Pajamingumas

Tai yra investicijos arba kito tipo turto gebėjimas generuoti pajamas. Dažniausiai šis rodiklis matuojamas kaip procentinis dydis, išvedamas lyginant turto generuojamą srautą su jo verte. 

Pajamingumas skiriasi nuo grąžos tuo, kad yra koncentruotas į tam tikro srauto generavimą, neįskaičiuojant turto vertės pokyčių. Pavyzdžiui, akcijos laikomos dividendų pajamingumu, nekilnojamasis turtas – nuomos pajamingumu, palūkanos – obligacijų pajamingumu. 

Tačiau pajamingumo rodiklis įtraukia kainos pokyčius bei išmokėtus dividendus. Tai išreiškiama neto grąža, padalinta iš investicijos dydžio. Be to, aukštesnis pajamingumas dažniausiai demonstruoja mažesnes rizikas bei didesnes pajamas, nors tai nebūtinai visuomet laikoma teigiamu ženklu – vienas iš tokių pavyzdžių yra dėl krintančios akcijų vertės kylantis dividendų pajamingumas.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.