Ką skaityti, jei domitės investavimu?

2020-04-24

Praėjusį kartą atrinkome 9 įdomiausius filmus apie finansų pasaulį. Šį kartą sudarėme trumpą knygų apie investavimą sąrašą. Šiose knygose aptariamas platus su investavimu susijusių temų spektras – nuo investavimo pagrindų pradedantiesiems iki kompleksinių investicinių priemonių, kurios prisidėjo prie pasaulio finansų krizės ar žymiausio investuotojo pasaulyje biografijos.

1


„Protingas investuotojas“ (angl. The Intelligent Investor), Benjamin Graham

Tai investavimo klasika, kurią turėtų perskaityti kiekvienas, kuris nori pradėti savarankiškai investuoti į sudėtingesnes finansų priemones. Šią knygą remdamasis savo ilgamete prekybos akcijų biržose patirtimi dar praėjusių amžiaus viduryje parašė amerikiečių investuotojas Benjaminas Grahamas. Knygoje išdėstyti pagrindiniai finansinių priemonių vertinimo ir atrankos, portfelio sudarymo ir rizikos valdymo kriterijai. Autorius taip pat rašo apie rinkų nenuspėjamumą, ragina nekreipti dėmesio į trumpalaikius svyravimus ir pataria, kaip išsirinkti tikrai vertingas investicijas. Šiais principais vadovaujasi ir vienas žymiausių ir sėkmingiausių šių dienų investuotojų Warrenas Buffetas. Pastarasis ją yra pavadinęs turbūt geriausia kada nors parašyta knyga apie investavimą.

Knyga išversta ir į lietuvių kalbą.

2


„Racionalios rinkos mitas“ (angl. The Myth of Rational Market), Justin Fox

Ši amerikiečių verslo žurnalisto Justino Foxo knyga apibendrina daugybę dešimtmečių apimančius mokslinius darbus ekonomikos ir finansų srityje, kurie tyrinėjo finansų rinkų dinamiką. Viena pagrindinių knygos išvadų – kad finansų rinkos iš esmės yra neprognozuojamos. Tai reiškia, kad finansinių priemonių kainas ir jų svyravimus nulemia veiksniai, kurie ne visada turi pagrindą, ir kad investuotojų veiksmus kartais labiau lemia emocijos negu racionalus išskaičiavimas. Ši knyga gali būti įdomi ir pradedantiems, ir jau patirties turintiems investavimo srityje. Ji įtikinamai parodo, kodėl rinkos dažnai laimi prieš investuotojus, ir verčia permąstyti pasirinktą investavimo strategiją.

3


„Didžioji skola“ (angl. The Big Short), Michael Lewis

Prisimenate praėjusį sykį rekomenduotą to paties pavadinimo filmą? Jis buvo sukurtas remiantis šia knyga. Jos autorius Michaelis Lewisas pats yra išbandęs biržų maklerio profesiją Volstryte, tiesa, ten ištvėrė tiks kelis metus ir vėliau parašė garsią knygą apie Volstryto kasdienybę, pavadintą „Melagių pokeris“ (angl. Liar‘s Poker). Šioje knygoje jis bando atsekti pasaulio finansų krizės ištakas, analizuoja ir paaiškina sudėtingus investicinius instrumentus, kaip jie buvo sudaryti ir kodėl vėliau pridarė tiek bėdų investuotojams visame pasaulyje. Įdomu, kad mažai kas iš investuotojų ar patyrusių bankų suprato šių priemonių riziką. Vis dėlto buvo tokių žmonių, kurie iš to sugebėjo uždirbti. Tad ši knyga kaip finansinis detektyvas apie praėjusios krizės geruosius ir bloguosius veikėjus.

4


„Jūsų kaimynas milijonierius“ (angl. The Millionaire Next Door), Thomas Stanley, William Danko

Šią knygą parašę mokslininkai išanalizavo daugiau kaip 1 tūkst. JAV gyvenančių milijonierių kasdienius gyvenimo įpročius ir bandydami rasti bendrus jiems būdingus bruožus. Jie priėjo kiek netikėtos išvados – kad daugelis mūsų turime susidarę klaidingą milijonieriaus įvaizdį. Dažniausiai manome, kad milijonierius tai toks žmogus, kuris gyvena dideliame name, turi prabangų automobilį, dažnai keliauja po tolimas užsienio šalies, perka brangius dalykus. Tačiau dažnai prabangų gyvenimo stilių demonstruojančių žmonių turtas yra daug mažesnis. O statistinis turtuolis nelabai skiriasi nuo draugiško kaimyno, gyvenančio paprastame name, vairuojančio vidutinio amžiaus automobilį ir atostogaujančio savo vasarnamyje. Knygoje gana detaliai analizuojama turtuolių elgsena ir įpročiai, padėję uždirbti ir išsaugoti didelius pinigus.

Knyga išversta ir į lietuvių kalbą.

5


„Sniego gniūžtės efektas: Warrenas Buffetas ir jo gyvenimo filosofija“ (angl. The Snowball: Warren Buffet and the Business of Life), Alice Schroeder

Jau minėjome žymiausią investuotoją pasaulyje Warreną Buffetą. Verta pridėti dar ir tai, kad tai vienas iš nedaugelio investuotojų, kuriam per ilgus savo veiklos dešimtmečius yra pavykę uždirbti didesnę grąžą negu rinkos vidurkis ir aplenkti pagrindinių akcijų rinkų indeksus. Tai pirmoji ir kol kas vienintelė biografinė knyga apie jį, su kurios autore jis pats tiesiogiai bendradarbiavo ir kuri turėjo tiesioginį priėjimą prie jo dienotvarkės. Tad kas domisi biografijomis ir nori sužinoti, kur šio investuotojai sėkmės paslaptis, bet ir kaip atrodo jo kasdienis gyvenimas, ši išsami knyga skirta jums. 

6


„Turtingiausias Babilono žmogus“ (angl. „The Richest man in Babylon“), George S. Clason

George S. Clasono „Turtingiausias Babilono žmogus“ pirmą kartą išleista 1926 m. Knyga susideda iš apsakymų, kurių veiksmas vyksta senovės Babilone. Pagrindinis veikėjas Arkadas, pasakodamas savo istoriją, atskleidžia taisykles, kurios jį pavertė turtingiausiu Babilono žmogumi.

Knyga išlieka vertinama kaip puikus patarimų asmeninių finansų valdyme rinkinys. Lengvai skaitoma, įtraukianti, o svarbiausia aiškiai ir nuosekliai išdėstanti kapitalo vystymo svarbą ir strategijas, knyga, jau beveik 100 metų nepraranda aktualumo ir vertės. 

7


„Didžiosios skolos krizės“ (angl. Big Debt Crisis), Ray Dalio

Ray Dalio atlikta studija nagrinėja krizių valdymą ir pateikia skaitytojui inovatyvų požiūrį į pasaulį reguliariai sukrečiančias finansines krizes. Autorius laikomas vienu geriausiu investavimo specialistų, paskyrusių savo gyvenimą rinkų analizei. Šis darbas vertinamas kaip puiki medžiaga siekiant suprasti, kokios priežastys lemia finansinių sistemų griūtį ir kokių priemonių vyriausybės bei bankai privalo imtis, siekiant maksimaliai sumažinti to pasekmes. 

Ray Dalio analizuoja krizes ir fiksuoja kertinius momentus, kurie suteikia skaitytojui progą pažvelgti į ekonomiką iš naujų perspektyvų. Tai puiki proga pasisemti išminties ir žinių iš žmogaus, kuriam pavyko susitvarkyti su 2008 metų krizės mestais iššūkiais.

8


„Pinigų psichologija“ (angl. The Psychology of Money), Morgan Housel

Sėkmę investavime nulemia individų elgesys ir gebėjimas priimti tinkamus sprendimus tinkamu metu. Dažniausiai investavimo sprendimai aiškinami pasitelkus matematinius skaičiavimus, tačiau Morganas Houselis savo knyga siūlo pažvelgti į kitą medalio pusę. Autorius atkreipia dėmesį, kad dažniausiai svarbūs sprendimai priimami įvairių susitikimų metu, kai svarbų vaidmenį atlieka skirtingų asmenybių ego, išdidumas, rinkodaros triukai ir pan.

Devyniolika trumpų istorijų apžvelgia keistą žmonių požiūrį į pinigus ir įvardina įpročius, kurie laikomi pačiais svarbiausiais siekiant finansinio stabilumo ir gerovės. Knyga nesudėtinga, lengvai skaitoma, todėl puikiai tinka pradedantiems domėtis investavimu ar finansų valdymu apskritai. 

9


„Buffetto Alfa“ (angl. Buffett‘s Alpha), Andrea Frazzini; David Kabiller; Lasse Heja Pedersan

Warenas Buffetas vienas turtingiausių pasaulio žmonių, kuris savo turtus susikrovė investuodamas pinigus. Per 50 metų investavime  W. Buffettas sugebėjo pasiekti 19,5 proc. metinės grąžos vidurkį, o toks rezultatas beveik dvigubai geresnis už įprastą vidutinį metinį augimą šiuo laikotarpiu. Unikali sėkmė nulėmė, kad šios asmenybės sprendimai ir strategijos plačiai analizuojamos ir aptarinėjamos. „Buffetto Alpha“ ko gero sėkmingiausia ir išsamiausia Wareno Buffetto sėkmės studija.

Tyrimas paremtas daugybe skaičiavimų, kuriuos autoriai apibendrina gana aiškiomis ir lengvai suprantamomis išvadomis. Išskiriami trys pagrindiniai Buffetto investicijų kriterijai: saugios akcijos, pigios akcijos ir kokybiškos akcijos. Studija atskleidžia kokiais principais ir strategijomis vadovaujasi vienas turtingiausių pasaulio žmonių, todėl knyga suteikia galimybę permąstyti savo investicinius planus bei vizijas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.