10 paskaitų apie ekonomiką ir investavimą, kurias verta pamatyti kiekvienam investavimu besidominčiam jaunuoliui

2023-01-30

Finišavo praėjusių metų rudenį prasidėjęs „Swedbank“ projektas „Investavimo akademija jaunimui“. Jame dalyvavo 35 moksleiviai, o „Swedbank“ investavimo ir ekonomikos ekspertai jame perskaitė 11 paskaitų. Dešimties jų vaizdo įrašus kviečiame peržiūrėti kiekvieną jaunuolį, kuris domisi ekonomika ir investavimu: įgytos žinios padės priimant investavimo sprendimus. Paskaitų medžiaga taip pat bus naudinga ir tėvams bei mokytojams.

Investavimo akademija jaunimui


1. Kaip mūsų gyvenimui atsiliepia ekonomistų naudojami terminai?

Savo paskaitoje „Swedbank“ ekonomistė Greta Ilekytė aptaria, kokį poveikį investuotojams bei investavimo aplinkai daro ekonominiai reiškiniai, šalių centrinių bankų politikos sprendimai. Ekonomistė taip pat papasakoja apie tai, ką nagrinėja makroekonomikos mokslas ir kuo makroekonominių rodiklių analizė svarbi kiekvieno mūsų kasdienybėje bei investavimo procesuose. 


2. Įvadas į finansų rinkas

„Swedbank“ Finansų rinkų departamento direktorius Marius Ignotas savo paskaitoje papasakoja apie tai, kaip veikia finansų rinkos, aptaria pagrindinius finansinius instrumentus – akcijas, obligacijas, investicinius fondus, išvestines finansines priemones. Ekspertas taip pat kalba apie investavimo riziką ir jos valdymą.


3. Investicinės paslaugos ir portfelio valdymas

Savo paskaitoje „Swedbank“ Finansinio turto valdymo srities vadovas Edgaras Mickus kalba apie investavimo principus, kurie padeda efektyviau valdyti savo investicijas, papasakoja, kaip vertinti investavimo priemones pagal pinigų srautus. Taip pat ekspertas pabrėžia ir aptaria investicinio portfelio diversifikacijos svarbą.


4. Kaip veikia investiciniai fondai?

„Swedbank“ Privačiosios bankininkystės departamento vadovas Andrius Šuminas savo paskaitoje papasakoja apie tai, kas yra ir kaip veikia investiciniai fondai, aptaria jų privalumus ir trūkumus bei kriterijus, į kuriuos verta atsižvelgti renkantis investicinius fondus ir jų valdytojus.


5. Alternatyvios investicijos pensijų fonduose

„Swedbank investicijų valdymo“ fondų valdytojas Tomas Bakutis savo paskaitoje aptaria alternatyvių investicijų rinką, kas svarbu atsirenkant alternatyvias investicijas bei kaip yra investuojama į alternatyvius instrumentus. 


6. Elgsenos finansai ir kodėl investuotojai klysta?

Savo paskaitoje „Swedbank“ Investavimo produktų srities vadovas Donatas Šetikas kalba apie tai, kaip investavimo sprendimus lemia emocijos bei kiti psichologiniai veiksniai. Ekspertas taip pat pateikia patarimų, kaip vengti tam tikrų mąstymo spąstų, kurie gali turėti neigiamos įtakos investavimo efektyvumui.


7. Kaip investuotojai nustato įmonių akcijų vertę?

Šioje paskaitoje „Swedbank“ investicinės bankininkystės padalinio projektų vadovas Vytautas Lapė pasakoja, kokius rodiklius ir kitus niuansus vertina investuotojai, spręsdami dėl investicijų į konkrečias bendroves. Antroje paskaitos dalyje ekspertas pritaiko papasakotą metodologiją praktiškai ir atlieka konkrečios įmonės vertinimą.  


8. Iš kur atsiranda pinigai?

„Swedbank“ vyresnysis ekonomistas Vytenis Šimkus savo paskaitoje aptaria pinigų istoriją, jų tipus, kalba apie tai, kas pinigams suteikia vertę. Ekspertas taip pat papasakoja, kaip valstybė spausdina, o bankai sukuria pinigus bei kas riboja pinigų leidybą.


9. Tvarus investavimas – ar gali būti nuobodžiau?

Savo paskaitoje „Swedbank investicijų valdymo“ direktorius Tadas Gudaitis aptaria, kodėl vis dažniau ir vis garsiau kalbame tvarumo tema, papasakoja, kad įtaką įmonėms siekti tvarumo gali daryti valstybės, vartotojai ir investuotojai bei papasakoja apie tvaraus investavimo svarbą bei potencialą.


10. Klimato kaitos įtaka ekonomikai

„Swedbank“ ekonomistė Greta Ilekytė šioje savo paskaitoje apžvelgia, kodėl klimato kaita turi įtakos privačių ir institucinių investuotojų investavimo sprendimams, kaip klimato kaita gali paveikti investicijų grąžą, ekonomiką ir infliaciją. Ekspertė atskleidžia, kad tiesioginiai nuostoliai pasaulio ekonomikai dėl klimato kaitos sukeltų ekstremalių gamtos reiškinių jau perkopė 300 mlrd. eurų sumą.


Spausdami ant paskaitų pavadinimų galite parsisiųsti visų jų prezentacijas:

  1. Kaip mūsų gyvenimui atsiliepia ekonomistų naudojami terminai?
  2. Įvadas į finansų rinkas
  3. Investicinės paslaugos ir portfelio valdymas
  4. Kaip veikia investiciniai fondai?
  5. Alternatyvios investicijos pensijų fonduose
  6. Elgsenos finansai ir kodėl investuotojai klysta?
  7. Kaip investuotojai nustato įmonių akcijų vertę?
  8. Iš kur atsiranda pinigai?
  9. Tvarus investavimas – ar gali būti nuobodžiau?
  10. Klimato kaitos įtaka ekonomikai
Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.