Spalis finansų rinkose: toliau pingančios akcijos eurais ir JAV bei Europos ekonomikų augimo kontrastai

2023-11-10

Spalis buvo trečias mėnuo iš eilės, kai mažėjo akcijų kainos – pasaulio akcijos eurais atpigo 3 proc. („MSCI All Country World“ indeksas). Besivystančios rinkos nukentėjo šiek tiek labiau negu išsivysčiusios. Euro kursas JAV dolerio atžvilgiu beveik nepasikeitė. JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas gerokai pakilo (+36 baziniais punktais 10 metų obligacijoms), tačiau Vokietijos sumažėjo dėl didėjančio JAV ir Europos ekonominių sąlygų skirtumo. 

FED spalį nerengė posėdžio, o lapkričio 1 d. priėmė sprendimą nekeisti palūkanų normų. Kadangi infliacija gerokai viršija tikslinį lygį, o ekonomikos augimas artėja prie dvejų metų aukštumų, tai galėjo būti tik pauzė prieš gruodį vyksiantį posėdį. JAV 10 metų obligacijų pajamingumas pirmą kartą nuo 2007 m. buvo pasiekęs 5 proc. Teigiamai vertiname tai, kad rinkos pačios atliko reikšmingą sugriežtinimo darbo dalį, todėl mažiau darbo lieka FED. Po daugiau nei 20 metų pertraukos JAV 10 metų obligacijų pajamingumas yra didesnis už SP500 indekso pajamingumo rodiklį (Earnings Yield), todėl investicijos į obligacijas yra labai patrauklios, palyginti su akcijomis

Europos perspektyvos daug niūresnės – trečiąjį ketvirtį ekonomikos augimo tempas buvo neigiamas (-0,1 proc.), o ateinančiais ketvirčiais galima tikėtis ekonomikos stagnacijos, jei ne recesijos. Numatomas silpnas ekonominis aktyvumas patvirtina prognozę, kad infliacija grįš prie tikslinio lygio anksčiau, nei tikėjosi ECB, o tai reiškia, kad per šį ciklą ji galbūt jau buvo pasiekusi aukščiausius lygius. Besitęsiantis rezultatų skelbimo sezonas investuotojus Europoje nustebino neigiamai tiek dėl pardavimų, tiek dėl pelningumo. JAV bendrovių rezultatai – priešingai – nustebino teigiamai.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose spalio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.