5 patarimai jaunimui prieš pradedant investuoti

5 patarimai jaunimui prieš pradedant investuoti
Tautvydas Marčiulaitis, Nepriklausomas finansų ekonomistas
2022-05-03

Pradėti investuoti nedrąsu? Nenusimink – investavimas tik atrodo sudėtingas. Jei nesiruoši tapti profesionaliu spekuliantu, pasyviai ir ramiai investuoti pradėti gali bet kada. Užtenka atsidaryti vertybinių popierių (VP) sąskaitą ir nusipirkti plačiai diversifikuotą fondą. Kodėl fondą, o ne pavienes akcijas? Nes diversifikuotas fondas leis gerokai sumažinti riziką ir investuoti į šimtus ar net tūkstančius įmonių vienu metu. Įgavus daugiau patirties, bus galima pradėti atsirinkinėti ir pavienes akcijas. Tai bus puiki pradžia, o gilesnės žinios ateis su patirtimi. Kol dar neatsidarei sąskaitos, paskaityk šiuos 5 patarimus, kurie palengvins žengti pirmuosius žingsnius sėkmingo investavimo link.

Atsipalaiduok ir į viską reaguok ramiai

Finansų rinkose pinigai dažniausiai prarandami ne dėl kvailumo ar neišmanymo, o dėl emocijų. Baimė ir godumas yra bene dažniausia investuotojų klaida. Norint sėkmingai investuoti ar prekiauti, emocijas būtina palikti už durų.

Dar iki sąskaitos atidarymo sek įvairias naujienas ir stebėk, kaip emocijos daro neigiamą įtaką didiesiems indeksams (pvz., S&P 500). Galvok, kaip reaguotum pats. Užsirašyk, ką darytum kiekvienu momentu. Pastebėsi, jog neretai reakcija bus emocinė ir, greičiausiai, neteisinga – rinka judės kitaip, nei tikėjaisi.

Remkis tik patikimais šaltiniais – žinomais finansinių paslaugų tarpininkais

Reklama „Facebook“ ar „YouTube“ sako: „Pirk kursus ir išmok uždirbti daug eurų spekuliuojant akcijomis ar kriptovaliutomis“? Draugas siūlo prisijungti prie labai gerų ir pelningų investicinių patarimų grupės „Telegram“ ar „Discord“ platformoje? Nieko nepirk ir niekur nesijunk, nes tai greičiausiai bus apgavystė!

Niekas už tave darbo nepadarys. Viską turi pasiekti pats. Nesitikėk, kad yra žmonių, kurie kažkam parduotų pelningas prekybines idėjas ir galėtų išmokyti, kaip uždirbti. Išmokyti galima teorijos, bet ne praktikos – todėl tik teoriniai mokymai yra naudingi. Tuo metu, jei turi pelningą prekybinę strategiją, ją ne po 100 eurų per mėnesį pardavinėji socialiniuose tinkluose, o kuri savo fondą ir valdai dešimtis ar šimtus milijonų eurų.

Neturėk kosminių lūkesčių

Nori greitai uždirbti daug pinigų? Kurk verslą! Nuosavas verslas, turint genialią idėją, yra geriausias greito praturtėjimo būdas.

Finansų rinkose investuojama į didelius verslus. Šie ypatingai didelės grąžos investuotojams negeneruoja. O ir paslaptingų strategijų aktyvioje prekyboje, kurias atrasi ir išnaudosi būtent tu, tikrai nėra. Todėl tavo reali metinė grąža su laiku turėtų siekti 5-15 proc. Dar prieš pradedant investuoti būtina susitaikyti su tuo, kad finansų rinkos nėra magiškas praturtėjimo mechanizmas.

Po daug metų sunkaus darbo ateina sėkmė

Investavimas yra lyg ilgalaikis žaidimas. Ar tikrai neturi lūkesčių uždirbti greičiau nei, pavyzdžiui, per 10 metų? Turbūt turi. Tai natūralu. Lūkesčiai niekur nedings – svarbu, kad jie neturėtų per didelės įtakos tavo sprendimams.

Investuok 10 proc. (ar daugiau) savo atlyginimo kiekvieną mėnesį ir pasitikėk procesu. Po 5 metų tavo veide turėtų atsirasti maža šypsena, po 10 metų – gerokai didesnė, o po 30 metų nesišypsoti jau nebesigaus, nes į akis spigins balto smėlio ir žydro vandens gerokai pastiprinta pietų saulė, kurią galėsi sau leisti, nes investicinėje sąskaitoje gulės solidi pinigų suma.

Daug dalykų gyvenime malonumą atneša greitai. Investavimas nėra vienas iš jų. Dar iki pirmo sandorio sudarymo reikia nusiteikti, kad pradedi ilgą, gyvenimą keičiantį procesą.

Investuok tik tai, ką gali prarasti

Nesvarbu, į ką investuoji, investuoti pinigai gali dingti. Atsakingai pasirinkus investicijas tokio įvykio tikimybė maža. Bet net ir mažai tikėtini įvykiai nutinka nuolat. Todėl svarbu visada prisiminti, kad nepaisant kaip gerai atrodo investicinė idėja, ji visuomet yra susijusi su rizika.

Prieš pradedant investuoti būtina paskaičiuoti ne tik, kiek pinigų gali „užrakinti“ dešimtmečiams, tačiau ir su kokiais praradimais galėsi susigyventi. Investavimas neturi lemti bemiegių naktų. Jei investuosi tik tiek, kiek gali sau leisti neskausmingai prarasti, bus lengviau investicijas tiek išlaikyti labai ilgą laiką, tiek nepasiduoti emocijoms stresinėse situacijose.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.