Lapkritis finansų rinkose: viltis dėl lėtesnio palūkanų normų augimo

2022-12-14

Akcijų rinkos sezoniškumas pirkti akcijas lapkričio mėnesį nenuvylė, daugumos turto klasių kainos padidėjo. Pasaulio akcijų rinkos eurais padidėjo 3,1 proc. („MSCI All Country World“ indeksas). Didžiausią grąžą stebėjome besivystančiose rinkose (+10 proc. eurais), o tam įtakos turėjo didelis Kinijos akcijų ralis, sušvelninus apribojimus. Be to, Europos akcijų rezultatai, daugiausia dėl valiutos poveikio, buvo daug geresni (+6,9 proc.) už JAV akcijų.

Vyriausybių obligacijų pajamingumai smarkiai krito: JAV 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas sumažėjo 44 baziniais punktais, o Vokietijos 10 metų trukmės obligacijų pajamingumas – 21 baziniu punktu. Mėnesio pabaigoje JAV pajamingumo kreivės 2–10 metų inversija pasiekė 70 bazinių punktų. Pinigų įplaukos į Europos turtą palaikė Sąjungos valiutą, todėl euras peržengė pariteto JAV dolerio atžvilgiu ribą ir tvirtai laikėsi aukščiau jos, sustiprėjęs net 5,3 procento. Kredito maržos mažėjo visose rizikos kategorijose, nes apskritai padidėjo noras rizikuoti.

Investuotojai daugiausia dėmesio skyrė centrinių bankų atsakui į infliacijos problemas ir pirmiesiems ženklams, rodantiems, kad palūkanų normų didinimo tempas gali sulėtėti. Tai investuotojų bendruomenei suteikė šiek tiek ilgai laukto optimizmo. Lapkričio pradžioje Federalinis rezervų bankas (FED) padidino palūkanų normas dar 75 baziniais punktais. ECB politikos posėdis lapkritį nebuvo numatytas.

FED pareigūnai atidžiai stebi darbo rinkos pokyčius, ypač laisvų darbo vietų ir nedarbo santykio pokyčius. Spalį JAV laisvų darbo vietų skaičius sumažėjo, o ankstesnį mėnesį buvo netikėtai padidėjęs. Laisvų darbo vietų ir bedarbių skaičiaus santykis sumažėjo iki 1,7 ir buvo mažiausias per metus. FED pareigūnai anksčiau nurodė, kad didelis laisvų darbo vietų skaičius yra priežastis, kodėl centriniam bankui gali pavykti atvėsinti darbo rinką ir sušvelninti infliaciją nedidinant nedarbo lygio. Todėl blogos naujienos tapo geromis naujienomis, ypač obligacijų rinkoms. Lapkričio pabaigoje Jeromeʼas Powellas užsiminė, kad FED kitą mėnesį sulėtins palūkanų normų didinimo tempą. Tikimasi, kad gruodžio viduryje palūkanos kils 50 bazinių punktų, po keturių iš eilės padidinimų 75 baziniais punktais.

Dėl Kinijos vykdytos ilgalaikės nulinės COVID politikos regioninis investicinis turtas, palyginti su kitomis pasaulio šalimis, atsidūrė gana nepalankioje padėtyje. Atrodo, kad masiniai socialiniai neramumai, kai tūkstančiai gyventojų išėjo į gatves protestuoti prieš dažnus draudimus, duoda tam tikrų rezultatų. Praėjus trejiems metams nuo pirmojo užsikrėtimo COVID virusu, Kinija pradeda keisti kryptį prisijungdama prie kitų pasaulio šalių, kurios gyvena su šiuo virusu. Šie ženklai paskatino euforiją dėl antros pagal dydį pasaulio ekonomikos, ir lapkritį stebėjome Kinijos akcijų, įtrauktų į Honkongo biržos prekybos sąrašus, didžiausią kainų ralį nuo 2003 metų.

Daugiau informacijos apie padėtį finansų rinkose lapkričio mėnesį prisegtuke žemiau, o visas rinkų apžvalgas galite rasti čia.

 

Siekdami užtikrinti geriausią Jūsų naršymo patirtį, šioje svetainėje naudojame slapukus (angl. cookies). Paspaudę mygtuką „Sutinku“ arba naršydami toliau patvirtinsite savo sutikimą. Bet kada galėsite atšaukti savo sutikimą pakeisdami interneto naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Susipažinkite su slapukų politika.