Investicinis fondas

Investicinis fondas (angl. mutual fund) – bendrai ir juridiniams, ir fiziniams investuotojams priklausantis turtas, kurio valdymas yra visiškai perduotas šio fondo valdytojams. Jie turimą turtą investuoja į akcijas, obligacijas bei kitokio tipo vertybinius popierius, o visų šių finansinių priemonių darinys vadinamas investicijų portfeliu. 

Pagrindinis investicinio fondo tikslas yra grąža, gaunama iš jau investuotų lėšų. Teisę gauti tokią grąžą investuotojai įgyja pirkdami investicinius fondus bei jų vienetus. Kadangi šio tipo fondai valdomi profesionalių valdytojų, išmanančių galimus rinkos nuokrypius, tai yra itin populiarus ir paprastas būdas investuoti net ir pradedantiesiems investuotojams, galintiems sau leisti tik nedideles sumas. Taip pat ši priemonė yra diversifikuota ir leidžia gauti grąžą iš kelių finansinių instrumentų vienu metu.

Investicinis fondas – puiki galimybė tiems, kurie nori investuoti, tačiau neturi laiko išsamiai domėtis pokyčiais rinkose, rizikomis ar rezultatų analize. Tačiau šio tipo fondai turi ir trūkumų. Pavyzdžiui, pats investuotojas negali daryti įtakos valdytojo sprendimams ar pasiektiems rezultatams, taip pat reguliariai stebėti investicijos kaitos – informacija pasirodo tik kartą per dieną. Dėl to toks investavimo būdas gali būti nepatrauklus investuotojams, norintiems daugiau sprendimo laisvės.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.