Dalykai, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį renkantis investavimą į fondus

2023-08-30


Sėkmingas ir grąžą atnešantis investavimas yra paremtas 3 baziniais dalykais – tikslu, rizikos balansu ir patirtimi. Į šiuos aspektus reikėtų atkreipti dėmesį renkantis investicijas į fondus. Kaip tai padaryti?

  1. Tikslo žinojimas leis pasirinkti mūsų poreikius geriau atitinkantį fondą. Aiškus tikslas palengvina tinkamą pasirinkimą. Pavyzdžiui, jei norime visas turimas santaupas vienu kartu investuoti į fondą bei investicijas atgauti po 3-36 mėn., turėtume rinktis santykinai saugesnį obligacijų fondą su mažesniais vertės svyravimais. Jei mūsų tikslas yra pasirengimas pensijai ir tam turime 10-30 metų, tada galime rinktis didesnės rizikos fondus ir periodiškai įsigyti jų vienetų.
  2. Tinkamas rizikos balansas lemia sklandesnį investavimo procesą. Spektras, kurio viename gale yra skrupulingas rizikos vengimas, o kitame – jos visiškas nepaisymas, yra gana platus. Rizikos lygio pasirinkimą gali palengvinti informacija, pateikiama fondo Pagrindinės informacijos dokumente, kur galima rasti atitinkamam fondui būdingo rizikos lygio įvertinimą skalėje nuo 1 (maža rizika) iki 7 (didelė rizika) ir rekomenduojamą fondo vienetų laikymo terminą.
  3. Investavimas per fondus taip pat suteikia galimybę mokytis. Kalbant apie patirtį, pradedančiam investuotojui fondai gali tapti priemone išplėsti savo žinias investavimo srityje. Per fondus investuojamos lėšos gali būti paskirstomos skirtingoms priemonėms ir skirtingiems regionams, per fondus galima reguliariai investuoti nedidelėmis sumomis. Kita vertus, jie atspindi finansų rinkose vykstančius įvykius ir padeda lengviau perprasti investavimo principus ir tendencijas.

Aktyviai ir pasyviai valdomų fondų pasirinkimas

Vienas iš dažniausių patarimų – rinktis gerai diversifikuotą, skirtinguose pasaulio ekonomikos sektoriuose ir regionuose, į skirtingas turto klases investuojantį fondą, kuris atitinka rizikos tolerancijos lygį. Subalansuoti fondai, kuriuose rizikos lygis balansuojamas dalį fondo turto investuojant į mažesnės rizikos obligacijų turto klases, įprastai valdomi aktyviai. Aktyviai valdomi fondai tampa labiau populiarūs padidėjus svyravimams rinkose, su kuo susiduriame pastaruosius kelerius metus.

Keturi skirtingi „Swedbank Savings“ fondai, kuriuose akcijų dalis gali sudaryti 10, 30, 60 ar 100 proc. viso konkretaus fondo turto, investuoja į pasaulio akcijų ir Europos skolos vertybinių popierių rinkas. Šie fondai valdomi aktyviai, o jų ilgalaikis tikslas yra siekis per 3 metus aplenkti lyginamąjį indeksą. Fondai atitinka „Swedbank“ atsakingo investavimo politiką ir taip pat yra orientuoti į tvarumą. Daugiau apie juos galima paskaityti čia.

Tuo metu pasyviai valdomi fondai išsiskiria mažesnėmis veiklos sąnaudomis ir, atitinkamai, mokesčiais. Iš tiesų jų mokesčiai yra panašūs į biržoje prekiaujamų fondų (ETF) mokesčius. „Swedbank Robur Access Edge“ šeimos fondai yra būtent tokio tipo fondai, jie išsiskiria aukštu tvarumo vertinimu ir savo investicijas nukreipia į pagrindines pasaulio finansų rinkas. Daugiau apie juos galima paskaityti čia.      

Nauja vertybinių popierių sąskaita >> Atidaryti sąskaitą

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.