Akcijų birža

Tai vieta, kurioje vykdomi akcijų pirkimo ir pardavimo sandoriai. Pagrindinis akcijų biržos, kaip institucijos, tikslas – užtikrinti, kad prekyba akcijomis vyktų sklandžiai, efektyviai ir saugiai. 

Prekyba akcijų biržoje yra standartizuota bei skaidresnė kainos atžvilgiu nei nebiržinė prekyba. Pagrindinis skirtumas tarp šių dviejų variantų – akcijų biržoms persikėlus į elektroninę erdvę, nebereikia finansų tarpininkų, ieškančių potencialių investuotojų. Be to, akcijų biržose prekyba vyksta itin operatyviai, išvengiama papildomų mokesčių.

Akcijų biržose prekiaujama viešųjų kompanijų akcijomis. Būtent kompanijos ir nusprendžia, kokiose biržose norėtų prekiauti savo akcijomis. Kartais akcijų biržos būna vietinės, pavyzdžiui, biržoje „Nasdaq OMX Vilnius“ galima įsigyti tik Lietuvoje veikiančių įmonių akcijų. Tačiau neretai pasitaiko ir tokių akcijų biržų, kuriose prekiaujama akcijomis iš įmonių, įsikūrusių įvairiose pasaulio šalyse. Vienas žinomiausių tokio tipo biržų pavyzdžių – Londono akcijų birža (angl. London Stock Exchange, LSE), kurioje kotiruojamos ir kitų Europos valstybių įmonių akcijos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.