Justina investuoja: tarp dviračio išradinėjimo ir organiško investavimo

Justina investuoja: tarp dviračio išradinėjimo ir organiško investavimo
2024-04-02

Dešimtas mano investavimo mėnuo prasidėjo nuo tam tikro mano investavimo vizijos išsigryninimo. Kaip turbūt neretam pradedančiajam investuotojui, pirmaisiais investavimo mėnesiais man norėjosi išmėginti skirtingas finansines priemones.

Tačiau ilgainiui supratau, kad mano poreikius geriausiai atitinka toks investicinis portfelis, kurio didesnę dalį sudaro investicinių fondų vienetai ir nėra jokios būtinybės kas mėnesį mėginti išrasti dviratį bei ieškoti išskirtinių investavimo sprendimų. Atsakydama, kodėl, galėčiau išskirti tris pagrindinius raktažodžius: laikas, kaina, diversifikacija.

Papildoma suma į „Swedbank Robur“ fondą

Vienas iš mano investavimo eksperimento tikslų buvo paneigti mitą, kad investuoja tik didžiules pajamas gaunantys ekonomikos ekspertai. Kaip ir daugelis investuojančių žmonių, dirbu pilną darbo dieną, turiu daugybę pomėgių ir interesų, todėl kone kasdienė prekyba biržoje „gaudant“ palankiausias vertybinių popierių kainas – tikrai ne man. Siekdama auginti savo finansinį turtą noriu sąlyginai patogaus ir daug laiko neužimančio sprendimo, kuris atitiktų mano rizikos tolerancijos ribas.

Investavimas į „Swedbank Robur“ fondų vienetus sukuria man šį komfortą. Žinoma, laiko skirti fondų rezultatų analizei tikrai reikia, tačiau įsivertinti juos galima sąlyginai greitai, o investavimo sprendimus čia priima profesionalūs fondų valdytojai.

Imponuoja ir tai, kad už mažesnę kainą įmanoma užsitikrinti gerokai didesnę investicinio krepšelio diversifikacija. Įsigyti „Swedbank Robur“ fondų vienetų galima vos nuo 1 euro, o pačius fondus sudaro daugybės įmonių akcijos ir/ar obligacijos.

Motyvuoja ir tai, kad per trejus metus populiariausi Lietuvoje veikiantys „Swedbank Robur“ fondai užtikrino iki 55 proc. siekiančią grąžą. Tokią grąžą nuo 2021 m. vasario 5 d. iki 2024 m. vasario 4 d. atnešė aktyviai valdomas „Swedbank Robur Technology“ akcijų fondas. Į jį šį mėnesį nukreipiau papildomą 100 eurų. Žinoma, čia sveika sau priminti, kad istoriniai rezultatai negarantuoja tokių pat ateityje, tačiau tendencijos – tikrai optimistinės.


Akcijų likimas

Ar tai reiškia, kad ieškosiu progų atsikratyti savo turimų įmonių akcijų ir naujų nebepirksiu? Tikrai ne. Ir toliau stebėsiu, kaip sekasi įmonėms, kurių akcijų turiu – ką rodo jų finansiniai rezultatai, kaip juos bei jų perspektyvą savo analizėse vertina „Swedbank“ analitikai. Kiekvienas sprendimas yra individualus, reikia skirti laiko ir savarankiškiems vertinimams, tačiau kiekvienam prieinamos kolegų įžvalgos tikrai pagelbėja.

Štai, pavyzdžiui, „Enefit Green“, kurios akcijų turiu, „Swedbank“ analitikai paskutiniu metu turėjo gerų prognozių nepaisant sumažėjusių pajamų ir grynojo pelno pradėjusių metų pabaigoje. Optimizmo energetikos srityje įneša vis dar istorinį vidurkį viršijančios elektros energijos kainos bei didžiulis naujų žaliosios energijos gamybos pajėgumų poreikis. Tikiuosi, kad gerų rezultatų tai atneš ir kitos energetikos bendrovės – „Ignitis group“ – akcijoms mano krepšelyje.

„Swedbank“ ekonomistai prognozuoja ekonomikos augimą bei „sveiką“ iki 2 proc. siekiantį infliacijos lygį. Tikimasi ir palūkanų normos mažėjimo. Paprastai tai reiškia ir atsigaunantį vartojimą, tad viliuosi, kad tai duos teigiamo impulso ir į vartojimą orientuotoms įmonėms, kurių akcijų yra mano krepšelyje. Pavyzdžiui, „Novaturui“ ar  kosmetikos prekės ženklui „Madara Cosmetics“.

Na, o aš, stebėdama, kaip sekasi įmonėms, kurių akcijų jau turiu, neatmetu galimybės pasidairyti ir į kitas, kurios man pasirodys įdomios ir perspektyvios. Be to, jau kurį laiką turiu minčių ir apie investavimą į biržoje prekiaujamus fondus (ETF). Pamatysime, galbūt mano pasvarstymai virs realybe jau netolimoje ateityje.

Visą mano investavimo kelionę galite sekti čia.

Tekste pateikiama informacija yra edukacinio pobūdžio ir negali būti traktuojama kaip asmeninės investavimo rekomendacijos.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.