Ką svarbu žinoti renkantis investicijas vaiko ateičiai

2020-12-04

Vaiko gimimas – bene svarbiausias įvykis kiekvienos šeimos gyvenime, turintis įtakos ir pokyčiams šeimos biudžete bei finansų planavimui. Daugiau nei pusė lietuvių teigia dažniausiai vaikui taupantys banko sąskaitoje arba grynaisiais. Vis dėlto, vis daugiau žmonių savo vaiko ateities fondui renkasi investavimą. 

Tėvų sprendimas, kaip investuoti vaiko ateičiai, visų pirma priklauso nuo šeimos poreikių. Kitaip tariant, šeima turi žinoti aiškų tikslą, kam taupo – vaiko mokslams, gyvenimo pradžiai, pradiniam įnašui už būstą ar kitam tikslui. Čia gali pagelbėti diskusija, vykstanti tarpusavyje ar su finansų konsultantu. 

Investicijų tipai: kokias galimybes apsvarstyti

Tarp lietuvių populiariausi būdai investuoti vaikų ateičiai yra investicinis gyvybės draudimas, vertybiniai popieriai (akcijos, obligacijos, fondai) ar tiesioginė investicija į išsilavinimą. 

Investicinis gyvybės draudimas – puikus būdas užtikrinti periodišką lėšų kaupimą vaiko ateičiai, prie kurio gali prisidėti ne tik tėvai, tačiau ir seneliai ar krikštatėviai. Ši investicija naudinga ir įvykus skaudžiai nelaimei. Pastaruoju metu taip pat ryškėja nauja tendencija – vis dažniau investicinio gyvybės draudimo įmokoms naudojami valstybės mokami vaiko pinigai.

Kitas būdas kaupti ir auginti pinigus vaiko ateičiai – investicijos į įvairius vertybinius popierius. Prieš pradedant investuoti į finansinius instrumentus, svarbu suprasti jų skirtumus.

Akcijos dažniausiai pasižymi aukštesne rizika, tačiau gali sugeneruoti ir didesnę grąžą. Tokia investicija tinka tėvams, besidomintiems finansais ir sekantiems finansų rinkas – tinkamos žinios ir planavimas šioje vietoje išties praverčia. Tas pats galioja ir investiciniams fondams, kurių investicinės rizikos skiriasi tarpusavyje.

Obligacijų įsigijimas anaiptol nėra prasta investicija. Kadangi šie vertybiniai popieriai dažniausiai priklauso valstybei, o jos nemokumas – retas reiškinys, tai lemia ir sąlyginai mažesnę investicinę riziką, bet ir mažesnę tikėtiną grąžą. 

Tiesa, svarbu atminti vieną itin svarbią investavimo taisyklę – siekiant valdyti riziką, svarbu diversifikuoti savo investicijų portfelį ir nenukreipti visų lėšų į vieną finansinį instrumentą. Investavimo krepšelyje turėtų egzistuoti labiau ir mažiau rizikingų finansinių instrumentų balansas, jei investuojama į akcijas, visų investicijų nereikėtų nukreipti į vieną įmonę. 

Vaiko ugdymas – taip pat investicija

Daugelis tėvų į vaikų ateitį investuoja patys to nepastebėdami. Dažnu atveju net kasdienėms išlaidoms priskiriamus finansinius sprendimus galima laikyti tam tikra investicija. Pavyzdžiui, būreliai, korepetitoriai ar privati ugdymo įstaiga gali būti laikomi grynąja investicija, nuo kurios priklauso vaiko ateitis.

Tokie pasirinkimai turėtų būti daromi itin kruopščiai, apmąstant, kokią pridėtinę vertę tai gali suteikti vaiko ateičiai – laiku pastebėti vaiko talentai ar sritys tobulėjimui taps neįkainojami. Tačiau išsilavinimas ne visada turėtų būti laikomas trumpalaike investicija. Pavyzdžiui, norint investuoti į aukštąjį mokslą, vertėtų stebėti ir kintančias jo kainas.

Efektyviai investicijai nebūtinos didelės sumos

Kitas svarbus investavimo aspektas – suma, kurią ketinate tam skirti. Svarbu pastebėti, kad investavimas į vaiko ateitį yra ilgalaikis ir truks beveik kelis dešimtmečius.

Finansų pasaulyje gaji taisyklė, kad efektyviam taupymui reikėtų atsidėti bent 10–20 proc. pajamų. Tačiau tai anaiptol nėra būtina taupant vaiko ateičiai dėl skirtingų finansinių galimybių. Gera žinia yra ta kad net mažesnės sumos gali sukurti efektyvią ir ilgalaikę investiciją. 

Planavimas bei kantrybė – svarbiausi aspektai 

Tėvai ne itin dažnai nuo pirmųjų vaiko gyvenimo metų ima galvoti apie jo ateičiai skirtą investavimą, tačiau svarbu pradėti tai daryti kuo anksčiau. Tinkamam pasiruošimui reikėtų skirti pakankamai laiko, jį svarbu tikslingai planuoti, apmąstant ir kitus visos šeimos ateities poreikius. Ilgas laikotarpis leidžia efektyviai išnaudoti investavimo potencialą kiekviename vaiko gyvenimo tarpe: jau minėtų mokyklinių ar užklasinių veiklų metu, ruošiantis stoti į universitetą.

Neverta tikėtis, kad investavimas į vaiko ateitį atsipirks per trumpą laikotarpį. Nemaža dalis tokio tipo investicijų atliekamos žvelgiant kiek plačiau bei orientuojantis į pakankamai ilgą laikotarpį. Kitaip tariant, galutinis investavimo rezultatas greičiausiai bus matomas vaikui jau suaugus.

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.