“: tai – jau trečiasis investicinis fondas mano krepšelyje. Jį pasirinkau dėl to, kad fondas investuoja tiek į fizinius objektus, tiek į su NT susijusias įmones. Be to, toks pasirinkimas – kur kas patogesnis ir paprastesnis, nei investuojant į fizinį NT.

Investavimo eksperimento pradžioje pasirinkau kitus du fondus: „Swedbank Robur Corporate Bond Europe“ obligacijų ir „Swedbank Robur Access Edge Global“ akcijų. Be to, šiuo metu krepšelyje turiu ir dviejų lietuviškų įmonių – „Ignitis grupė, AB“ bei „AUGA group“ – akcijų.

Kiek anksčiau su eksperimento kolega Tautvydu aptarėme, jog „Ignitis“ – stabiliai veikianti įmonė, kurios akcijų vertėje didelių pokyčių tikėtis neverta. Šiandien matome, kad tai ir atsispindi rezultatuose. Tuo metu „AUGA“ akcijų vertė kyla ir tai mane džiugina. Ko gero, daugumai pradedančiųjų investuotojų sunku atsiriboti nuo emocijų – kiekvienam norisi teigiamų rezultatų kiek įmanoma greičiau.

Praėjusį kartą taip pat įsigijau ir vyriausybės taupymo lakštų – investavau į juos 100 eurų. Ši priemonė – tarsi papildomas saugiklis, kuris per apibrėžtą laikotarpį generuos fiksuotą grąžą. Žinoma, su sąlyga, jei šiuos lakštus išlaikysiu iki jų išpirkimo datos.
 

rezultatai


Bendra mano investicijų krepšelio vertė nuo eksperimento pradžios yra šiek tiek pakilusi. Turimos investicijos – pakankamai diversifikuotos, jaučiuosi ramiai ir užtikrintai.

Baltijos šalių birža: kodėl investuoju į turizmo sektorių?

Vis dėlto, noriu savo investicijų krepšelį subalansuoti dar labiau, todėl nutariau apsilankyti mums jau neblogai pažįstamoje Baltijos šalių akcijų biržoje. Besibaigianti vasara įkvėpė pasidairyti po turizmo sektorių.

Praėjus pandemijai, žmonės vėl daug keliauja, atranda naujus kraštus, o savo poilsiui negaili pinigų. Europos kelionių komisijos duomenimis, nepaisant neramių nuotaikų ekonomikoje, turizmo apimtys beveik sugrįžo į ikipandeminį laikotarpį: pirmąjį šių metų pusmetį kelionių apimtys buvo tik kiek daugiau nei 5 proc. mažesnės nei pirmąją 2019 m. pusę. Žinoma, ką man akcentavo ir Tautvydas, turizmo sektorius – gana rizikingas: ekonomikai lėtėjant, keliavimo apimtys linkusios mažėti. Vis dėlto, tai nereiškia, jog tokių įmonių reikėtų vengti – tik patartina laikas nuo laiko atidžiau pasižiūrėti, kaip sekasi šioms investicijoms.

Baltijos šalių akcijų biržoje išsiskiria „Novaturo“ akcijos: tai – gerai žinoma įmonė, vienas Lietuvos turizmo sektoriaus lyderių, todėl ir renkuosi investuoti į šią bendrovę. Tačiau investuosiu ne tradicinę 100 eurų sumą, bet pusę jos – 50 eurų, už kuriuos įsigysiu 15 „Novaturo“ akcijų. Patvirtinus akcijų įsigijimą, mano akcijų krepšelyje – net trijų skirtingų sektorių įmonės: energetikos, žemės ūkio ir turizmo.

Kitus 50 eurų nutariau papildomai investuoti į „AUGA Group“ akcijas. Kaip jau minėjau prieš tai, įmonės veiklos rezultatai – geri, o įsigytų bendrovės akcijų vertė didėja. Be to, žemės ūkio technologijų bendrovė turi potencialo augti ir toliau, o jos akcijas galima laikyti augimo. Daugiau apie tai – ankstesniame „Investavimo eksperimento“ įraše.

Šią investiciją atlieku labiau remdamasi emocijomis, t. y., jaučiu, kad investuoti į „AUGA Group“ akcijas yra naudinga. Kaip man patarė Tautvydas, pradedantiesiems investuotojams pasitelkti emocijas – nėra blogas sprendimas, tačiau jis neturėtų būti pagrindinis ir vienintelis, valdant savo investicijas.

Skaitytojams priminsiu, kad investavimas visada yra susijęs su rizika, o akcijų vertei kylant, ji taip pat gali ir nukristi. Daugiau apie tolimesnę mano investavimo kelionę – septintojoje eksperimento laidoje. Kitą kartą tęsime „Investavimo eksperimentą“: investuosime į dar vieną naują priemonę.
 

 

Visas „Investavimo akademijos“ laidas galite bet kada peržiūrėti „Swedbank“ „Youtube“ kanale

Justinos ekperimentą galite sekti čia.


Tekste ir laidoje pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.