Būsto nuoma: patarimai, kurie padės apdairiai planuoti finansus ir išvengti nemalonių situacijų

2023-09-12

Turėti nuosavus namus – itin dažno lietuvio svajonė, tačiau dažnai būsto nuoma yra neišvengiama, o kartais ji turi ir savų privalumų. Vienas jų – lankstumas. Nusprendę pakeisti darbovietę ar išsikelti į kitą miestą, nesunkiai pakeisite būstą, spėsite „pasimatuoti“ keletą rajonų ir galėsite priimti labiau argumentuotus sprendimus, kai pirksite savo namus. Tačiau yra keletas dalykų, kuriuos svarbu įvertinti nuomojantis būstą, ypač tai darant pirmą kartą.

Atidžiai apskaičiuokite įsikėlimo kainą

Pirmojo būsto nuoma ar persikraustymas į kitą nuomojamą būstą gali būti nemenkas finansinis iššūkis, tad turėtumėte aiškiai žinoti, kokį vaidmenį jis suvaidins jūsų asmeniniame ar šeimos biudžete. Įvertinkite ne tik skelbime nurodytą mėnesio nuomos kainą, bet ir kitus su būsto nuoma susijusius mokesčius.

Būsto savininkas, norėdamas būti tikras dėl naujų nuomininkų mokumo, gali pareikalauti avanso – sumokėti vieno ar dviejų mėnesių nuomos mokestį į priekį. Paprastai taip pat prašoma palikti užstatą, kuris grąžinamas išsikraustant, jei būstui nebuvo padaryta žala. Depozito suma dažniausiai prilygsta vieno mėnesio nuomos užmokesčiui. Taigi, galima gan tiksliai suskaičiuoti, kiek išlaidų pareikalaus įsikėlimas į naują gyvenamąją vietą. 

Išlaidų gali pareikalauti ir būsto tarpininkas. Deja, Lietuvoje kai kurie nekilnojamojo turto savininkai vis dar pasirenka tokius brokerius, kurie iš būsimo nuomininko reikalauja vienkartinio tarpininkavimo mokesčio. Šį mokestį turėtų susimokėti pats būsto savininkas, kadangi ši paslauga suteikiama jam, tačiau praktikoje galima išgirsti įvairių gyventojų patirčių. 

Būtinai pasirašykite nuomos sutartį 

Trumpalaikės nuomos sutartys gali būti sudarytos žodžiu, tačiau į nuomojamą būstą įsikeliant ilgesniam laikui, pasirašyti sutartį raštu – privaloma. Kai kurie nuomotojai jų nesiūlo siekdami išvengti mokesčių, o ir patys nuomininkai visada suinteresuoti mokėti kuo mažiau. Tačiau nepasirašius sutarties būsto savininkas gali bet kuriuo metu pareikalauti išsikraustyti arba staiga pakelti nuomos kainą. 

Norint išvengti tokių situacijų, vertėtų pasirašyti nuomos sutartį, kurioje būtų nurodomos bent pagrindinės sąlygos: nuomos laikotarpis, mokesčio dydis ir kokiomis aplinkybėmis jis gali didėti, įspėjimo apie išsikeldinimą terminas, mokėjimo terminai, atsiskaitymų už komunalines paslaugas tvarka ir kitos svarbiausios sąlygos.  

Nepamirškite aiškiai apsibrėžti mokesčių mokėjimo tvarką ir užfiksuoti komunalinių paslaugų skaitiklių rodmenis prieš įsikeliant. Reikėtų su nuomotoju nuspręsti, ar komunalinius mokesčius mokėsite savarankiškai, ar susidariusią sumą pervesite būsto savininkui. 

Beje, norint sutaupyti laiko, paprašykite sutartį atsiųsti elektroniniu paštu prieš jos pasirašymą. Tokiu būdu galėsite išanalizuoti ir išsiaiškinti visus sutarties punktus.

Būsto nuomos sutarties pavyzdį rasite čia.

Apsidrauskite priėmimo-perdavimo aktu 

Niekas nenori būti apkaltintas būste esančių daiktų pažeidimu ar įrangos sugadinimu. Šalia nuomos sutarties galima pasirašyti papildomą priėmimo-perdavimo aktą. Jame turėtų būti išvardyti būste esantys daiktai, baldai, prietaisai. Taip pat užfiksuoti ir defektai, pavyzdžiui, įskilęs stiklas ar nutrupėjęs tinkas. Būsite garantuoti, kad neturėsite jokios atsakomybės už patalpoje esančius defektus. 

Beje, daiktai, kurių bute nėra, reikš papildomas išlaidas įsikeliant. Kai rinksitės būstą nuomai, apžiūrėkite, kokių būtinų daiktų (baldų ar prietaisų) jame nėra bei iš anksto tarkitės su savininkais, kokiu būdu jais bus pasirūpinta – turėsite nusipirkti patys ar jais pasirūpins būsto šeimininkas bei kaip dalysitės šias išlaidas. Kartais būsto savininkai pasiūlys daiktais pasirūpinti patiems, tačiau išskaičiuos jų kainą iš nuomos mokesčio, kartais šios išlaidos gali tekti jums.

Būsto priėmimo-perdavimo akto pavyzdį rasite čia.

Susitarkite dėl remonto sąlygų, paklauskite apie draudimą 

Nuomotojas privalo suvokti, kad būstas natūraliai nusidėvi – gali pradėti byrėti tinkas, sugesti šaldytuvas ar išsireguliuoti langų mechanizmai. Norėdami išvengti nesusipratimų, sutartyje įvardykite būsto atnaujinimo ar sugedusios technikos taisymo / pakeitimo kompensavimo sąlygas. 

Abiem pusėms reikėtų pažiūrėti į šią situaciją lanksčiai bei prisiderinti. Nors užtikrinimas, kad nuomininkai gautų bent bazinius patogumus už būsto nuomos kainą – būsto savininko atsakomybė, jis gali pasiūlyti jums pasirūpinti naujo prietaiso įsigijimu / sugedusio daikto remontu mainais už tai keletą ateinančių mėnesių mokant mažesnį nuomos mokestį. 

Beje, kai kurie gedimai namuose, pavyzdžiui, prakiuręs vamzdis, gali reikšti itin dideles išlaidas. Jei tai nėra jūsų kaltė, jos turėtų tekti būsto savininkui, tačiau kai kurie gali panorėti išlaidas dalytis. Todėl išsiaiškinkite, ar jūsų nuomojamas būstas yra draustas. Tai padės išvengti panašių nemalonumų.

Išsiaiškinkite svarbias detales

Besirinkdami būstą nepamirškite paprašyti savininko parodyti mokesčių už komunalines paslaugas atsiskaitymų knygelę ar sąskaitas. Aktualiausios, žinoma, yra sąskaitos už šildymą: kartais maža nuomos kaina gali slėpti dideles išlaidas už namų šilumą. Svarbu išsiaiškinti ir tai, kokios paslaugų teikimo sutartys pasirašytos nuomojamo būsto adresu, pavyzdžiui, interneto, televizijos paslaugų sutartys. 

Beje, nereikėtų skubėti pratęsti baigiančių galioti sutarčių su esamais paslaugų tiekėjais. Pirmiausia pasidomėkite kitomis įmonėmis, kurios gali suteikti tas pačias paslaugas. Rinkoje gali būti kur kas geresnių pasiūlymų, kurie geriau atitiks jūsų poreikius. 

Išsiaiškinkite ir paliktų naudoti prietaisų savybes. Galbūt tam tikri įrenginiai ar baldai reikalauja specialios priežiūros. Žinodami tai, išvengsite nemalonių situacijų, aptartų ankstesnėje skiltyje.
 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.