Justina investuoja: priimu kiek sau netikėtą, tačiau argumentuotą sprendimą

Justina investuoja: priimu kiek sau netikėtą, tačiau argumentuotą sprendimą
Justina Bagdanavičiūtė, „Swedbank“ finansinio raštingumo srities vadovė
2024-05-28

  • Investiciniai fondai nuosekliai demonstruoja augimą (8,32 proc.)
  • Mano krepšelyje labiausiai sumažėjo „Novaturo“ akcijų vertė (-26,59 proc.)
  • Šį mėnesį 100 eurų nukreipiau į dvi skirtingas priemones

Praėjus mėnesiui nuo paskutinio mano įrašo, ryškesnių pokyčių mano portfelyje nematyti.  Turimi fondai demonstruoja teigiamus rezultatus, o turimų Baltijos šalių įmonių akcijų vertė vis dar nukritusi. Tiesa, stebėti investicinį portfelį kas mėnesį ar net dažniau, gali atrodyti mažiau įdomu nei stebėti džiūstančius dažus – pokyčiai nedideli ir neatspindi to, ką reikėtų vertinti iš ilgesnės – kelerių metų perspektyvos. Tačiau investavimo eksperimento taisyklių nevalia laužyti, tad apžvelgiu, kas įvyko per paskutinį mėnesį ir ieškau krypčių tolesnėms investicijoms. 

Akcijų krepšelyje – skirtingi optimistinių lūkesčių lygiai

Didžiausią neigiamą pokytį mano akcijų krepšelyje pademonstravo kelionių organizatoriaus „Novaturo“ akcijos. Įmonės akcijų vertė mano krepšelyje sumažėjo 26 proc. Optimizmo investuotojams neįkvepia tai, kad įmonės pajamos šiemet sausį–kovą buvo 9,6 proc. mažesnės nei tuo pačiu metu pernai, ir siekė 34,5 mln. eurų. Pasak bendrovės, pelno mažėjimą lėmė mažesnė kelionių paklausa į Egiptą, klientų atsargumas dėl karinio konflikto Viduriniuose Rytuose, taip pat pasikeitusi konkurencinė aplinka ir dėl to sumažėjusios pelno maržos. Tačiau ekonomikai atsigaunant, gerėjant gyventojų lūkesčiams bei stiprėjant jų perkamajai galiai, turiu pagrįstų vilčių sulaukti geresnių įmonės ir jos akcijų rezultatų.

Visada su dideliu susidomėjimu stebiu, kaip sekasi žemės ūkio technologijų kūrėjai ir ekologiško maisto gamintojai „Auga group“. Įmonės akcijų įsigijau investuotojų lūkesčių pakilimo laikotarpiu, netrukus po to, kai įmonė pristatė savo sukurtus biometanu varomus traktorius. Tačiau vėliau sekė žinios apie vadovybės, verslo modelio pasikeitimus, ir tai atvėsino investuotojų užsidegimą, o tuo pačiu – ir akcijų kainas. Ne taip seniai „Auga group“ paskelbė informaciją jos obligacijų turėtojams, kad bendrovė nepasiekė obligacijų dokumente numatytų įsipareigojimų (finansinių kovenantų). Tačiau bendrovė turi dar 6 mėnesius sąlygas ištaisyti ir tikisi tai padaryti laiku. Kaip bendrovei seksis vykdyti įsipareigojimus obligacijų turėtojams, pamatysime per artimiausius 6 mėnesius, tačiau man, kaip įmonės akcijų savininkei, trumpuoju laikotarpiu tai nėra optimizmo suteikianti žinia.

Na ir dar viena įmonė mano krepšelyje į kurios situaciją noriu šiek tiek labiau pasigilinti – „Enefit Green“. Jos akcijos nuo metų pradžios atpigo beveik 13 proc. Nors antroje gegužės pusėje prekyba „Enefit Green“ akcijomis kiek suaktyvėjo, šįmet, palyginti su praėjusiais metais, prekybos apmintys šįmet yra sumenkusios, o tai, kartu su nukritusiomis elektros kainomis, turi įtakos ir akcijų kainai.  Tačiau, kaip pastebi „Swedbank“ analitikai, solidi bendrovės plėtros istorija ir jos didelis vertės kūrimo potencialas leidžia tikėtis geresnių rezultatų bei akcijų vertės augimo ateityje.


Pabandau pataikyti ant būsimo augimo bangos

Kaip ir kiekvieną mėnesį, gegužę po 50 eurų periodiniu mokėjimu nukeliauja į du mano pasirinktus investicinius fondus – „Corporate Bond Europe“ ir „Access Edge Global“. Aš imuosi ieškoti tinkamos krypties dar 100 eurų.

Rinktis man įprastą kryptį (fondus), ar šiek tiek išjudėti iš komforto zonos – toks klausimas mane kamavo šį mėnesį. Nesu profesionali investuotoja ir vis bandau skirtingas priemones, metodus bei eksperimentuoju, todėl nusprendžiu pasinaudoti „kainos nuolaidos akcija“ ir mėginti iš tokio sprendimo ateityje pasipelnyti. Pasinaudojau girdėtu palyginimu, kad žmonės perka agurkus, kai jų kaina „raudona“, ir tuo džiaugiasi, tačiau tos pačios logikos įmonių akcijoms netaiko. O aš nusprendžiau ją pritaikyti!

Taigi, šį mėnesį nusprendžiu gerokai žemesne kaina įsigyti daugiau „Enefit Green“ akcijų. Tiesa, skiriu pusę šį mėnesį investuojamos sumos – 50 eurų. Bus įdomu stebėti labai konkretų atvejį, kaip visgi sekasi šioms akcijoms, kaip keičiasi investuotojų veiksmai bei analitikų rekomendacijos. 

O už likusius 50 eurų nusprendžiau įsigyti mažesnės rizikos finansinę priemonę – investicinio obligacijų fondo vienetų. Vieną tokį jau turiu, tad pasirenku papildomai kitą – „Swedbank Robur Corporate Bond Nordic“. Tai – aktyviai valdomas obligacijų fondas, daugiausia investuojantis į aukštos kredito kokybės Šiaurės šalių bendrovių obligacijas, paprastai Švedijos rinkoje.

Apie tai, kodėl investiciniame krepšelyje verta turėti obligacijų, plačiau galima pasidomėti šiame įraše

Tokie šio mėnesio pasirinkimai, o kitą mėnesį bus lygiai metai nuo tada, kai pradėjau investuoti. Bus puiki proga kritiškai peržiūrėti krepšelį, galbūt atlikti reikiamus pokyčius bei įvertinti, kokių rezultatų pasiekiau ir ko išmokau. Visą mano investavimo kelionę galite sekti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.