Pakilo atlyginimas: kaip elgtis, kad ir po poros mėnesių justume jo padidėjimą

2021-10-01
 


Atlyginimo pakėlimas – vienas iš tų dalykų gyvenime, kurie sukelia itin malonų jausmą. Kartais tokį malonų, kad dar net nespėjus gauti pirmos didesnės algos jau norisi padovanoti sau brangesnę dovaną ar kitaip atšvęsti skaičiais sąskaitoje virtusį sunkų darbą. Tačiau tam, kad po poros mėnesių neatrodytų, jog atlyginimo pakėlimas apčiuopiamos naudos nedavė, į pokyčius reikia pažvelgti racionaliai.

1. Neskubėkite išleisti, planuokite

Nors tikrai nusipelnėme atšvęsti, verta tai padaryti kukliai ir susilaikyti nuo brangesnių pirkinių, kurių norėjome, tačiau neplanavome ir netaupėme jų įsigijimui. Pagundų gali būti nemažai, tačiau tam, kad tikrai pajustume padidėjusio atlyginimo naudą, turėtume gerai suplanuoti, kur turėtų būti (ne)išleidžiamas kiekvienas euras. 

Čia pravers atsidaryti savo biudžeto lentelę, o jei tokios neturime – susikurti. Tuomet reikėtų įsivertinti, kuriai biudžeto eilutei papildomi pinigai pravers labiausiai. Išlaidos labai greitai prisitaiko prie pajamų, ir jei padidintos atlyginimo dalies nepaskirstyme racionaliai bei tiesiog neskaičiuodami leisime pinigus kasdieniams pirkiniams, labai greitai imsime nebejusti, kad mūsų pajamos apskritai padidėjo.

2. Padidinkite taupymo dalį, kaupkite finansinį rezervą

Jei neturime sutaupę finansinio rezervo netikėtam pajamų sumažėjimui ar išlaidų padidėjimui (pavyzdžiui, dėl ligos, traumos ar staiga sugedus automobiliui), reikšmingą dalį verta nukreipti ten. Mūsų finansinis rezervas turėtų sudaryti 3–6 mėn. išlaidų dydžio sumą. Jau po kelių mėnesių matysime apčiuopiamą padidėjusio atlyginimo rezultatą santaupoms skirtoje sąskaitoje.

Galbūt netolimoje ateityje esame nusimatę stambesnį pirkinį, o gal turime svajonę sukaupti pradinį įnašą nuosavam būstui? Šiuos finansinius tikslus papildomos pajamos taip pat tikrai padės pasiekti greičiau.

Apskritai, padidėjus pajamoms pirmiausia verta padidinti taupymo ir investavimo eilutes, o ne išlaidų eilutę. Nes net ir smulkios (neretai – nebūtinos) išlaidos mėnesio gale virsta apčiuopiamomis sumomis, tad, kaip jau minėta anksčiau, padidėjęs atlyginimas išlaidų eilutėje gali pradingti kaip dūmas.

3. Pagalvokite apie papildomą kaupimą pensijai

Valstybės institucijos skaičiuoja, kad papildomai nekaupdami II pakopos pensijų fonde, nekaupdami ar neinvestuodami savarankiškai, sulaukę pensinio amžiaus galime tikėtis maždaug 30 proc. savo atlyginimo prieš pensiją siekiančių pajamų („Sodros“ pensijos).

Pamėginkime įsivaizduoti, kad kitą mėnesį gausime 30 proc. savo atlyginimo ir nesunkiai suprasime, kaip būtų sudėtinga jaustis finansiškai saugiai bei patenkinti visus savo poreikius. Taigi, papildomos pajamos iš padidėjusio atlyginimo ar bent reikšminga jų dalis gali būti nukreipta į kaupimą senatvei.

4. Metas apsvarstyti investavimo galimybę

Taupymas – puikus įprotis, sugebėjimas padidinti santaupas – dar puikesnis. Taigi, jei ilgai nesiryžome pamėginti investuoti, uždirbtas papildomas pajamas verta įdarbinti. Daugelis klaidingai mano, kad investuoti gali tik finansų ekspertai ir tam reikalingos didelės sumos. Tiesa ta, kad investuoti galima ir mažas, kelias dešimtis eurų siekiančias sumas, tačiau svarbu pradėti investuoti kuo anksčiau, pavyzdžiui, tik pradėjus gauti pajamas, ir daryti tai reguliariai. 

Finansų ekspertu tam taip pat nereikia būti, tačiau domėtis investiciniais instrumentais, jų ypatybėmis, situacija rinkoje – svarbu. Neretai investuotojai pradeda nuo investicinių fondų. Šiuose fonduose esantį investuotojų turtą valdo profesionalus valdytojas, tad pačiam nereikia priimti spendimų dėl konkrečių įmonių akcijų ar kitų vertybinių popierių, į kuriuos investuojamos lėšos bus nukreipiamos. Ilgainiui imant domėtis investavimu daugiau, labiau jį išmanyti, galima prieiti prie savarankiškesnių sprendimų ir investicinių instrumentų.

5. Verta apsvarstyti investiciją į save (kuri ilgainiui atneštų dar didesnes pajamas)

Susikurti galimybę uždirbti daugiau padeda keli dalykai. Tarp jų – ir kokybiškas poilsis, leidžiantis į darbus sugrįžti su naujomis jėgomis. Tad dalį pinigų verta pataupyti atostogoms – mūsų emocinė būklė labai svarbi siekiant karjeros tikslų.

Tuo metu kvalifikacijos kėlimas ar kitoks profesinių (ar net papildomų sričių) žinių ir įgūdžių tobulinimas turi tiesioginės įtakos mūsų galimybei uždirbti dar daugiau. Todėl padidėjus atlyginimui visuomet verta apsvarstyti, ar kalbų, tam tikros kompiuterio programos kursai nepadėtų ilgainiui tikėtis pakilimo pareigose bei dar didesnio atlyginimo. Be kita ko, juk tobulėjimo, augimo jausmas savaime yra apdovanojantis.

Na ir galiausiai, nors svarbu racionaliai suplanuoti, kokias biudžeto eilutes turėtų papildyti padidėjęs atlyginimas, visiškai pamiršti ko nors džiuginančio sau tikrai nereikia. Tačiau ir pramogos, malonūs pirkiniai turėtų būti planuojami, o ne impulsyvūs.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.