2022 spalis finansų rinkose: kova su infliacija tęsiasi

2022-11-18

Spalis didesnės rizikos investicijoms buvo labai nepastovus, tačiau teigiamas mėnuo. Pasaulio akcijų rinkos eurais pabrango beveik 5 proc. („MSCI All Country World“ indeksas). JAV ir Europos akcijų grąžai eurais pasiekus beveik 7 proc., besivystančių šalių rinkose (-4 proc.), ir ypač Kinijoje, tęsėsi akcijų išpardavimas. Vyriausybių obligacijų pajamingumas toliau didėjo, JAV pajamingumo kreivė pakilo 22 baziniais punktais. Vokietijos pajamingumo kreivė suplokštėjo ir artėja prie lūžio taško. 2 metų trukmės obligacijų pajamingumas pakilo 18 bazinių punktų, o 10 metų trukmės – 3 baziniais punktais. Didžiąją mėnesio dalį euro kursas JAV dolerio atžvilgiu išliko žemesnis už paritetą ir tik šiek tiek pabrango (0,8 proc.).

Šį mėnesį investuotojai stebėjo įvairius įvykius, o infliacijos problemos ir centrinių bankų griežtinamos pinigų politikos sąlygos vis dar buvo dėmesio centre. Centriniai bankai visame pasaulyje toliau tvirtai laikėsi nuostatos beprecedenčiu greičiu didinti bazines palūkanų normas, siekdami kovoti su infliacija. Spalį FED komiteto posėdis nebuvo numatytas, o rinkos dalyvių nuomone kitas palūkanų normų didinimas 75 baziniais punktais numatomas lapkričio pradžioje. ECB dar kartą padidino bazines palūkanų normas 75 baziniais punktais ir tikisi, kad infliacija iki 2 proc. strateginio tikslo sumažės tik per keletą metų.

Spalį įvyko 20-asis Kinijos komunistų partijos suvažiavimas. Naujai suformuotas Politinio biuro nuolatinis komitetas pademonstravo neginčijamą prezidento Xi ir aukščiausio šalies sprendimų priėmimo organo kontrolę. Tai dar labiau padidino susirūpinimą ne tik dėl ilgiau nei tikėtasi trunkančios „nulinės Covid-19 politikos“, bet ir dėl šalies privataus verslo laisvės, kuri ir taip kėlė abejonių. Didelis išpardavimas Kinijos akcijų rinkoje lėmė daugelio akcijų rekordinį kainų kritimą.

Nekilnojamojo turto sektoriuje visame pasaulyje pradeda ryškėti akivaizdūs silpnėjimo požymiai. JAV būsto sektoriaus pagrindinis indeksas, kurį skaičiuoja Nacionalinė namų statytojų asociacija, nukrito iki lygio, kuris paskutinį kartą buvo užregistruotas Covid-19 krizės pradžioje. Būsto kainos JAV mažėja jau porą mėnesių. JK būsto kainos spalį sumažėjo labiausiai nuo pandemijos pradžios ir kur kas labiau nei tikėtasi. Ateinančiais metais komercinio nekilnojamojo turto kainos gali dar labiau kristi.

Dabartinis pelno ataskaitų skelbimo sezonas buvo pakankamai geras, išskyrus nusivylimą kelių didžiųjų technologijų bendrovių paskelbtais rezultatais mėnesio pabaigoje. Tačiau investuotojai daugiau dėmesio skyrė lūkesčiams dėl galimo lėtesnio ECB ir FED palūkanų normų didinimo. 

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose spalio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.