„Swedbank Robur“ fondai Lietuvoje jau trejus metus

2024-03-13

Šiuo metu daugiau kaip pusė visų „Swedbank“ klientų, kurie banke turi vertybinių popierių sąskaitas, yra įsigiję ir „Swedbank Robur“ fondų vienetų. Investiciniai fondai yra vienas iš paprasčiausių ir patogiausių būdų investuoti, kuris suteikia galimybę plačiai diversifikuoti investicijas. Kaip rodo į šiuos fondus investavusių klientų patirtis, populiariausi „Swedbank Robur“ fondai per pastaruosius trejus metus užtikrino iki 55 proc. siekiančią grąžą.

Lietuvoje investuotojams „Swedbank“ siūlo 20 skirtingų „Swedbank Robur“ fondų. Per trejus metus į juos šalies gyventojai jau nukreipė daugiau kaip 94 mln. eurų lėšų.

„Šalies gyventojams galimybę investuoti į Švedijoje vertinamus ir ilgą veiklos istoriją turinčius „Swedbank Robur“ fondus Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse pristatėme 2021 m. pradžioje. Džiaugiamės, kad ši galimybė buvo įvertinta – šiandien didesnę ar mažesnę savo investicijų portfelio dalį į juos yra nukreipę daugiau kaip 27,6 tūkst. Lietuvos gyventojų“, – sako „Swedbank“ Privačių klientų tarnybos vadovas Pavel Ladziato.

Pasak P. Ladziato, šalies gyventojai investuoti į „Swedbank Robur“ fondus gali pradėti nuo 1 euro, o perkant šių fondų vienetų netaikomi įsigijimo, saugojimo ir pardavimo mokesčiai.

Renkasi pasaulio, technologijų ir JAV rinkos kryptis

Trys populiariausi „Swedbank Robur“ fondai tarp investuojančių banko klientų – „Swedbank Robur Access Edge Global“, „Swedbank Robur Technology“ ir „Swedbank Robur Access Edge USA“.

„Swedbank Robur Access Edge Global“ fondas (dalis fondo valdoma aktyviai, dalis – pasyviai) investuoja į įvairių sektorių įmones, veikiančias visame pasaulyje. Tarp didžiausių šio fondo investicijų patenka tokios bendrovės kaip „Apple“, „Microsoft“, „Amazon“, „Nvidia“, „Meta“.

Atrinkdami investicijas į šį fondą jo valdytojai atsižvelgia į tvarumo kriterijus (ESG), o apie 10 proc. visų valdomų lėšų siekiama nukreipti į tiesioginį teigiamą poveikį visuomenei darančias įmones, pavyzdžiui, plėtojančias gamybos iš atsinaujinančių energijos šaltinių projektus. Šio fondo grąža nuo jo veiklos pradžios 2021 m. vasario 16 d. iki 2024 m. vasario 15 d. sudarė 33 proc. Daugiau informacijos apie šio fondo tvarumo charakteristikas rasite su tvarumu susijusioje informacijoje.

Tuo metu „Swedbank Robur Technology“ fondas (aktyviai valdomas akcijų fondas) investuoja į vidutines ir dideles IT sektoriaus kompanijas visame pasaulyje. Tarp didžiausių šio fondo investicijų – kompanijos „Nvidia“, „Microsoft“ ir „Alphabet“.

Pastaraisiais metais vyravęs technologijų bumas ir susidomėjimas dirbtiniu intelektu lėmė spartų kai kurių technologijų sektoriaus įmonių augimą ir, atitinkamai, atsispindėjo šio fondo rezultatuose. Šio fondo grąža nuo jo veiklos pradžios 2021 m. vasario 5 d. iki 2024 m. vasario 4 d. sudarė 55 proc.

Trečias paminėtas „Swedbank Robur Access Edge USA“ fondas (dalis fondo valdoma aktyviai, dalis – pasyviai) investuoja į pagrindinių JAV indeksų akcijas, jo rezultatus iš esmės lemia JAV ekonomikos plėtra. Per pastaruosius kelerius metus šios šalies ekonomika pademonstravo ypatingą atsparumą, todėl sparčiu augimu išsiskyrė šios šalies bendrovių akcijos, ką atspindi ir šio fondo rezultatai. Šio fondo grąža nuo jo veiklos pradžios 2021 m. vasario 16 d. iki 2024 m. vasario 15 d. siekė 38 proc.

Plačiau apie investavimą į „Swedbank Robur“ ir kitus fondus bei jų rezultatus, o taip pat šių fondų pagrindinės informacijos ir kitus dokumentus, galite rasti čia.  Straipsnyje pateikti fondų vienetų vertės pokyčiai, išreikšti procentais, pagal informaciją skelbiamą čia

Vidutinė investuota suma per mėnesį – 105 eurai

Kaip atrodo tipinis investuotojas į „Swedbank Robur“ fondus Lietuvoje? Į šiuos fondus dažniausiai investuoja 18-45 m. amžiaus šalies gyventojai. Praėjusių metų pabaigoje vidutinė investicijų į „Swedbank Robur“ fondus vertė sudarė apie 3,4 tūkst. eurų, o per mėnesį į juos nukreipiama vieno investuotojo periodinė pinigų suma sudarė vidutiniškai apie 105 eurus. Bent trečdalis investuotojų į „Swedbank Robur“ fondus praėjusiais metais buvo nustatę periodinius pavedimus.

Vyrai į „Swedbank Robur“ fondus investuoja šiek tiek aktyviau nei moterys. Į šiuos fondus investavusių vyrų dalis praėjusių metų pabaigoje sudarė 59 proc. palyginti su 41 proc. siekiančia moterų dalimi. Be to, 2023 m. pabaigoje vyrų investicijų į „Swedbank Robur“ fondus vertė sudarė apie 4,1 tūkst. eurų, kai moterų siekė apie 2,3 tūkst. eurų.

Lietuviai investuoja aktyviausiai tarp Baltijos šalių

Lietuviai, palyginti su kitomis Baltijos šalimis, į „Swedbank Robur“ fondus yra nukreipę daugiausia lėšų – 94 mln. eurų. Bendra investicijų į šiuos fondus suma Estijoje sudaro apie 67 mln. eurų, Latvijoje – daugiau kaip 47 mln. eurų. 

Be to, Lietuvoje daugiausia gyventojų tarp Baltijos šalių yra investavę į šiuos fondus. Tokių investuotojų skaičius per praėjusius metus išaugo 1,5 karto ir 2023 m. pabaigoje pasiekė 27,6 tūkst.

Estijoje į šiuos fondus yra investavę daugiau kaip 22 tūkst. žmonių, jų skaičiaus augimas per praėjusius metus sudarė 27 proc. Latvijoje tokių investuotojų skaičius siekia apie 7,6 tūkst., jų palyginamuoju laikotarpiu padaugėjo maždaug trečdaliu. 

Kodėl fondai yra prieinama investavimo priemonė kiekvienam?

Pagrindinis investicinių fondų pranašumas – sudaroma galimybė žmonėms santykinai nedideles sumas investuoti į platų įmonių akcijų ar obligacijų krepšelį. Tai sumažina investicinę riziką, nes investuojami pinigai nukreipiami į įvairias įmones, verslo sektorius ar regionus. Be to, investicinių fondų vienetų įsigijimas dažniausiai kainuoja pigiau nei atskirų įmonių akcijų pirkimas, ypač kai tai daroma mažomis sumomis. Daugiau apie investicinius fondus galima perskaityti čia.

Tuo metu „Swedbank Robur“ yra viena didžiausių investicijų valdytojų Šiaurės Europos regione, kuri savo veiklą pradėjo dar 1967 m. Šiuo metu bendrovė valdo beveik 90 investicinių fondų, apimančių visus pasaulio regionus, svarbiausius verslo sektorius bei turto klases. Visos investicijos valdomos atsižvelgiant į tvaraus investavimo principus. „Swedbank Robur“ paslaugomis naudojasi daugiau kaip 4 mln. privačių, verslo ir institucinių klientų, o bendra valdomų fondų turto vertė viršija 166 mlrd. eurų. Plačiau apie „Swedbank Robur“ galima paskaityti čia.

Čia pateikiama informacija negali būti interpretuojama kaip rekomendacija, kvietimas, pasiūlymas ar raginimas pirkti / parduoti konkrečias finansines priemones. „Swedbank“, AB, nevertino, ar šios nurodytos finansinės priemonės Jums tinka.  Investavimas yra susijęs su rizika. Investicijų vertė investavimo laikotarpiu gali ir mažėti, ir didėti. Istoriniai rezultatai negarantuoja rezultatų ateityje.

Nurodytų fondų valiuta: euras. Jeigu Jūs esate rezidentas šalies, kurios valiuta nėra euras, dėl valiutos kurso svyravimų Jūsų grąža gali padidėti arba sumažėti.

„Swedbank“, AB klientams fondų išlaidos neturi įtakos aukščiau pateiktiems rezultatams.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.