Justina investuoja: portfelyje – atostogų režimas, tačiau ne pertrauka

Justina investuoja: portfelyje – atostogų režimas, tačiau ne pertrauka
Justina Bagdanavičiūtė, „Swedbank“ finansinio raštingumo srities vadovė
2024-07-29

Vasara – laikas, kai prekyba finansinėmis priemonėmis tradiciškai sulėtėja. Atostogų režimu JAV ir Europoje ima veikti ne tik fiziniai, bet ir kai kurie instituciniai investuotojai.  

Kaip jau esu minėjusi anksčiau, esu linkusi rinktis pasyvią investavimo strategiją, stengiuosi, kad investavimas man ne tik neštų pageidaujamą vidutinę grąžą, bet ir nereikalautų išskirtinai daug mano laiko. Taigi, atostogų režimą pritaikau ir savo portfelyje. Tiesa – tikrai ne ilgam – jau rudenį imsiuosi nagrinėti gyventojų pajamų mokesčio įstatymo pakeitimus ir vertinti, ar dėl to turėčiau koreguoti savo investicijas.

Papildau fondą, kurio rezultatai labiausiai tenkina

Nepamanykite, atostogų režimas šiuo atveju tikrai nereiškia pertraukos. Investicijų reguliarumas yra vienas svarbiausių raktų į investavimo sėkmę. Taigi, kaip visuomet dar praėjusią vasarą nustatytu automatiniu periodiniu pervedimu po 50 eurų keliauja į akcijų fondą „Swedbank Robur Access Edge Global“ ir obligacijų fondą „Swedbank Robur Corporate Bond Europe“. Šis sprendimas kiekvieną mėnesį man sutaupo laiko renkantis, kur nukreipti investicijas, o savo krepšelį esu linkusi peržiūrėti tokiu atveju, jei fondų rezultatai netenkintų mano lūkesčių pakankamai ilgą laiką. 

Tuo metu papildomą 100 eurų nukreipiu į fondą „Swedbank Robur Technology C“. Šį mano sprendimą lemia stabiliai geri fondo rezultatai bei pozityvios prognozės.

„Swedbank Robur Technology C“ fondo turto valdytojas pažymi, kad:

  • Technologijų sektoriuje išlieka didelė su dirbtiniu intelektu susijusių produktų ir paslaugų paklausa, kuri ir toliau buvo pagrindinis augimo veiksnys
  • Su dirbtiniu intelektu susijusius sprendimus vystančios technologijų bendrovės skaičiuoja didžiules pajamas ir planuoja didelę paklausą
  • Kai kurios bendrovės savo kuriamą produkciją jau yra išpardavusios keliems metams į priekį
  • Kompanija „Apple“ pristato savo dirbtinio intelekto sistemą, o tai rodo, kad net didžiausios technologijų bendrovės dirbtinį intelektą laiko pagrindine savo ateities strategijos dalimi

4 priežastys, kodėl renkuosi fondus

Kadangi šį mėnesį investuoju tik į fondus, norisi apžvelgti pagrindinius man imponuojančius jų privalumus.

Diversifikacija. Fondai sutelkia daugelio investuotojų pinigus, kad įsigytų diversifikuotą akcijų, obligacijų ar kitų vertybinių popierių portfelį. Toks diversifikavimas padeda sumažinti riziką, nes prastesnius vienos investicijos rezultatus gali kompensuoti geresni kitų investicijų rezultatai. Tokio lygio investicinio krepšelio diversifikaciją susikurti į pavienių įmonių akcijas investuojant savarankiškai yra itin sudėtinga, ypač jei investuojama mažomis sumomis.

Prieinamumas. Būtent galimybė investuoti mažomis sumomis yra vienas iš ryškiausių investicinių fondų privalumų. Įsigyti „Swedbank Robur“ fondų vienetų galima vos nuo 1 euro. Net ir investuojant nedideles sumas per ilgesnį reguliaraus investavimo laikotarpį galima pasiekti gerų rezultatų. Be to, sandoriai „Swedbank“ fonduose ir vertybinių popierių saugojimas yra nemokami. Tai reiškia, kad net ir nedidelių sumų investavimas į fondus yra efektyvus.

Profesionalus valdymas. Nors investavimas nėra toks sudėtingas, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio ir visai tuo nepasidomėjus, investuojant į fondus viskas dar paprasčiau. Šiuo atveju didžiąją dalį darbo už mus padaro kiti, mat fondus valdo profesionalūs fondų valdytojai, turintys daugybę žinių ir patirties atrenkant bei valdant investicijas. Ar tai reiškia, kad investuojant į fondus visai nereikia domėtis situacija rinkoje ir didinti savo finansinio raštingumo? Ne visai. Imantis investavimo svarbu suprasti procesus, gebėti įvertinti savo  rizikos toleranciją, pasirinkti investicinius tikslus labiausiai atitinkantį fondą.

Pasirinkimo galimybės. Yra daugybė investicinių fondų tipų – akcijų, obligacijų, subalansuoti fondai. Fondai taip pat gali būti skirstomi pagal tai, į kokius regionus ar sektorius investuoja. Ši įvairovė leidžia investuotojams pasirinkti tokius fondus, kurie geriausiai atitinka jų investavimo tikslus, rizikos toleranciją bei planuojamą investavimo laikotarpį.

Žinoma, pradedant investuoti svarbu įvertinti tai, kad investavimas – individualus procesas, o vienam žmogui tinkančios priemonės nebūtinai tiks kitam. Todėl prieš pradėdami savo investavimo kelionę būtinai įvertinkite savo galimybes ir rizikas. Prieš pradedant investuoti pravartu atlikti tinkamumo klausimyną arba užsiregistruoti investavimo konsultacijai ir pasitarti su specialistu.

Mano investavimo kelionę galite sekti čia: https://blog.swedbank.lt/investavimas/1000-euru-investavimo-eksperimentas-virtes-gyvenimo-budu 

Tekste pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.